18 oct. 2007

Centrul de Documentare şi Informare de la Ariniş

Duminică, 7 octombrie a.c., în cadrul Sărbătorilor comunei Ariniş, la Şcoala cu clasele I-VIII a avut loc inaugurarea unui Centru de Documentare şi Informare pentru elevi. Centrul a fost realizat prin eforturile Ministerului Educaţiei şi Cercetării, care a finanţat proiectul cu 400 milioane lei vechi, şi Primăriei Ariniş, care a amenajat încăperile centrului şi a contribuit cu unele dotări. Darea lui în folosinţă este un eveniment pentru elevii şcolii şi dascălii lor, la care au fost prezenţi inspectorul general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean, prof. Mariana Pop, prof. Gelu Todoruţ, directorul Casei Corpului Didactic, prof. Liviu Marian Pop, liderul Sindicatului din învăţămînt, prof. Gheorghe Mureşan, primarul comunei. Prof. Ioan Govojdean, directorul coordonator al Şcolii Ariniş, a fost gazda evenimentului.
Centrul de Documentare şi Informare (CDI) din Ariniş este conceput după regulile învăţămîntului european şi au menirea să răspundă cerinţelor de asimilare a cunoştinţelor altele decît cele de la clasă. CDI are în componenţa sa un spaţiu de primire destinat tuturor ciclurilor de învăţămînt, o bibliotecă şcolară sistematizată pe mai multe domenii de lectură, spaţiu de multiplicare, sală de calculatoare, spaţiu de expoziţie, pentru activităţi în echipă, de documentare pentru cadrele didactice, pentru orientarea profesională etc.
Proiectele pentru realizarea în ţară a centrelor de documentare şi informare au fost lansate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării în 1999 şi era destinat localităţilor rurale defavorizate din punct de vedere al educaţiei. Pînă în 2000 au fost cinci judeţe pilot, printre care şi judeţul nostru. CDI este instrument de lucru al cadrelor didactice, al elevilor şi comunităţii, a spus inspectorul general adjunct Mariana Pop. Au urmat mai multe valuri de realizare a CDI, centrul de la Ariniş fiind primul centru din valul al cincilea. În acest val vor mai fi construite încă 9 centre în judeţ. Început ca un proiect bilateral româno-fracez, din 2006 a fost preluat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, ca proiect prioritar, a spus directorul Gelu Todoruţ. Faptul că reprezintă un pol de atracţie pentru elevii din şcoală îl dovedeşte concurenţa mare pentru a realiza un astfel de proiect, fiind înscrise la concursul pentru 2007 circa 70 de unităţi şcolare. Directorii şi documentariştii au fost instruiţi special în acest scop. În judeţ există circa 35 CDI şi cîţiva formatori naţionali. În Franţa, CDI-urile sînt principalul motor al unităţilor şcolare pe foarte multe compartimente, a spus Liviu Marian Pop. Prin proiectul „Economia bazată pe cunoaştere”, CDI va fi dotat cu 10 calculatoare performante, legate la internet, care timp de trei ani va fi gratuit pentru toţi, după care cheltuielile vor fi suportate de comunitate şi şcoală, ne-a spus directorul Ioan Govojdean.
Aşadar, CDI este în beneficiul celor 100 de elevi, al celor 14 profesori şi al cetăţenilor comunei. Este o realizare importantă, dar care va trebui să fie întreţinută în aşa fel ca să îşi îndeplinească misiunea pentru care a fost conceput.
A. FĂRCAŞ
Sursa:http://www.graiul.ro/?p=3842

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu