24 sept. 2007

Scoala noastra te invata cum sa dai spaga in viata

24 Septembrie 2007
Eugenia Mihalcea, Mihaela Stanciucu

Profesoara prinsa ca a luat bani pentru un examen face parte dintr-un sistem in care testele pot fi promovate cu "atentii".

Copiii din Romania intra in sistemul de invatamant de la varsta de 3 ani, cand sunt inscrisi in grupa mica la gradinita, de cele mai multe ori gratie pachetului sau plicului consistent pe care-l depun parintii la secretara, director sau inspector.

Putine sunt cazurile in care recunosc ca au dat „ceva” pentru un loc bun la gradinita, si asta numai in cercurile de prieteni apropiati. Orice cuvant scapat in alta parte ar putea duce, in opinia lor, la inlaturarea copilului.

Sistemul s-a mulat dupa tendinta pietei, astfel ca tratativele nu mai incep de la celebrul cartus de tigari sau pachet de cafea, ci de la un plic cu euro. Numarul bancnotelor creste proportional cu varsta copilului si cu ciclul de invatamant din care face parte. Si, atata timp cat exista oferta, va exista si cerere.

Cazul profesoarei care a fost prinsa in flagrant luand mita de la doi studenti ce sperau sa ajunga candva medici stomatologi este doar unul dintre exemplele care evidentiaza „metastaza” sistemului.

TARIF DE PROFESOR

50 de euro pentru un examen

Cel mai recent caz de coruptie din mediul universitar demascat de politisti este cel al profesorului universitar doctor Florica Maria Staniceanu care a primit spaga de la studenti nepregatiti in schimbul unor note de 5 la examenul de anatomie patologica.

In varsta de 62 de ani, Florica Staniceanu preda atat la Facultatea de Medicina „Carol Davila”, cat si la Universitatea „Titu Maiorescu”. Sambata seara, profesoara a fost prinsa in flagrant primind 100 de euro de la doi studenti. Potrivit anchetatorilor, cei doi incercasera sa promoveze examenul la anatomie patologica de trei ori. De curand, au aflat ca il pot „trece” in schimbul a 50 de euro.

Examenul a avut loc sambata, intr-un laborator al Spitalului Colentina. Tinerii au apelat, pe rand, la DNA, IGPR, Politia Capitalei si, in final, la Sectia 6 de Politie, de unde, la ora 13.00, au fost sesizati procurorii Tribunalului Bucuresti.

„S-au marcat banii cu textul: „Flagrant mita, 22.09.2007”, iar la ora 18.00, studentii i-au inmanat profesoarei Staniceanu. In urma lucrarilor predate, cei doi au obtinut 4. Notele erau scrise cu creionul, insa, dupa primirea banilor, au crescut subit la 5, trecut cu stiloul in catalog”, au precizat anchetatorii. Alti patru studenti au depus apoi plangeri impotriva Mariei Staniceanu, spaga totala data de acestia intr-un semestru fiind de 100 de euro si 400 de lei.

Profesoara s-a ales cu dosar penal pentru luare de mita. E cercetata in libertate, dar nu mai are dreptul sa profeseze pe toata perioada desfasurarii anchetei, sa-si contacteze studentii din promotia 2006-2007 sau sa paraseasca localitatea.

Ieri, intr-o tentativa ridicola de a salva imaginea institutiei, conducerea Universitatii „Titu Maiorescu” a precizat, intr-un comunicat, ca Florica Staniceanu are doar un contract de colaborare cu universitatea.

DE LA GRADINITA LA FACULTATE

Mita scolara s-a generalizat

In gradinitele, scolile si facultatile din Romania exista cazuri de coruptie si abuzuri care sunt recunoscute atat de profesori, cat si de parinti, elevi si studenti. La gradinita se da cate un parfum, in timp ce la scoala si apoi la liceu si facultate, modalitatile de plata sunt din ce in ce mai diversificate.

Un studiu realizat de Centrul Educatia 2000·, in urma cu un an, releva faptul ca in scoli exista „fondurile” scolii si ale clasei. Toti parintii intervievati au precizat ca platesc cei 50-150 de lei, pentru ca sunt de acord si e in interesul copilului, elevii au spus ca cererea dirigintilor cuprinde, cateodata, si o obligatie. „Daca nu ai adus, te striga o data, de doua ori, ti se spune hai ca trebuie, pana la urma dai”, relateaza un baiat.

In cadrul aceluiasi studiu, parintii au recunoscut ca dau cadouri si de Craciun sau de 1 Martie, pentru ca „asa este frumos”. Meditatiile sunt tot o forma de „stimulare” a profesorilor. Pot fi la solicitarea parintilor, dar si „impuse” de profesor, prin depunctarea repetata a elevilor. Cazurile de coruptie apar si din initiativele parintilor, care doresc note cat mai mari pentru copiii lor.

Asta, in conditiile in care admiterea la liceu depinde exclusiv de notele primite in gimnaziu si de tezele sustinute in clasele VII-VIII. O cercetare din 2007 a Fundatiei Soros arata ca profesorii si studentii de la universitatile de stat si particulare stiu cel putin un caz de coruptie in propria institutie.

13% dintre tinerii intervievati spun ca li s-au cerut cel putin o data cadouri, bani sau servicii, iar 15% dintre profesori recunosc ca li s-a propus asa ceva. De asemenea, jumatate dintre studenti stiu ca in facultatea lor exista profesori care primesc spaga.

Spaga, un mod de viata

Copiii ajung sa creada ca asa e normal

Schimbarile care au avut loc in ultimii 17 ani in sistemul national de educatie i-au determinat pe profesori si pe parinti sa-si rezolve singuri problemele, in conditiile in care legile si regulile se schimba odata cu fiecare nou ministru.

Mai mult decat atat, exemplele primarilor care si-au luat diplomele de Bacalaureat cu mult dupa varsta pubertatii, ale obtinerii fotoliului de edil sau ale cetatenilor straini, acuzati in diverse cazuri ca si-au cumparat pur si simplu titlul de doctori, au indus ideea ca se pot parcurge toate etapele scolarizarii, pana la doctorat inclusiv, fara sa treci pe la scoala.

„Noi am ajuns sa traim prin mita. E deja un mod de viata. Daca de la scoala generala sunt copiii obisnuiti asa, atunci ei vor ajunge sa creada ca e normal. De asta, in invatamant, legea ar trebui sa aiba toleranta zero fata de astfel de cazuri”, spune sociologul Marius Pieleanu.

Micile „atentii” din ghiozdan

„Umblam cu spaga in ghiozdan de la gradinita pana la doctorat”, este mottoul campaniei nationale „Nu da spaga”, la capitolul educatie. Astfel, inainte inca de a ajunge la scoala, parintii micutilor cotizeaza la directoare si educatoare, din cauza ca gradinitele nu au locuri pentru toti. Mai departe, povestea se repeta in clasa I, unde locurile sunt din nou insuficiente.

O fraza auzita de multe ori la secretariate este: „Incercati mai tarziu, cand vine doamna directoare, poate rezolvati cu dumneaei cumva...”. Asa s-a ajuns la martisoare din aur si diverse cadouri, in unele cazuri chiar aparate electrocasnice, de 8 Martie, dupa cum spune Mihaela, un parinte.

In gimnaziu, din cauza ca admiterea la liceu se face pe baza notelor din clasele V-VIII si a tezelor cu subiect unic, parintii alearga dupa medii cat mai mari, iar unii profesori gasesc o cale sa-si rotunjeasca veniturile mult prea modeste. Un compromis acceptat de ambele parti e reprezentat de meditatii.

Elevii se descurca singuri la liceu

Ajunsi la liceu, atat parintii, cat si copiii au invatat deja cum functioneaza sistemul. Parintii platesc pentru note, iar adolescentii isi rezolva singuri absentele. Elena, eleva intr-un liceu bucurestean, spune ca un numar mic de chiuluri se poate motiva cu bani, tigari. Protocolul de la Bacalaureat este o alta forma mascata de spaga, pentru ca profesorii din comisia de examen sa fie „relaxati”.

La facultate, despre spaga la administrator sau la sefii de camin s-a vorbit mult in ultimii ani, cand s-au si inregistrat plangeri ale studentilor. Daca pentru un loc se platesc de la 300 pana la 500 de euro pe an, pentru o serie de examene la facultate sau la masterat, platile ajung lejer la peste 1.000 de euro. (A contribuit Andrei Udisteanu)

SOLUTII

Contract cu scoala

Problema spagii din invatamant s-ar putea rezolva prin introducerea unor contracte clare intre parinti si scoala si a unui cod etic la nivelul universitatilor, dupa cum spune Mircea Miclea, presedintele Comisiei prezidentiale pentru educatie.

„In contractul incheiat intre parinte si scoala s-ar putea spune clar ca nu se dau bani pentru cadouri. Astfel, fiecare dintre parti ar fi responsabila”, spune Miclea. „Universitatile, in schimb, ar trebui sa introduca un cod etic, ca parte integranta a contractului de munca, in baza caruia sa poata fi concediat un cadru didactic care ia spaga”, adauga presedintele comisiei.

Victor Alistar, presedintele Transparency International, este de parere ca se poate eradica spaga din Educatie numai daca parintii nu mai „cotizeaza”. Si o transparentizare a intregului sistem ar putea duce la eliminarea micii coruptii.

Sursa:www.evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu