In jurul Liceului cu predare in limba ucraineana "Taras Sevcenko" din Sighet s-a facut multa tevatura in urma hotararii Guvernului de a preda si parterul cladirii liceului, in conditiile mutarii Clubul Sportiv Scolar intr-o alta locatie. Avand in vedere ca prin promisiunea facuta de presedintele Traian Basescu omologului ucrainean, recompartimentarea liceului a devenit o chestiune de diplomatie, iar Guvernul s-a si grabit sa aloce fonduri, respectiv 750 mii lei. Ori din banii sositi din martie pana la aceasta data nu s-a cheltuit niciun leu, iar lucrarile nu au inceput. Pe deasupra, conducerea scolii nu a facut niciun fel de pregatire pentru inceperea noului an scolar care, iata, bate la usa! "Nu puteam sa fac nici o lucrare de igienizare sau de alt fel, deoarece in litera legii nu se face lucrare peste lucrare! Liceul e curat, dar ar fi fost inca multe de facut", spune directorul Mihai Cucicea.
* Expertul propus de ISJ a dus conducerea liceului "cu zaharelul"
"Problema noastra a fost expertul", ne-a marturisit directorul liceului. "Initial, la propunerea Inspectoratului Scolar, l-am acceptat pe prof. dr. ing. Victor Pantel de la Universitatea de Nord Baia Mare care, din pacate, ne-a dus cu zaharelul. A preluat comanda inca din martie si de atunci a tot venit cu niste ciorne si notite, dar concret nimic. Abia in 23 iulie a prezentat un proiect de expertiza, dar cu doua devize si memoriu lipsa, toata documentatia fiindu-ne predata abia pe 2 august". Intrebat de ce nu a cerut rezilierea contractului cu expertul, Mihai Cucicea a afirmat< "N-am vrut sa trec peste hotararea ISJ. Apoi toata vara am incercat sa vorbesc cu cineva de la inspectorat, dar nu am reusit. Cert e ca pana la urma am cerut ajutorul Primariei Sighet si asa am renuntat la acest domn si am angajat un altul care deocamdata pare a lucra in grafic". Directorul economic al Primariei Sighet, Ioan Barbus, confirma cele afirmate de directorul Liceului "Taras Sevcenko". "Noi am avut probleme cu liceul, in sensul intocmirii documentelor necesare pentru licitatie. Lucrarea impunea expertiza tehnica de specialitate in constructii privind structura de rezistenta, plus ca obiectivul este cuprins in lista cladirilor de patrimoniu national, fiind monument istoric. Expertul Victor Pantel a fost recomandat de ISJ pentru - chipurile - «o situatie de urgenta», care s-a dovedit a fi chiar dimpotriva< dumnealui a tergiversat expertiza nepermis si nejustificat de mult".
* Daca nu se incep lucrarile pana la finele anului, fondurile ar putea fi retrase
Expertiza la care se face referire consta in faptul ca reconstructia cladirii impune lucrari de consolidare. Problema cea mai mare este lipsa unor ziduri de rezistenta, scoase cu multi ani in urma pentru a face spatiu pentru nevoile CSS, plansee care pe deasupra mai sunt ingreunate si de propria structura supraincarcata cu materialele grele din care au fost confectionate. Dar, pe langa asta, lucrarile ar trebui incepute cu repararea sarpantei care s-a dovedit a fi putreda. Ar fi fost recomandabil ca in paralel cu expertiza sa se fi intocmit si proiectul tehnic de executare a lucrarilor si cu un caiet de sarcini necesare angajarii constructorului. In ceea ce priveste fondurile, fiind transferuri de la buget, nu vor fi retrase decat daca pana la finele anului lucrarile pentru care au fost alocate nu vor fi incepute.
Ioan J. Popescu
Sursa:http://www.informatia-zilei.ro/BM/actual.htm
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu