5 aug. 2007

Adomnitei sparge Testele Nationale in 18 "extemporale"

Adomnitei sparge Testele Nationale in 18 "extemporale"
3 August 2007
Eugenia Mihalcea

Din 2008, elevii vor fi supusi unui nou experiment: vor intra la liceu pe baza notelor luate la teze in cursul anului.
Testele Nationale vor fi desfiintate incepand cu anul scolar viitor si vor fi inlocuite cu teze cu subiect unic. Ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, a anuntat miercuri ca va emite un ordin in acest sens. Astfel, elevii care termina gimnaziul vor intra la liceu pe baza mediei de la cele 18 teze, sustinute incepand cu clasa a VII-a la matematica, romana si la alte discipline complementare.
Liceele care vor dori isi vor putea organiza propriul examen de admitere. „Liceele renumite, care sunt foarte solicitate, este posibil sa vrea sa pastreze admiterea, dar vor trebui sa anunte acest lucru cu un an inainte”, a precizat ministrul educatiei. Cea de-a doua etapa de admitere va fi constituita de repartizarea computerizata, in functie de media celor 18 teze.

Notele de la tezele cu subiect unic nu pot fi contestate

Ministrul Cristian Adomnitei, care la numirea sa in fruntea Ministerului Educatiei a spus ca nu are de gand sa faca o noua reforma in educatie, se contrazice la cateva luni dupa preluarea mandatului. Mai mult decat atat, actualul ministru al educatiei decide din mers inlocuirea unui examen national cu o suita de teze cu subiect unic, care nu au inca o metodologie clara de organizare si desfasurare.

Mai exact, elevii care au terminat in aceasta vara clasa a VII-a au devenit o noua generatie de sacrificiu, dupa ce fostul ministru, Mihail Hardau - cel care a propus tezele cu subiect unic - i-a asigurat ca introduce tezele numai ca experiment si ca notele obtinute nu vor conta la admitere.

De altfel, tezele sustinute in semestrul al II-lea al anului scolar 2006-2007 au dovedit ca exista inca numeroase carente de organizare, dupa cum a precizat Mihaela Guna, presedintele Federatiei Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar.

Scolarii nu au avut voie sa isi conteste notele obtinute, iar examinarea s-a desfasurat diferit de la scoala la scoala.
„Nu ne deranjeaza ideea desfiintarii Testelor Nationale, dar nu suntem de acord sa se ia in considerare notele din anul acesta scolar de la teze”, a declarat Mihaela Guna.

Ministrul are insa o explicatie pentru masurile luate in vacanta de vara. „Testele Nationale sunt un examen anacronic ce nu certifica anumite competente, ci ierarhizeaza elevii in vederea admiterii la liceu”, crede Cristian Adomnitei.



--------------------------------------------------------------------------------
„Numai in Romania fiecare ministru face cate o reforma”

ANDREI MARGA

Prima reforma a invatamantului preuniversitar, inceputa de fostul ministru Andrei Marga, cu bani imprumutati de la Banca Mondiala, a fost de mult uitata. „Acea reforma trebuia dusa mai departe. Atunci Romania era un model”, spune Andrei Marga. Directia reformei a fost schimbata imediat dupa 2000, „fie din lipsa de vointa, fie din nepricepere”, dupa cum a adaugat fostul ministru.

Marga a precizat ca examenul de Capacitate, introdus de el in 1999, era gandit ca o testare la incheierea unui ciclu. „Numai in Romania fiecare ministru face cate o reforma. Sunt simple aventuri costisitoare, care ii fac pe copii si pe parinti sa nu mai inteleaga nimic”, completeaza Marga.


ECATERINA ANDRONESCU

Fostul ministru al educatiei Ecaterina Andronescu, actualul rector al Universitatii Politehnica din Bucuresti, este de parere ca nu ar fi trebuit sa fie introduse niciodata Testele Nationale. De altfel, in 2003, cand era ministru si a fost schimbata Legea invatamantului, s-a precizat eliminarea Capacitatii, pentru ca se trecea de la invatamantul obligatoriu de opt clase la cel de zece clase.

„Legea actuala prevede elaborarea unor standarde nationale de examinare, in asa fel incat evaluarea sa fie omogena, la fel pentru elevii din Bucuresti si pentru cei dintr-un sat indepartat”, a precizat Ecaterina Andronescu. Din acest punct de vedere, fostul ministru spune ca tezele cu subiect unic nu sunt o solutie pentru admiterea la liceu.


MIRCEA MICLEA

Fost ministru al educatiei, Mircea Miclea, presedintele Comisiei prezidentiale care a intocmit raportul privind starea educatiei din Romania, este de parere ca aceasta schimbare de examinare nu va modifica in fapt nimic.

„Trebuie sa centram mai intai invatamantul pe competente si apoi sa evaluam aceste competente. Daca facem evaluare tot pe continut, cata matematica, istorie sau chimie stie un elev, nu am facut nimic”, spune Miclea. „Este o schimbare care va fi anulata de alta, pentru ca nu pregatim profesorii sa-i invete pe copii competente, ci sa le bage in cap informatii”, completeaza fostul ministru. Miclea crede ca este o idee buna reintroducerea examenelor de admitere.



CRISTIAN ADOMNITEI

Ministrul Cristian Adomnitei a precizat ca s-a decis eliminarea Testelor Nationale, incepand cu anul scolar 2007-2008, in urma discutiilor avute miercuri, 1 august, cu liderii federatiilor sindicale din educatie. „Examenul insusi este anacronic si va fi desfiintat in perioada urmatoare.

Prin acest examen, elevii care nu participa la Testele Nationale sau nu le promoveaza sunt repartizati in mod obligatoriu la scolile de arte si meserii, in Romania invatamantul obligatoriu fiind de 10 clase”, a precizat Adomnitei. Mai mult decat atat, ministrul crede ca la varsta de sustinere a Testelor Nationale, elevii nu sunt pregatiti pentru un asemenea examen.


PROFIL DE MINISTRU

Specialist in drumuri si poduri

In varsta de 32 de ani, Cristian Adomnitei a terminat Facultatea de Constructii din Iasi in urma cu opt ani, cu specializarea inginer de cai ferate, drumuri si poduri. In ultimul an de facultate a intrat in Biroul Senat al Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi”, ca reprezentant al Ligii Studentilor. Adomnitei a devenit un apropiat al rectorului Nicolae Badea, cel care i-a inlesnit omului de afaceri Iulian Dascalu obtinerea terenului pe care a fost construit mallul din complexul studentesc „Tudor Vladimirescu”.

Din aceasta postura, actualul ministru al educatiei a coordonat, intre 1999 si 2000, imediat dupa terminarea facultatii, lucrarile de constructie ale centrului comercial Iulius Mall. Intre 2001 si 2004, Adomnitei a continuat sa lucreze in constructii ca sef de district, de santier sau director al mai multor proiecte, printre acestea numarandu-se si cel al unei firme apartinand deputatului si presedintelui PNL Iasi, Relu Fenechiu. (Cezar Padurariu)



--------------------------------------------------------------------------------
ISTORIE

Schimbarea schimbarii

> Intre cele doua razboaie mondiale exista un examen de Capacitate, sustinut la terminarea clasei a VIII-a, dupa cum precizeaza Andrei Marga. Scolarii dadeau testare la matematica, romana, istorie si geografie.

> Inainte de 1989 existau cele doua examene de treapta, primul la terminarea gimnaziului si al doilea inainte de clasa a XI-a. Fiecare liceu isi organiza admiterea, iar cei care erau respinsi puteau sa se reorienteze pe locurile ramase libere la alte institutii de invatamant.
> In 1999, Andrei Marga a organizat examenul de Capacitate.

> In 2000, Ecaterina Andronescu, venita la conducerea ministerului, a modificat sistemul de selectie pentru admiterea la liceu, introducand repartizarea computerizata.

> In 2004, cand ministru era Alexandru Athanasiu, elevii nu au mai sustinut examenul de Capacitate, ci unul de Teste Nationale, care nu era diferit decat ca denumire.




Sursa http://www.evz.ro/article.php?artid=316723

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu