Am preluat de pe
http://www.emaramures.ro/index.php?page=det&cat=2&id=6870
Doar patru lucrari de la proba scrisa de limba romana a bacalaureatului au fost identice cu modelele publicate in cartea de comentarii aparuta la Editura Art, a concluzionat conducerea Inspectoratului scolar Judetean Maramures. Restul lucrarilor sunt doar asemanatoare cu comentariile literare din cartea respectiva. Sindicalistii din invatamant sustin insa ca raportul nu reflecta intocmai realitatea, mai ales ca a fost intocmit de o comisie interna din cadrul ISJ, si nu de o comisie ministeriala.
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures s-a grabit sa recorecteze peste 350 de lucrari de la proba scrisa de limba romana din cadrul bacalaureatului pentru a demonstra ca in Maramures, examenul a fost cat se poate de corect.
A fost numita in graba o comisie de analiza interna formata din inspectorul scolar de specialitate Valentina Todoran, si profesorii Marioara Donca de la Colegiul National Mihai Eminescu, Maria Moholea - Grupul Scolar Tehnic si Lucia Stoian - Liceul cu program Sportiv Baia Mare. Comisia a recorectat 145 de lucrari de la subcomisia de examen din Viseu de Sus si 264 de lucrari de la Centrul de Examen Borsa.
Inspectorul scolar general, Sandu Pocol a declarat ca din cele peste 350 de lucrari recorectate, doar patru au fost identice in proportie de 90 % cu modelele publicate in cartea ,”100 posibile variante de subiecte pentru proba scrisa a Examenului de bacalaureat” 2007, aparuta la Editura Art.
”La Viseu de Sus, doar trei lucrari au fost gasite identice in proportie de 90 % cu modele publicate in cartea aparuta la Editura Art, iar la Borsa o lucrare este identica in procent de 90 % cu aceleasi modele publicate. Restul lucrarilor sunt doar asemanatoare si nu identice”, a spus Sandu Pocol.
Desi exista formulari asemanatoare in lucrarile recorectate, Sandu Pocol neaga ca elevii ar fi copiat. El sustine ca elevii au memorat acelasi tip de subiecte ”datorita faptului ca elevii au avut la dispozitie modelele de rezolvare a subiectelor”.
El a precizat ca a existat pobilitatea ca acestia sa prefere memorarea rezolvarilor acestora. ”Varianta cum ca elevii au copiat sau ca li s-ar fi dictat rezolvarile nu se confirma si nu poate fi dovedit.”
Sindicalistii din invatamant sustin in continuare ca la bacalaureat s-a copiat. In plus, sindicalistii contesta rezultatele comisiei de analiza, pe motiv ca aceasta comisie ”a fost numita in pripa si ca era inutila”. Acestia spun ca este suspect faptul ca lucrarile au fost recorectate intr-o singura zi si imediat s-au comunicat rezultatele.
Liderul Sindicatului Liber din Invtamant (SLI) Maramures, Liviu Pop, a declarat ca ar fi fost normal ca verificarile sa inceapa inca de saptamana trecuta, mai alea ca la ISJ s-a facut o sesizare in care s-a specificat ca au fost descoperite in jur de 200 de lucrari identice.
Masura ISJ de a numi o comisie pentru recorectarea lucrarilor a fost luata insa abia la inceputul saptamanii, dupa ce SLI a vorbit public despre neregulile de la bacalureatul din judet. In Maramures este asteptata in continuare venirea unei comisii numite de ministerul educatiei care sa verifice modul in care s-a derulat examenul.
Da, sigur, e absolut normal ca 4 elevi sa poata memora un eseu "in proportie de 90%", anticipand cumva care va fi subiectul de bac. Altfel cum? Caci existau numai doua subiecte cu traditionalismul, deci tragem concluzia ca, daca nu au stiut dinaninte subiectul, acei elevi au memorat mai multe eseuri. Nu stiu cum de ne plangem de tineretul din ziua de azi, la ce memorie incredibila au....
RăspundețiȘtergereSi da, sigur, e vina celor care au publicat rezolvarile......
Sincer, nu stiu de ce ne mai ascundem dupa degete. Eu sunt din judetul Cluj, stiu ca in unele licee au dictat supraveghetorii rezolvarea subiectelor, sau cel putin i-au lasat pe elevi sa copieze. In Cluj-Napoca mai putin, insa s-a luat mita la corectare, incat elevi care de-abia treceau anii au luat note peste 9 si elevi foarte buni au luat 8 si mai putin.
In Salaj s-a copiat in asa hal... M-am intalnit cu un profesor de religie care le ura elevilor sa aiba noroc de o comisie buna si "sa se ajute unul pe altul". Si s-au ajutat. La "unele" colegii, s-a corectat astfel bacul incat sa nu-l pice nimeni. Nu conta ca esti de la profil real si n-ai auzit in viata ta de treditionalism, ca tot luai un 8 acolo. Daca scriai un titlu de poezie si abureai 2 pagini, 9,50.
Sunt raspunsuri tipice! Cred ca ei le-au invatat pe de rost.
RăspundețiȘtergere