31 aug. 2010

sedinta CDS, MECTS miercuri, 1 septembrie 2010, la ora 11.00, la sediul M.E.C.T.S, sala de consiliu.

Ordinea de zi:
1. Proiectul de Ordin de ministru privind Normele metodologice privind modul de realizare a raportului de activitate în vederea obținerii gradației de merit,
2. Diverse

Directori si inspectori cu delegatie

Se stie ca in sistemul de invatamant pe posturile de conducere neocupate prin concurs, inspectorul scolar general numeste cu delegatie pana in 31 august, sau organizarea unui concurs.
Si cum concurs nu a fost organizat de vreo doi trei ani, mai mult de 60% dintre posturi de director si director adjunct sunt vacante la nivel national.
In aceste zile CA al ISJ numeste personal de conducere, insa cu un element de noutate a surprins pe acei inspectori care dorea numirea "cunostintelor politice" in aceste functii.
In conformitate cu L 330 a salarizarii unitare art 28 alin 1 "Exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii de conducere se realizează prin numirea temporară a unei persoane angajate care îndeplineşte condiţiile specifice pentru ocuparea funcţiei de conducere şi care nu a fost sancţionată
disciplinar."
Deci pentru a putea fi numiti cu delegatie trebuie ca persoanele trebuie sa fie titulari, cel putin gradul II si cel putin 5 ani la catedra.

ora 13.00 la Antena 3

Subiect: proiectul Legii salarizarii unitare unde noi, cei din invatamant, suntem tot la talpa salarizării in sistemul bugetar... Singurul lucr fiin imposibilitatea numirii cu delegatie a directorilor care ntrunesc conditiile de concurs (art 28 alin 1 din Legea 330 a salarizarii unitare). E limpede din lege un singur lucru....Nu se doreste educatie de calitate in viitorul apropiat.. Presedintele Basescu spunea la un post TV ca Romania nu isi permite sa plateasca doctorii si profesorii, insa e grav ca si in viitor se va intampla acest lucru... Ma gandesc ca in urma cu ceva timp promulga o lege dupa principi BANI contra REFORMA...e clar...bani nu mai da...deci nu are nevoie de reforma in sistemul de invatamant
poate despre teama si nemultumirea celor din sistemul de invatamant...nemultmire pe care nu stim cum sa o exprimam...

28 aug. 2010

403 posturi (fractiuni de posturi) din invatmant vor fi ocupate de necalificati in Maramures

Cu ce sunt de vina copiii care urmeaza sa invete de la necalificati?
Cu ce sunt de vina colegiii nostri care trebuie sa profeseze ca necalificat?
Cu ce suntem noi de vina ca meseria de dascal este neatractiva?
Cu ce sunt de vina cei care titulari fiind parasesc sistemul de invatamant?
Cu ce e de vina populatia Romaniei ca sa nu beneficieze de educatie, sanatate, administratie, etc profesata de persoane calificate?
Multe intrebari care au aparut in mintea mea dupa ce am vazut cate posturi o sa fie ocupate in sistemul de invatamant din Romania de catre persoane necalificate. AICI E LISTA DIN JUDETUL MARAMURES- 403 posturi sau fractiuni de posturi in conditiile in care sunt apoprximativ 6000 de posturi in judet...
Sunt convins ca in toate judetele tarii sunt la fel de multe posturi.
Ca sunt ore razlete ca sunt posturi complete e mai putin important...
Imi aduc aminte de declaratiile ministrului care spunea acum cateva luni ca nu o sa fie necalificati in sistem...
O sa fie domnule ministru, chiar din ce in ce mai multi, atata timp cat salariile sunt mici iar conditia dascalului e umilitoare in Romania. Si pentru asta nu ati facut nimic...Doar o executare in tocmai a comenzilor politice....Pacat.,
P.S. am primit un email la care nu am putut sa dau un raspuns...am facut doar o directionare catre domnul ministru si doamna secretar de stat....ce continea?
Buna ziua,
Numele meu este N. I. si sunt profesor titular in Bucuresti.As dori,daca se poate, sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez pentrua-mi da demisia din invatamant.Dupa 10 ani de invatamant am ajuns la capatul puterilor si simt ca nu mai pot face fata acestui sistem.Mentionez faptul ca doresc sa demisionez incepand cu 1 sept.si nu stiu ce pasi trebuie sa urmez .Exista cumva vreun model de cerere pt.demisie?Unde trebuie depusa cererea , la inspectoratul scolar general sau la scoala?
Va multumesc,
Curespect,
Prof.N. I.

27 aug. 2010

Spânzuraţi-ne !!!

Nu înţeleg de ce ţipă Băsescu la mine.

De ce mă ameninţă că intră România în colaps.

În ceea ce mă priveşte, ţara mi se pare în colaps dintodeauna. De când m-am născut.

Comuniştii, nu ştiu cum se făcea, dar nu se ajungeau fără să ne ia la contract porcul din coteţ. Erau stăpâni pe livada noastră, pe cazanul cu ţuică, pe orătăniile din bătătură.

Pe capitalişti i-am primit cu bucurie generoasă, aproape nefirească.Trezirea din reverie m-a dus în primul colaps. În dificultate a fost ţara şi la mica privatizare, şi la marea privatizare, şi după ce am scăpat de primul FMI, şi când duduia economia, şi când căutam luminiţa de la capătul tunelului, pe care văd că n-am mai găsit-o. Va fi fiind, probabil, lumânarea de la căpătâiul părinţilor şi bunilor noştri.

Şi-acum aud că România se duce fix în faliment.

Iar Traian Băsescu mă solicită să fiu solidară nu ştiu cu cine, să dau 25% din leafa mea, 15% din pensia mea.

Mă uit la Băsescu şi nu seamănă a om aflat în criză. Nici Guvernul sau Parlamentul nu sunt în criză. Nici miile de hectare de vile nu-s crizate.

Dar, defectul meu, am avut ochi de văzut şi urechi de auzit.

- Da. Aparatul de stat este uriaş. Dar nu populaţia l-a făcut uriaş.Voi, clasa politică,

l-aţi transformat în monstru.

- Dacă există un monstru care căpuşează mediul privat, acela nu este profesorul, doctorul, inginerul, funcţionarul public; monstrul care a încălecat ţara asta sunteţi voi, clasa politică. Şi pentru că sunteţi la putere peste tot, voi, PDL, sunteţi grasul care l-a încălecat pe slab! Cu contribuţia anterioară, în ordine procentelor de reprezentare în structurile politice, a PSD (30%), a PNL(15%), a UDMR (6%) etc... Aţi devastat România cum nici popoarele migratoare n-ar fi reuşit. Şi-apoi aţi călărit ţara, aţi luat-o sub asuprire. Nici nu mai poate respira, de câtă clientelă i-aţi vârât pe gât.

- Aţi spart instituţiile statului nu pentru că aşa era necesar, ci pentru că vă trebuiau posturi de conducere pentru clientela de partid.

- Aţi creat instituţii noi nu pentru că nu funcţiona statul fără ele, ci pentru că aţi avut un mofturos căruia, fiindcă i s-a năzărit să fie mare director, mare preşedinte, i-aţi fabricat o instituţie.

Şi nu v-a ajuns: an de an, legislatură de legislatură, aţi mai creat alte structuri; aţi adus directori noi, ceilalţi au rămas în sistem.

- Nu populaţia ocroteşte fărădelegea în ţara asta, ci voi, cu cercurile voastre de interese cu tot.

- Nu populaţia a votat pensii de 370.000.000 lei vechi. Şi venituri de 100.000 de euro pe an, de la stat.Voi, clasa politică, aţi făcut-o: în guvernele formate din partidele voastre, în parlamentul format din partidele voastre, iar legile le-a promulgat... instituţia preşedintelui României.

- Nu mama - mare din pământ a distrus industria, a vândut petrolul şi rafinăriile, a tăiat pădurile şi a mânărit pământurile. Ministere conduse de voi, clasa politică, au făcut-o. Prefecturile voastre, consiliile judeţene ale voastre, primăriile voastre.

- Nu populaţia a prăpădit banii statului – sute şi mii de miliarde de lei, munţi de bani- pe licitaţii trucate, pe lucrări proaste, inutile, pe şosele cu gropi, pe autostrăzi care înghit bani cu ghiotura, ci primarii voştri, ai clasei politice; consilierii voştri, ai clasei politice; miniştri voştri, ai clasei politice.

- Nu populaţia a organizat doi ani întregi de dănţuieli, de parcă venea sfârşitul lumii. Voi, clasa politică, aţi făcut-o. Pe banii cui?!! Pe ăştia pe care-i tăiaţi azi de la pensionari!

- V-aţi construit un aparat uriaş de represiune: ministere, agenţii, deconcentrate conduse de voi şi clientela voastră politică. Prin ei, controlaţi tot, terorizaţi înstituţiile mai ceva decât poliţia politică a lui Ceauşescu.

- Nu populaţia se află în AGA şi CA din companiile şi băncile de stat, plătite, am văzut, regeşte, ci voi, clasa politică.

- Nu populaţia a stricat ţara asta la fiecare patru ani, ci voi, clasa politică. Cum aţi venit, aţi distrus tot ceea ce a făcut guvernul de dinainte şi aţi luat-o iar de la zero. Şi-apoi, aţi rostogolit vinovăţii între voi, partidele politice, de parcă aţi fi jucat ping-pong cu România.

Daţi-vă afară întâi pe voi şi clanurile voastre şi-apoi să v-atingeţi de părinţii noştri!

Şi veniţi, acum, să mă trageţi de urechi pe mine. Să ne trageţi de urechi pe noi, că se duce România de râpă.

Vreţi s-o scoateţi din criză pe spinarea şomerilor, a pensionarilor şi a bugetarilor de execuţie, cei care vă ţin în spate aleşii şi numiţii, în funcţiile de conducere.

Ce ce curaj? Cu ce moralitate?

Până să vă atingeţi de pensionarul ăla slăbănog, de profesorul care v-a pus creionul în mână, restructuraţi- vă întâi pe voi!

Daţi-vă afară şi în şomaj pe voi, pe oamenii voştri, ai clasei politice, şi după aceea scuipaţi pe noi.

După aceea umblaţi la salariile şi pensiile necăjite.

După aceea să-l certaţi pe bătrân că mai are îndrăzneala să trăiască, să ducă România-n faliment, cu venitul lui... gras, de 500 sau 600 de lei.

1.Dacă nu sunteţi capabili să comasaţi sau să desfiinţaţi instituţiile de pomană create de voi, clasa politică, măcar reduceţi numărul de directori. Aveţi o droaie de şefi. Aţi umplut ţara de şefi. Pe ei daţi-i afară întâi şi după aceea ajungeţi la pensionar. Sau la doctor.

2. Trei sferturi dintre directorii voştri pe care i-aţi instalat, moţ, în instituţiile bugetare, au afaceri acasă. Fac afaceri cu banul public. Daţi-i pe aceştia afară! Nu ei să mănânce cu două guri, şi de la firma lor grasă, şi de la buget, iar altul să crape de foame!

3. Luaţi-vă clientela politică din toate AGA şi CA-urile companiilor de stat, de pe lângă primării, consilii judeţene şi ministere. Aveţi deja directori acolo, există specialişti.

4. Daţi-vă afară consilierii de la birourile demnitarului. De ce aţi crede că ei sunt mai puţin paraziţi pe buget decât profesorul?

5. Daţi-vă afară consilierii de pe lângă miniştri, secretari de stat, subsecretari de stat, primari, prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene, căţel, purcel, directori generali, din companiile de stat, din parcurile industriale.

6. Încetaţi să mai căpuşaţi ministerele (primăriile, consiliile judeţene) cu clientela pe care o serviţi cu miliarde de euro.

7. Voi, clasa politică, aţi creat şi întreţineţi evaziunea fiscală şi munca la negru. Oamenii voştri, ai partidelor, îi protejează. Îi apără de funcţionari, să nu-i descopere. Îi apără de lege.

8.După ce veţi face toate astea, abia atunci să aveţi îndrăzneala să vă legaţi de bătrânii acestei ţări.

Asta este România, dle Băsescu. O ştiţi, o cunoaşteţi, dar nu îndrăzniţi să vă apropiaţi de clanuri. Dar vă este la îndemână să-i jupuiţi de vii pe bătrâni. Sunt inofensivi. Ascultători. Mult prea blajini. Tăcuţi. Loviţi-i cu nădejde! Nu ţipă.



Cu stima ...

25 aug. 2010

Revenire din concediu

Dupa doua saptamani de concediu acasa in Maramures am fost o saptamana la Venus www.perla-venusului.ro perioada in care nu am accesat netul iar telefonul a fost inchis. Vroiam macar 7 zile departe de tehnica moderna. TV era doar le minimax si kiss ptr copi.
Am revenit azi in Maramures si incerc sa recuperez ceea ce a ramas in urma. Adica peste 3500 de emailuri primite...
La fel o sa moderez si comentariile la aricolele de pe blog.
Multumesc pentru intelegere.....

4 aug. 2010

Hotărârea Guvernului nr.791/2010

Hotărârea Guvernului nr.791/2010 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotarârea Guvernului nr.44/2004, precum si pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art III din OUG nr.58/2010, publicată în MO nr.542/03.08.2010.

Click AICI pentru varianta din Monitorul Oficial

Chestinar FSLI MARAMURES

Sindicatul Liber din Învăţământ Maramureş s-a ghidat întotdeauna după sloganul „Sindicatul suntem noi!”. Şi de această dată dorim să aflăm părerea dumneavoastră despre actuala situaţie din învăţământ.

De aceea vă rugăm să ne răspundeţi la următoarele întrebări şi să ni le trimiteţi fie direct (email: slimm_mm@yahoo.com, fax. 0262211857, sau prin poştă pe adresa str. Progresului, nr.46, Baia Mare, Maramureş), fie prin liderul sindical din şcoală.

În funcţie de răspunsurile dumneavoastră vom stabili strategia SLIMM pentru perioada următoare..

1. Care sunt sursele dumneavoastră de informare sindicală?

a. liderul sindical de unitate

b. mass-media

c. Jurnalul Sindical

d. internetul

e. emailul

2. Cum vă descurcaţi cu salariile actuale faţă de cele pe care le primeaţi acum 5 ani?

  1. mai bine
  2. la fel
  3. mai prost

3. Cât consideraţi că ar trebui să fie venitul minim în învăţământ?

.................................

4. Credeţi că este nevoie de o nouă reglementare legislativă prin care salariile profesorilor să fie diferenţiate în funcţie de performanţele acestora la clasă şi nu numai în funcţie de grade, vechime etc.?

a. da

b. nu

c. alt răspuns......................................................................................................................................................................

5. Concursul de titularizare trebuie să rămână la fel ca şi până acum sau este nevoie de o schimbare? Cum vedeţi dumneavoastră ocuparea posturilor în învăţământ?

............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

6. Pe o scara de la 10 la 1 vă rugăm să daţi o notă activităţii SLÎ Maramureş din ultimul an. ................................

7. ? Care credeţi că sunt principalele puncte tari ale SLI Maramureş?

.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

8. Care credeţi că sunt principalele puncte slabe ale SLI Maramureş?

.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

9. Ce credeţi că mai trebuie să facem în următorii 5 ani pentru ca activitatea sindicală să aducă mai multe beneficii pentru membrii SLÎ Maramureş.

....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Vă multumim mult pentru participare şi vă rugăm să ne daţi datele dumneavoastră de contact dacă doriţi.

Nume şi prenume...........................................................................

Instituţia de învăţământ………………………………………......

Funcţia...........................................................................................

Telefon................................E-mail................................................

Membru SLÎ MM din anul.................... Preşedinte SLIMM

Liviu Marian POP



Click AICI pentru descarcare



A P E L PENTRU EXPRIMAREA INTERESULUI DE INCLUDERE în grupurile de lucru pentru proiectul „Cadrul de referinţă al curriculum-ului naţional în învăţămâ

A P E L PENTRU EXPRIMAREA INTERESULUI DE INCLUDERE
în grupurile de lucru pentru proiectul „Cadrul de referinţă al curriculum-ului naţional în învăţământul preuniversitar: un imperativ al reformei curriculare” (ID25088)
Obiectivul general al proiectului este revizuirea, completarea si dezvoltarea cadrului de referinþã al curriculumului national, în conformitate cu noua realitate educationalã nationalã si europeanã. Noul Cadrul de Referintã va fi un document reglator cu rolul, pe termen lung, de a asigura conceptia unitarã a curriculumului si de a corela curriculumul cu toate componentele procesului educaþional..
Printre obiectivele specifice ale proiectului se aflã:
realizarea unor analize preliminare care sã fundamenteze elaborarea noului cadru de referintã al curriculumului naþional;
formularea conceptelor, principiilor si normelor care fundamenteazã stiintific si metodologic proiectarea, implementarea, monitorizarea si evaluarea curricularã din perspectiva dezvoltãrii si formãrii competentelor cheie

CLICK AICI PENTRU DESCARCAREA DOCUMENTULUI