30 sept. 2008
avem majorari de la 1 octombrie
CAmera Deputatilor a votat azi
29 sept. 2008
PSD a mai luat un lider de sindicat: Brătianu de la BNS
Între timp, sâmbătă, zece mii de delegaţi sunt aşteptaţi la Romexpo, pentru a-şi cunoaşte candidaţii şi pe viitorul premier, în cazul în care partidul câştigă alegerile.Cel mai important punct pe ordinea de zi este desemnarea lui Mircea Geoană pentru această funcţie.
Conservatorii aspiră şi ei la un post de ministru pentru relaţia cu IMM-urile, pentru Silvia Ciornei, sau la cel al Sănătăţii, unde l-ar propune pe Irinel Popescu, dar în cărţi este şi Rodica Nassar, vicepreşedintele PSD. Cei de la PC ar avea pretenţii şi la posturile de ministru al Industriilor, pentru Codruţ Sereş, sau al Mediului, pentru Marius Marinescu.
După votarea programului de guvernare şi validarea lui Geoană ca premier va începe lansarea candidaţilor la parlamentare. Colegiile uninominale cu şanse au fost prilej de dispută între unii lideri de filială ai PSD şi PC. Astfel, unii lideri pesedişti nu au acceptat să primească reprezentanţi ai PC pe listele Alianţei, cazul Dâmboviţei, iar în unele, oamenilor Danielei Popa li s-au acordat colegii fără prea multe şanse. În puţine judeţe, Galaţi, Bacău sunt câteva exemple, conservatorii au peste 5% şi se pot bate cu şanse pentru locuri de parlamentari. La Bucureşti, Marian Vanghelie a fost destul de conciliant încât să accepte să lase sectorul patru, câştigat de Piedone la Primărie, candidaţilor conservatori Daniela Popa, Dan Voiculescu şi Marius Marinescu.
La aceste alegeri, PSD mizează pe personalităţile cunoscute ale partidului, iar Ion Iliescu, chiar dacă nu va concura, a promis că va merge în campanie oricât va putea. Candidaţii din show-biz sunt mai puţini ca la liberali, dar nu lipsesc. E vorba de cântăreţii Luminiţa Anghel, pe care cei de la PSD Bucureşti au votat-o pentru a primi un colegiu eligibil la Cameră, dar care nu a vorbit public despre o viitoare carieră a sa în Parlament, Victor Socaciu, candidat la Mureş, şi Sergiu Nicolaescu, candidat pe un loc în Senat cu şanse mai mici, la Bucureşti. De pe lista pesediştilor celebri nu lipseşte fostul selecţioner Anghel Iordănescu, care are toate şansele să câştige încă un mandat de senator de Ilfov. Ca fapt divers, de la ceremonia de lansare de la Romexpo nu va lipsi Costel Busuioc, "Pavarotti de România", membru al PSD Timiş, care le va cânta pesediştilor faimoasa arie de Puccini "Vincero" ("Voi învinge", în italiană, n.r), un motto potrivit pentru cei care vor intra în campanie în curând.
Fără a fi o reuniune în care se aşteaptă decizii importante, congresul extraordinar e un bun prilej pentru a începe, după vorba lui Mircea Geoană, pornirea motoarelor de campanie. De altfel, lipsa de miză a şedinţei a fost remarcată şi de Ion Iliescu, care a admis vineri cu tâlc că nu e un congres, ci "o adunare mare, care va dura două-trei ore". NewsIn
Comisia paritară de la nivelul unităţii/instituţiei de învăţământ
Comisia paritară se întruneşte lunar sau la cererea uneia dintre părţi în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii şi funcţionează valabil în prezenţa a cel puţin 3/4 din totalul membrilor, iar hotărârile se iau cu majoritatea simplă a voturilor celor prezenţi. Hotărârile comisiilor paritare sunt obligatorii pentru părţi. Ele se redactează în formă scrisă şi vor fi aduse la cunoştinţa salariaţilor în termen de 3 zile lucrătoare prin afişare.
Comisia va fi prezidată alternativ de către un reprezentant al fiecărei părţi, ales în şedinţa respectivă, iar procesle verbale ale Comisiilor paritare vor fi puse la dispoziţia sindicatelor într-un termen maxim de 7 zile lucrătoare.
Noul Contract Colectiv de Muncă la nivel I.S.M.B. acordă un rol important Comisiei paritare de la nivelul unităţii de învăţământ, acesteia revenindu-i atribuţii în legatură cu organizarea şi desfăşurarea procesului de învăţământ, cu stabilirea timpului de lucru şi a timpului de odihnă, a condiţiilor de muncă şi de protecţie socială, întocmirea Regulamentului Intern, stabilirea criteriilor de acordare şi acordarea efectivă a sporurilor, ajutoarelor, premiilor, indemnizaţiilor prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă la nivelul I.S.M.B., desfăşurarea concedierilor individuale şi colective.
Comisia Paritară de la nivelul unităţii de învăţământ poate fi convocată ori de câte ori intervin probleme în executarea Contractului Colectiv de Muncă.
Contractul Colectiv de Muncă la nivel I.S.M.B. precizează şi situaţiile în care se impune convocarea Comisiei Paritare de la nivelul unităţii de învăţământ.
Art 8, alin 2: ,,Comisia Paritară de la nivelul unităţii de învăţământ, până la data de 25.09 a fiecarui an, stabileste activitaţile dedicate [... ] (Zilei Mondiale a Educaţiei -5 octombrie)
Art 18, alin 1: ,,În funcţie de condiţii, în instituţiile şi unităţile de învăţământ [ ...], comisiile paritare de la nivelul acestora convin asupra unui orar flexibil de lucru, precum şi asupra modalităţilor concrete de aplicare a acestuia.
Art. 35, alin. 2: ,,Pentru conditii de muncă grele, periculoase, penibile şi alte asemenea, salariaţii din învăţământ beneficiază de un spor de 15% din salariul de bază. Categoriile de personal şi locurile de muncă se stabilesc în Comisiile paritare la nivelul ISMB şi al unităţilor de învăţământ, pe baza propunerilor Comitetelor de sănătate şi securitate în muncă.
Art. 36, lit. c: ,,Părţile contractante convin că personalul din învăţământ beneficiază de un premiu dintr-un fond constituit în limita a 30% din totalul veniturilor nete realizate în unităţile şi instituţiile de învăţământ [...], care realizează venituri proprii, prin activităţi suplimentare faţă de cele prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli. Criteriile de acordare se stabilesc în Comisia Paritară de la nivelul unităţii/instituţiei de învăţământ.
Art. 41, alin. 4: ,,Nominalizarea salariatilor care îşi desfăşoară activitatea în locuri de muncă în condiţii deosebite se face de către angajator împreună cu reprezentanţii sindicatelor semnatare ale prezentului contract colectiv de muncă, în comisiile paritare de la nivelul unităţilor/instituţiilor de învăţământ.
Art. 43, alin. 1: ,,Angajatorul va asigura, pe cheltuiala sa, echipamente de protecţie, instruirea şi testarea salariaţilor cu privire la normele de protecţie a muncii. În acest scop, conducerile unităţilor şi instituţiilor de învăţământ [...] vor prevedea, în proiectele de buget, sumele necesare pentru achiziţionarea echipamentelor de protecţie şi vor solicita consiliilor locale [...] alocarea la timp a fondurilor necesare. Comisiile paritare vor fundamenta sumele necesare.
Art. 75, alin. 6: ,,Hotărârea privind concedierile individuale sau colective se adoptă de comisia paritară de la nivelul unităţii/instituţiei de învăţământ, respectiv Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti''.
Art. 91, alin. 2: ,,Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, unităţile şi instituţiile de învăţământ vor asigura în incinta lor, gratuit, pentru activitatea sindicatelor, spaţiul şi mobilierul necesare, precum şi acces la echipamrentul de birotică al unităţii [...]. Condiţiile de acces la utilizarea acestora se vor stabili de către comisiile paritare de la nivelul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, unităţilor şi instituţiilor de învăţământ''.
Art. 105: ,,Regulamentul intern se întocmeşte în cadrul Comisiei paritare la nivelul unităţii/instituţiei de învăţământ''.
Deputaţii vor dezbate astăzi proiectul de lege al PSD, legat de majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50%
Proiectul a trecut de Senat la începutul lunii aprilie şi prevede ca salariile profesorilor universitari să crească cu 74%, iar ale celor din sistemul preuniversitar cu 54%.
Dezbaterile au loc după ce Guvernul a anunţat că va majora salariile profesorilor cu 9%, de la 1 octombrie.
Decizia a fost luată în urma unei discuţii purtate la Palatul Victoria, cu liderii PSD. Odată cu noua majorare, suma totală care intră în buzunarele profesorilor, într-un singur an, reprezintă 1% din produsul intern brut al României.
Sursa: Realitatea TV
Viata fara dragoste
Justitia fara dragoste, te face implacabil.
Diplomatia fara dragoste, te face ipocrit.
Succesul fara dragoste, te face arogant.
Bogatia fara dragoste, te face avar.
Supunerea fara dragoste, te face servil.
Saracia fara dragoste, te face orgolios.
Frumusetea fara dragoste, te face ridicol.
Autoritatea fara dragoste, te face tiran.
Munca fara dragoste, te face sclav.
Simplitatea fara dragoste, isi pierde valoarea.
Vorbele fara dragoste, te fac introvertit.
Legea fara dragoste, te supune.
Politica fara dragoste, te face egoist.
Credinta fara dragoste, te face fanatic.
Crucea fara dragoste, reprezinta tortura.
VIATA FARA DRAGOSTE...ISI PIERDE SENSUL.
28 sept. 2008
Absolvent de lunga durata cum este platit?
26 sept. 2008
Spania - 75 de profesori romani isi asteapta elevii
Sursa: Roman in Lume
http://www.romaninlume.com/ziar/stire_detaliu.php?id=553
În România, aproape fiecare clasă de elevi are câte un copil hiperkinetic
Hiperkinezia este un sindrom care apare în special la băieţi. Copiii nu sunt atenţi, nu se pot concentra, au un comportament deviant şi sunt mereu agitaţi. E şi cazul unui băieţel din Braşov pe care Inspectoratul Şcolar l-a mutat de câteva ori din şcoală în şcoală. Cum se comporta el ne povesteşte părintele unei fetiţe din aceeaşi clasă.
Profesorii s-au obişnuit şi ei cu astfel de copii.
"Două minute nu stă în bancă, în permanenţă se plimbă printre bănci, atrage atenţia la ceilalţi, îi deranjează", a declarat învăţătoarea Maria Popescu.
Dascălii fac eforturi să-i integreze pe aceşti copii în colective.
"La nivelul claselor I-IV, aceşti copii sunt monitorizati permanent şi cu ei se lucreaza mai uşor. Încetul cu încetul ajungem cu ei la o înţelegere", a precizat Cornelia Bucur, directoare şcoală.
Psihologii spun însă că pentru astfel de copii, mutarea din şcoală nu face decât să le agraveze starea afectivă.
"Profesorii trebuie să cunoască mai mult despre acest fenomen, trebuie create clase speciale pentru aşa ceva, cu un număr mic de copii, cu program redus, cu o curiculă specială", a menţionat psihologul Adrian Badea.
În România nu există nici o şcoală specială pentru copiii hiperkinetici.
Profesori decimati de cancer
Cine zice cã meseria de profesor este una usoarã greseste amarnic. Sã tii în frâu o „turmã” de elevi, sã încerci sã le astâmperi hormonii si, pe alocuri, nesimtirea, si, mai ales, sã reusesti sã-ti tii nervii în frâu este o muncã de-a dreptul sisificã.Consumul nervos al dascãlilor se vede si în statisticile medicale. Multi dintre cei care ne-au format si care educã noua generatie de maramureseni au dosare medicale de ani buni si diagnostice greu de îndurat. Sã înfrunti zilnic zeci de adolescenti rebeli si, în plus, sã duci „pe picioare” o boalã incurabilã face din munca la catedrã o meserie demnã de povestirile cu titani. Nu este vorba, însã, de niciun mit. Multi dintre dascãlii maramureseni îsi încep ziua de lucru cu un pumn de pastile, iar dupã ore, pleacã grãbiti la spital pentru chimioterapie. „Dacã ar fi sã dau o cifrã, as spune cã în jur de 50 se interneazã anual pe sectia noastrã. Dar mai trebuie sã adãugãm si profesorii cu cancer internati în alte spitale din judet. Cauza? În primul rând, vorbim de consumul nervos, de ritmul de viatã agitat si de regimul alimentar dezorganizat. Nu în ultimul rând, fumatul aduce tot mai multe cadre didactice în rândul bolnavilor de cancer. Se stie cã profesorii sunt cei mai aprigi fumãtori. Ei fumeazã mai mult decât media. Aceastã atitudine poate fi consideratã o consecintã directã a stresului zilnic”, aratã dr. Dumitru Filip, medic oncolog.
• Cancer de sân vs cancer pulmonar
Împãrtirea pe sexe aratã cã femeile cad primele victime cancerelor de tot soiul. „Asta vine si din anatomia generalã a femeilor, care au o constitutie mult mai fragilã decât a bãrbatilor si sunt mai emotive, fapt care creste si mai mult riscul dezvoltãrii unei boli. Dacã ar fi sã ierarhizãm tipurile de cancer de care suferã cel mai adesea dascãlii maramureseni, am putea spune cã profesorii bãrbati sunt diagnosticati, cel mai adesea, cu cancer bronhopulmonar, iar cauza principalã o constituie tigãrile. Cancerul de tub digestiv este a doua formã de cancer, în aceastã ierarhie, cu care se confruntã profesorii de sex masculin. Pe de altã parte, s-a observat cã mare parte din dãscãlitele care suferã de cancer îl au la sân. Se stie, însã, cã aceastã formã de cancer este specificã femeilor cu un grad înalt de inteligentã. S-a demonstrat stiintific cã este o consecintã a mai multor modificãri genetice apãrute în organismul femeilor din acest secol. În al doilea rând, profesoarele prezintã un risc crescut de dezvoltare a cancerului de col uterin. Cauzele aparitiei acestuia nu se stiu însã cu exactitate”, explicã dr. Dumitru Filip.
• Se dau sporuri degeaba
Pe de altã parte, presedintele Sindicatului Liber din Învãtãmânt Maramures, Liviu Pop, spune cã aceastã situatie nu se va schimba în urmãtorii ani, pentru cã nu se actioneazã asupra cauzelor, ci numai asupra efectelor.„Pe diferite domenii de activitate, diverse cadre didactice pot obtine sporuri - de conditii periculoase, de conditii toxice, de cretã etc. Din pãcate, sporurile ar trebui însotite si de cresterea sigurantei la locul de muncã. Bibliotecarii primesc un spor la salariu, dar pentru asta inhaleazã zilnic praful de pe cãrti. Si sã nu uitãm cã majoritatea cãrtilor sunt tipãrite cu cernealã cu plumb... Degeaba primeste un profesor de informaticã spor de calculator, dacã instrumentul sãu de lucru nu este echipat si cu ecran de protectie. Iar inhalarea zilnicã a prafului de cretã nu este deloc sãnãtoasã pentru dascãli. Tocmai de aceea, pe alocuri, s-a decis schimbarea tablelor clasice, cu tablele pe care se scrie cu marker. Aceasta este, însã, singura îmbunãtãtire în scoli de care stiu. Profesorii si laborantii din sãlile de chimie sunt clar expusi unor intoxicatii, pentru cã nu au echipamente de protectie. Ce sã mai spunem de profesorii din Repedea, Baia-Sprie sau Baia Mare care lucreazã, ca alti cetãteni, într-un mediu poluat minier? Trebuie actionat împotriva cauzei, nu numai a efectului”, afirmã, cu convingere, Liviu Pop. (Doina FERENT)
Sursa: glasul maramuresului
Scandal la premierea olimpicilor
GORJ. Zeci de elevi care au obţinut medalii şi rezultate foarte bune la olimpiadele şi concursurile naţionale şi internaţionale au fost chemaţi ieri la sediul Prefecturii Gorj, pentru a li se înmâna diplome de recunoaştere a muncii lor. Sala Maură a prefecturii a fost însă prea mică pentru a-i primi aşa cum se cuvine pe cei 71 de olimpici, aceştia înghesuindu-se fiecare pe unde a putut. Când Victor Banţa, prefectul de Gorj, a strigat numele olimpicilor, puţini dintre aceştia au putut fi văzuţi de reprezentanţii mass-media. De proasta organizare a evenimentului s-au plâns nu numai elevii, ci şi cadrele didactice. „Fiecare elev trebuia să vină în faţă, să i se înmâneze diploma şi să-l vedem şi noi. Copiii aceştia au muncit extraordinar de mult. Este o mare debandadă aici, iar prefectura şi inspectoratul şcolar sunt principalii vinovaţi. Nu şi-au dat interesul. Este ruşinos!“, a spus Elvira Şarapatin, cadru didactic şi consilier judeţean.
„Ne-au chemat doar ca să ne pună pe drumuri“
Foarte mulţi olimpici nu şi-au auzit numele strigat de Victor Banţa: „Au premiat strungarii care au participat la diverse concursuri, iar pe mine, care am luat medalie de argint la olimpiada naţională de matematică, nici măcar nu m-au strigat. De ce m-au pus să vin tocmai de la Motru, dacă nici diplomă nu iau? Am muncit un an ca să obţin această medalie. Nu îmi place organizarea, dar aşa este în România! Şi se mai întreabă de ce ne dorim să plecăm din ţară“, a spus Bogdan Poşa, elev în clasa a XII-a la Colegiul „George Coşbuc“ din Motru. În aceeaşi situaţie s-au mai aflat un elev de la Motru şi mulţi alţii din Târgu Jiu. „Listele cu elevii care au obţinut rezultate deosebite la olimpiade au fost întocmite de inspectoratul şcolar. Nu au dat dovadă de responsabilitate, nu se poate să ne cheme degeaba aici. Sunt revoltată. Cred şi eu, ca mulţi colegi de-ai mei, că şi cadrele didactice trebuia răsplătite de minister. Am avut copii care nu au fost premiaţi. Cum credeţi că se simt? Chemaţi aici şi apoi poftiţi să iasă din sală şi să rămână doar cei cărora le-a fost strigat numele“, a declarat Ileana Popescu, cadru didactic.
Banţa va reclama lipsa de implicare a ISJ Gorj
Liviu Andrei, inspector şcolar general, nu a participat la manifestarea organizată în premieră la Târgu Jiu. ISJ Gorj a fost reprezentat de Mădălina Ciolocoi, inspector şcolar adjunct, care a întârziat la întâlnire, şi de doi inspectori de specialitate. „Acesta este un boicot al celor de la ISJ Gorj. De iresponsabilitatea de care au dat dovadă inspectorii generali şi adjuncţi va afla ministrul educaţiei, pe care îl voi înştiinţa personal. Reprezentanţii ISJ nu au respectat indicaţiile MIRA cu privire la organizarea acestui eveniment, ne-au dat liste incomplete şi, mai ales, completate cu numele elevilor care au participat la concursuri naţionale, nu la olimpiade. Astfel, olimpici cu rezultate foarte bune nu au fost nominalizaţi. În această dimineaţă (ieri-dimineaţă - n.r.) am primit o listă cu 70 de olimpici, iar pe 19 septembrie ne-a fost trimisă o listă cu 24 de olimpici. Eu, dacă aş fi în locul ministrului educaţiei, aş schimba conducerea inspectoratului gorjean. Nu se poate aşa ceva! Inspectorul general unde este? Trebuia să fie aici. De mai bine de zece zile se ştia de acest eveniment, dar nu s-au interesat. Cei de la inspectoratul şcolar ne-au boicotat evenimentul“, a afirmat Victor Banţa.
Sursa: gds
Un nou inceput
: http://www.mec.es/ Ministerio de Educación, Política Social y Deporte
http://www.fe.ccoo.es/tusindicato/tusindicato.htm Federación de Enseñanza de ComisionesObreras (F.E. de CC.OO). Face parte din Confederación sindical de comisiones obreras(CC.OO), o confederatie structurata pe federatii pe sectoare de activitate si comunitati autonome.
http://www.feteugt.es/Sindicato/index.asp?Id=1088&entra=1 Federación de Trabajadores de la Enseñanza(FETE), federatie afiliata UGT- Unión General de Trabajadores, membru fondator al IE si afiliat al CSEE.
La chioşcul unei şcoli din Cluj preţul fructelor este exagerat de mare
Dacă s-ar duce până în piaţă, elevii ar putea cumpăra un kilogram de mere cu 2 lei, iar unul de banane cu 3 lei.
Părinţii sunt şi ei nemulţumiţi şi cred că vânzătorii se răzbună pentru că nu mai au voie să vândă alimente gen fast-food.
Deocamdată, singura soluţie a acestei probleme este ca părinţii să le spună copiilor să aibă grijă pe ce-şi cheltuiesc banii de şcoală.
La începutul lunii, Ministerul Sănătăţii a stabilit lista alimentelor care nu se recomandă elevilor şi ca atare nu mai pot fi vândute în unităţile de învăţământ. Este vorba de produsele cu conţinut mare de zahăr, sare şi grăsimi. În acelaşi timp orice aliment care conţine peste 300 de kilocalorii este nociv pentru copii.
Sursa: Realitatea TV
25 sept. 2008
Luni ziua cea mare
Vom reveni cu amănunte.
Mariana Câmpeanu este noul ministru al Muncii
Mariana Câmpeanu a fost nominalizată de premierul Călin Popescu Tăriceanu pentru portofoliul Muncii, printr-o scrisoare transmisă Preşedinţiei.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Radio România Actualităţi, că acceptă propunerea premierului de numire a Marianei Câmpeanu în funcţia de ministru al muncii: "Cred că nu există nicio reţinere în desemnarea doamnei. Dânsa este preşedintele Casei Naţionale de Pensii, deci lucrează în sistem. Este o femeie cu mare experienţă, un profesionist. Deci doamna va fi ministru", a comentat Băsescu.
Premierul Tăriceanu a decis nominalizarea preşedintelui Casei de Pensii, Mariana Câmpeanu, pentru funcţia de ministru al Muncii, după ce, în cursul dimineţii de astăzi, a avut o întrevedere cu aceasta
"Eu sunt un tehnician în domeniu şi dacă s-a considerat că pot face faţă cerinţelor ministerului Muncii în această scurtă perioadă de timp, înseamnă că premierul a avut motivele lui pe care le respect", a declarat Mariana Câmpeanu pentru Realitatea TV.
Întrebată despre sumele alocate de minister pentru mărirea pensiilor, Mariana Câmpeanu a avitat să facă declaraţii.
"Haideţi să discutăm aceste lucruri când voi fi oficial ministru, pentru că eu nu am discutat cu premierul decât despre numirea mea. Nu am abordat alte subiecte", a încheiat Mariana Câmpeanu.
Procurorii au demarat începerea urmăririi penale împotriva lui Păcuraru, după ce plenul Senatului a decis ridicarea imunităţii parlamentare a demintarului liberal, care avea dubla calitate de senator şi membru al Cabinetului.
24 sept. 2008
Elevi de 8 ani, obligaţi să semneze procese verbale
Primul lucru pe care l-au scris copiii de la Şcoala 39 din Capitală în acest început de an a fost propriul nume pe un proces verbal. Deşi pare o glumă proastă, elevii care de-abia reuşesc să socotească şi să scrie corect au fost puşi să semneze că dacă fac vreo prostioară sau li se întâmplă ceva în timpul orelor de curs sau în recreaţii îşi asumă răpunderea pentru eventulalele consecinţe. Legea statului român spune însă altceva.
Imediat după deschiderea anului şcolar şi după ce s-au asigurat că nu mai e picior de părinte prin şcoală, învăţătorii şi diriginţii de la clasele II - VIII de la Şcoala 39 au cerut copiilor să semneze un proces-verbal prin care micuţii să îşi asume răspunderea în legătură cu eventualitatea că li s-ar întâmpla vreo nenorocire în timpul orelor de curs. După care, dascălii le-au mai explicat copiilor că, la o adică, responsabilitatea este a minorilor şi a părinţilor.
Când seara, acasă, copiii le-au povestit părinţilor ce s-a întâmplat la şcoală, aceştia s-au revoltat. "Pur şi simplu nu avem cum să îi supraveghem pe copii când sunt la şcoală şi ştiam că profesorii sunt obligaţi să aibă grijă de cei mici", ne spune tatăl unuia dintre elevi. "Nici nu avem voie să intrăm în şcoală sau în curtea şcolii, cu excepţia şedinţelor", spune un alt părinte. Cei mai revoltaţi sunt însă părinţii unor copii din clasele a II-a şi a III-a. "Mami, ce e un proces verbal? Aceasta a fost întrebarea pe care mi-a pus-o copilul când a venit de la şcoală. Nici nu ştia ce înseamnă, nici nu au înţeles de ce şi-au scris numele pe lista aia. În plus, copilul meu nu poate semna ceva prin care să îmi asum eu responsabilităţi. De ce nu ne-au spus nouă, părinţilor, să semnăm când eram încă la şcoală, doar am fost cu fetiţa la festivitatea de deschidere a anului şcolar?!", spune un alt părinte.
Profesoara Maria Stanca, directoarea Şcolii 39, ne explică că nu a fost vorba decât despre un instructaj pentru evitarea accidentelor dar că, într-adevăr, existând acele semnături ale copiilor, profesorii nu vor mai fi pedepsiţi în caz că se întâmplă ceva.
Tot directoarea spune, însă, că, într-adevăr, conform legii, în cazul în care un copil păţeşte ceva la şcoală în timpul orelor de curs responsabili sunt profesorul de la oră sau învăţătorul, profesorul de serviciu pe şcoală şi directorul şcolii. De altfel, se pare că este o practică în şcoli ca profesorii să ceară copiilor să semneze asemenea documente pentru că mulţi părinţi se plâng de asemenea lucruri care nu li se par deloc în regulă.
Profesorii ar trebui să plătească inclusiv geamurile sparte
Încă de la 1892, Codul Civil, în capitolul 5, articolul 1.000 a stabilit că "Suntem responsabili de prejudiciul cauzat prin fapta persoanelor pentru care suntem obligaţi a răspunde sau de lucrurile ce sunt sub paza noastra. (...) Institutorii şi artizanii, sunt responsabili de prejudiciul cauzat de elevii şi ucenicii lor, în tot timpul ce se găsesc sub a lor priveghere". Cum acest articol este încă în vigoare, este clar că atâta timp cât elevii sunt la şcoală este răspunderea profesorilor şi a învăţătorilor pentru ceea ce li se întâmplă celor mici. Se pare însă că legea îi obligă, chiar, pe profesori să plătească din propriul lor buzunar inclusiv geamurile sparte de elevi. Şi conform legilor care îi protejează pe minori, cei mici nu pot fi nici măcar urecheaţi apoi de părinţi pentru năzbâtia pe care au făcut-o", ne-a spus Mariela Neagu, secretar de stat în Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului. "Nu este nici firesc şi mai ales nu este legal ca profesorii să ceară copiilor să semneze documente. În plus este şi nepedagogic iar "regula" de a cere copiilor să semneze un asemenea ...proces verbal, în fiecare an, este o invenţie a conducerii şcolii respective", a precizat Mariela Neagu.
Sursa: www.libertatea.ro
23 sept. 2008
21 sept. 2008
Pomenile Educatiei
Ministerul Educatiei acorda 180 lei lunar liceenilor din familii defavorizate, insa acestia trebuie sa depuna urgent cerere la scoala, daca vor sa primeasca in noiembrie banii pe septembrie.
Programul national de protectie sociala "Bani de liceu" se adreseaza elevilor care urmeaza la zi liceul sau invatamantul profesional, scoala de arte si meserii si anul de completare, si se afla in intretinerea familiilor cu venit brut lunar pe membru de familie, realizat in ultimele 3 luni, de maxim 200 lei. Banii se acorda pe baza de cerere, formulata de beneficiari cu autorizarea reprezentantilor legali, pana la 1 octombrie, la unitatea de invatamant unde invata. Cum, insa, calendarul operatiunii se intinde pana pe 6 noiembrie, primii bani vor fi "livrati" abia dupa aceasta data. Astfel, intre 1-18 octombrie vor fi verificate cererile, pe 28 octombrie va fi publicata lista beneficiarilor, la http://banideliceu.edu.ro, iar pe 29 octombrie - in unitatile de invatamant. Pana pe 2 noiembrie se depun contestatiile, iar pana pe 6 noiembrie se rezolva.
Alocatie cu scandal
Alocatia de stat se distribuie, din acest an, prin Ministerul Muncii, astfel ca Ministerul Educatiei a scapat de "corvoada" impartirii cecurilor. Cosmarul birocratiei s-a revarsat insa asupra elevilor si parintilor, care au avut de facut un drum pana la directiile teritoriale de munca, pentru actualizarea bazei de date. Schimbarea modului de acordare a acestui ajutor banesc nu a fost lipsita si de scandal. Cei 230.000 de liceeni care au implinit 18 ani in clasa a XII-a, au constatat ca li s-a sistat alocatia. Guvernul a facut reparatia necesara abia dupa mitingurile in strada ale elevilor.
Lapte stricat la clasele primare
Un alt program social, "Cornul si laptele", de care beneficiaza elevii din clasele primare, a debutat cu stangul in acest an scolar, mai multi copii imbolnavindu-se din cauza laptelui stricat primit. Este cazul mai multor scoli din tara, dar si al scolilor generale nr. 163 din Sectorul 6 si nr. 171 din Sectorul 1. Parintii au fost nevoiti sa-si tina acasa copiii o zi, intrucat acestia acuzau dureri abdominale. Distribuirea produsului in scoli s-a oprit abia dupa cateva zile, cand a fost depistata cauza imbolnavirii copiilor. Produsele lactate se incadrau in termenul de garantie, insa depozitarea lor a fost deficitara - fie la scoala, fie la firma distribuitoare. Din octombrie, copiii ar trebui sa primeasca si miere - spre disperarea parintilor, care se asteapta ca micutii lor sa-si manjeasca hainutele si caietele cu acest produs, altfel extrem de sanatos.
Discriminare la orar
Ministerul Educatiei interzice inceperea cursurilor inainte de ora 8.00, "pentru a nu suprasolicita fizic si psihic scolarii mici", insa masura se adreseaza doar elevilor din clasele I si a II-a, de pana la 8 ani.
Restul scolarilor de 9 si 10 ani n-ar avea probleme, in opinia sefilor invatamantului, in a se concentra la lectii inainte de aceasta ora. Neputinta Ministerului Educatiei de a gasi solutii pentru functionarea a maxim doua ture la scoala este cu atat mai cinica cu cat face discriminare in randul elevilor din clasele primare. In plus, inspectoratele scolare judetene au fost anuntate abia dupa inceperea scolii ca sunt obligate sa fixeze cursurile pentru clasele I-IV numai dimineata.
Magda SEVERIN
Sursa:http://www.ziua.net/display.php?data=2008-09-22&id=243019
Uitucii naţiei – repetenţii clasei
Dacă ar fi să alegeţi, cu ce-aţi arunca în guvernanţi? Cu flori, cu roşii, ori cu pietre? Probabil, toţi cei 300.000 de profesori ai României ar răspunde la unison că ar alege câte o bucată de caldarâm, fiindcă, în toată circoteca majorărilor salariale de toamnă, cel mai abitir i-a scos din ţâţâni nu procentul, ori data de la care se va aplica el, cât neamprostia şi demagogia afişate cu nesimţire şi de Geoană, şi de Tăriceanu.
Marţi seara, cei doi au tranşat favorabil mărirea pensiilor, uitându-i cu desăvârşire pe profesorii pe care, doar cu o zi în urmă, îi gratulau ca pe nişte semizei. Pentru ei, Guvernul nu mai avea bani nici măcar să le dea ceea ce era legiferat încă de la începutul anului: majorarea salarială cu un procent între 6-9%, începând cu 1 octombrie.
Amnezia l-a lovit brusc şi pe Tăriceanu, şi pe Geoană. Cel din urmă, hotărât parcă să-şi transforme porecla dată de Iliescu în renume, a uitat cu desăvârşire că doar cu o zi în urmă clamase de la tribuna Parlamentului salarizarea proastă a educatorilor din România şi se bătuse-n piept cu iniţiativa legislativă PSD-istă de majorare cu 50% a salariilor. Sigur, între votul a 300.000 de dascăli şi cel a 6 milioane de pensionari, nu trebuie să ai cine ştie ce inteligenţă, ca să ştii ce alegi.
Ar trebui însă, ca om politic, să ai, şi faţă de pensionari, şi faţă de dascăli, respectul promisiunii făcute. Să ai bărbăţie. Şi cuvânt.
S-ar putea ca miile de dascăli ai ţării să nu înghită prea uşor tromboneala cu încurcatul datei, pe care, jenant, a scos-o la iveală Guvernul.
Chipurile, premierul Tăriceanu a încurcat data de 1 octombrie cu 1 noiembrie, altminteri, n-ar fi nici o problemă. Banii există, există şi voinţă şi, nu-i aşa, se face mare dreptate pentru Şcoală şi ai săi slujitori.
Adevărul este că reacţia rapidă a sindicatelor din Educaţie şi ameninţarea expresă cu declanşarea anticampaniei electorale, pe care Gândul a consemnat-o în exclusivitate, le-a dat răcori domnilor Tăriceanu şi Geoană, care-au schimbat foaia cu o nonşalanţă uluitoare. Ba, PSD-ul a avut şi neruşinarea să spună că „a smuls” Guvernului 9% şi se luptă în continuare pentru acordarea unei majorări de 50% a salariilor, de parcă nu acelaşi partid n-a scos o vorbă din aprilie până-n septembrie, de când proiectul de lege zace la Camera Deputaţilor.
Adevărul adevărat e unul singur şi el este binecunoscut şi de debutantul din învăţământ şi de către profesorul cu gradul I. Politicienii români habar nu au ce înseamnă să trăieşti cu 600 de lei pe lună, ori cu 1.400 de lei pe lună. Politicienii români nu înţeleg că un învăţământ de calitate, necorupt şi sănătos, înseamnă să dai dascălului locul cuvenit, răsplătindu-i prin salariu importanţa socială a muncii sale.
Politicianul român nu ştie decât că Şcoala – cu elevi şi cu profesori – este bună doar ca scenă, sau fundal pentru fanfaronada lor nesimţită.
Cu siguranţă, insolenţa politicienilor va fi taxată la alegeri, fiindcă, de data aceasta, sfidarea şi demagogia au mers prea departe. Sau, de ce n-ar uita şi dascălii de ziua alegerilor? Le este permis şi lor să încurce 30 noiembrie cu 30 decembrie.
Absenţa lor, nu doar la vot, ci şi în secţiile de votare – care, de regulă, sunt organizate în şcoli şi cu largul sprijin al corpului didactic – ar putea avea efect asupra bunei desfăşurări a scrutinului electoral. Sigur, după aceea, ar putea invoca şi ei amnezia salvatoare, fiindcă aceasta se poartă şi la case mai mari.
Sursa:http://www.gandul.info/puterea-gandului/uitucii-natiei-repetentii-clasei.html?4237;3205420
Studenţii, în prag de grevă
Refuzul guvernanţilor i-a făcut pe aceştia să treacă la ameninţări cu greva şi proteste în stradă. „Trebuie să facem ceva. Poate fi vorba de grevă, de mitinguri. Nu cerem nişte burse care să le asigure studenţilor un trai în lux. Să fie egale cu salariul minim pe economie ca să poată supravieţui. Şi bursele sociale sunt mici, iar pentru studenţii care vin din mediul rural aceasta este singura sursă de venit. Unii dintre ei sunt orfani sau părinţii sunt foarte săraci şi nu-i pot ţine în facultate“, a explicat Claudiu Neagoe, preşedintele Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti Craiova.
Cele mai mici burse care le revin studenţilor sunt cele sociale şi sunt de 100-150 de lei pe lună. Studenţii mai primesc burse de merit - 250-350 de lei pe lună - dacă au media semestrială de minimum 9,60. Bursa de performanţă se acordă celui mai bun student de la fiecare specializare, care trebuie să aibă medii mai mari de 9,70 şi să fie premiat la concursuri naţionale sau internaţionale, cu lucrări de specialitate publicate şi implicat în cercetare. Valoarea ei este de 300-400 de lei pe lună.
Sursa:http://www.gds.ro/Politica%20si%20comunitate/2008-09-20/Studentii%2C+in+prag+de+greva
Tânăr vreau mereu să fiu, să trăiesc aşa cum ştiu...
“Tinereţea nu este o perioadă de viaţă ci o stare de spirit! Ea înseamnă, printre altele, exerciţiul voinţei, perfecţionarea permanentă a calităţii imaginaţiei, trăirea cu intensitate a sentimentelor, biruinţa curajului asupra timidităţii! Nu îmbătrâneşti doar pentru că trec anii, ci pentru că îţi trădezi propriile idealuri! Eşti tânăr câtă credinţă ai, bătrân câtă îndoială, tânăr câtă stimă pentru tine însuţi, bătrân câtă teamă îţi este! Eşti tânăr atâta timp cât inima ta primeşte şi răspândeşte în jur mesaje de frumuseţe, veselie, curaj, optimism, bun simţism, moralitate, respect, curaj, fermitate, seriozitatea lucrului bine şi temeinic făcut! Dacă ai moralul ridicat, lasă-te purtat de optimismul vieţii astfel cum ţi-o alcătuieşti şi vei câştiga speranţa de a muri tânăr, la 80 sau 90 de ani!”
Deocamdată, vedem în jurul nostru destul de mulţi tineri “bătrâni” cu feţe obosite de excese, taciturni, introvertiţi, violenţi, needucaţi deşi au trecut prin şcoală! Au trecut fără a învăţa vocabulele simple ale binelui şi bunului simţ, ale respectului şi ale datoriei de a face ceva util pentru ei şi pentru cei din jurul lor. Există un număr apreciabil de tineri care au un singur scop în viaţă, distacţia! Nimic până la ea şi dincolo de ea! Nu poţi fi veşnic tânăr dacă ai inima şi sufletul golite de dorinţa de a face ceva serios în viaţă pământeană! Generaţia Emo, a făcut prozeliţi şi în România! Deja avem şi victime! Cât sunt de vină părinţii, familia, şcoala, comunitatea? Să te sinucizi la 12 sau 13 ori 14 sau 16 ani pentru că eşti deznădăjduit de viaţă, de neînţelegerea celor din jur, de lipsa comunicării, de impenetrabilitatea unui zid rece şi nepăsător trasat în jurul tău de oamenii apropiaţi?!
Există o categorie de tineri care, prin muncă şi talent, seriozitate şi instrucţie serioasă ajung să-şi depăşească părinţii în scurt timp şi să obţină rezultate de-a dreptul impresionante! Iată, spre pildă, recent o ţară întreagă a văzut pleiada de ingineri informaticieni angajaţi în derularea proiectului secolului XXI! Apoi, nu pot să nu reamintesc voinţa de galeră a celei care a fost Maria Cioncan, atleta care după ce a primit medalia de argint, s-a prăbuşit la pamânt şi, printre hohotele de plâns a recunoscut, sughitând, că “Am reuşit să mă zmulg din opinci“! Sărmana, avea să moară după ceva vreme într-un groaznic accident de maşină, maşină cumpărată cu banii luaţi pentru medalia de argint, ca urmare a lipsei experienţei în şofat!
Avem apoi copiii celor care au reuşit, financiar şi social în această ţară! Ei sunt o categorie aparte care se bucură din plin de succesul economic al familiei! Părinţii acestor tineri sunt oameni care se conduc în viaţă, în ceea ce priveşte copiii, după principiul străvechi “destul am suferit eu, destul am suferit noi, măcar el sau ea ori ei, să nu ştie ce-i aia nevoie, sărăcie, umilinţă! Le dau tot ce vor numai să ajungă oameni, să-mi urmeze şi să ducă mai departe afacerile mele!” Exemplul cel mai evident al bunăstării familiei care a reuşit în această viaţă este autovehiculul care înnobilează parcarea din faţa vilei! Una dintre aceste maşini, de regula un SUV, va fi al celui mai tânăr membru al clanului! Pentru că a îmlinit 18 ani şi pentru că a intrat la facultatea privată de... nu contează care!! Nici un moment însă, nici mama şi nici tatăl nu se obosesc să vadă cum ştie şi ce face pe şosea puiul lor sau fetiţa lor! Apoi, după oarecare perioadă de timp, de ordinul orelor sau zilelor ori săptămânilor, mai rar al anilor, telefonul de la miezul nopţii anunţă nenorocirea, accident grav, băiatul sau fata, şi colegii care-i însoţeau, sunt la spital în stare gravă sau foarte gravă!?
Familia avută de oameni gospodari din Valea Călugărească i-a cumpărat mezinului care a împlinit 18 ani o splendidă maşină! De peste 50.000 de euro! Tunată, nervoasă, full options, numai bună de alergat pe şoselele libere de dincolo de miezul nopţii! Trei tineri s-au urcat în autoturismul condus de Mircea, şofer de 48 de ore! O fată de 20 de ani şi amicul ei de 27 de ani! Au plecat voioşi şi plini de viaţă! Era prima ieşire a tânărului de 18 ani care ocupa locul şoferului! Apoi, spre zorii zilei un şofer a văzut maşina strivită de un copac şi corpurile rigide de-acuma ale celor trei tineri! Acul vitezometrului era blocat în dreptul cifrei 120 km/h! Bieţii părinţi! Ce soartă cumplită! Ce blestem asupra lor! Trei tineri, frumoşi, cu drum de viaţă atât de frumos croită, cu dorinţi şi speranţe, au sfârşit în plină noapte, în urma şocului dat de percutarea copacului din decorul apropiat şoselei, de maşina scăpată de sub control de şoferul de numai 48 de ore, complet lipsit de experienţă!
Dacă i-ai fi spus tatălui sau mamei că, cel puţin şase luni, alături de începător ar fi trebuit să fie un om cumpătat şi cu experienţă, poate că te-ar fi privit cu neîncredere, s-ar fi gândit că-i râvneşti banii, că ar fi o plată în plus, fără noimă! Acum?? Totu-i tardiv! Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească! Vor ridica un cenotaf şi la an, vor face cuvenitele slujbe! Ori de câte ori vedeţi o cruce pe marginea drumului să vă gândiţi că acolo au sfârşit oameni! În groaznică încleştare cu accidentul de circulaţie! Pe care, el sau ea ori ei, l-au determinat ori chiar săvârşit! Citiţi stimaţi părinţi, citiţi acest mesaj voi oameni buni! El vine de dincolo de mormânt de la copiii noştri, de la nepoţii noştri, de la soţii sau soţiile voastre, ale noastre, de la cei iubiţi şi dragi nou, odinioară! Citiţi şi învăţaţi aria durerii nesfârşite a morţii rutiere atât de inutilă! Până nu-i prea târziu!
Sursa: http://www.amosnews.ro/Educatie_rutiera_Tanar_vreau_mereu_sa_fiu_sa_traiesc_asa_cum_stiu_-256249
Ministerul Educaţiei răspunde atacului şeful statului, potrivit căruia "calitatea educaţiei scade an de an"
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mihaela Suciu, a declarat pentru realitatea.net că preşedintele Băsescu este unul dintre principalii responsabili pentru starea educaţiei din acest moment şi l-a acuzat pe şeful statului că este unul dintre cei care se fac vinovaţi pentru neintrarea pachetului de legi în Parlament şi implicit pentru întârzierea reformei din educaţie.
Ministerul Educaţiei ţine să îi reamintească preşedintelui Traian Băsescu că a uitat de angajamentul luat personal pentru îmbunătăţirea sistemului de educaţie.
''Ministrul Cristian Adomniţei îi reaminteşte domnului preşedinte că a rămas dator faţă de sistemul de educaţie şi faţă de Ministerul Educaţiei cu o strategie pe educaţie, aşa cum a promis. Această strategie a condiţionat intrarea pachetului de legi în Parlament, ea nefiind finalizată nici acum. În al doilea rând, domnul ministru, Cristian Adomniţei îi aminteşte domnului preşedinte că abia în 2009 începe campania pentru prezidenţiale", a declarat pentru REALITATEA.NET, Mihaela Suciu, purtător de cuvânt în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.
Aflat în vizită sâmbătă la Spitalul de Cardiologie din staţiunea Covasna, preşedintele Traian Băsescu a criticat regresul pe care îl înregistrează educaţia din România, în ciuda investiţiilor tot mai mari.
Sursa: Realitatea.net
Criza de dascali in Maramures – 600 de posturi libere in scoli
Criza de dascali in Maramures – 600 de posturi libere in scoli
Cu doar cinci zile inainte de inceperea noului an scolar peste 600 de posturi din invatamantul maramureseansunt sunt inca neocupate.
Maine va avea loc o alta sedinta publica pentru ocuprea acestor catedre. In cazul in care profesorii calificati nu se vor inghesui la ocuparea acestor posturi, ele vor reveni, in final, unor necalificati.
“Se vede inca odata ca atractia pentru meseria de dascal nu exista. Acest fapt se datoreaza in primul rand salarizarii iar in al doilea rand afisarii posturilor prea tarziu sau deloc. Din datele pe care le are Sindicatul Liber din Invatamant Maramures (SLIMM) sunt inca posturi ascunse(nepublicate) de catre angajatori. De aceea SLIMM va cere la inceputul lunii octombrie inspectoratului scolar si ministerului de resort verificarea incadrarilor la respectivele unit?ti”, spune pe blogul sau liderul SLIMM, Liviu Marian Pop.
Tania Purcaru
Salariile profesorilor vor fi majorate de la 1 octombrie
Dascalii vor avea salarii mai mari de luna viitoare si nu de la 1 noiembrie cum anuntase initial Guvernul Romaniei.
“Conform negocierilor dintre Guvern si sindicatele din educatie, cele doua etape ale majorarii salariilor din invatamant se vor desfasura, in continuare, potrivit calendarului stabilit, respectiv de la 1 aprilie si de la 1 octombrie 2008. Facem aceste precizari intrucat, dintr-o eroare, s-a inteles ca cea de-a doua majorare salariala se va aplica incepand cu 1 noiembrie”, se specifica intr-un comunicat de presa al Guvernului.
“Problema este ca nu stim cat e acea majorare? 6% sau 9%. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a cerut saptamana trecuta ca majorarea sa fie de 9%. Daca aceasta va fi respectata
Tania Purcaru
Sursa:http://www.citynews.ro/Maramures-Salariile-profesorilor-vor-fi-majorate-de-la-1-octombrie+19013
Altruismul, o lecţie de viaţă pentru fraţi
Deşi considerată naturală, inevitabilă şi structurantă, rivalitatea dintre fraţi devine de multe ori o problemă în familie. "Oare o să vină ziua când copiii mei n-or să se mai certe între ei?", este întrebarea pe care şi-o pun adesea părinţii.
Pedopsihiatru şi specialist în psihologie familială, dr. Sylvie Angel, autoare a mai multor cărţi care abordează problema relaţiilor interfamiliale, susţine că tocmai această competiţie între fraţi este prima şi cea mai bună lecţie în viaţă. Frăţia este însoţită de gelozie, susţin psihologii. Un amestec de dragoste şi ură, pe care copilul îl resimte atunci când are un frate.
Apare invariabil, în diferite forme şi grade imediat ce apare pe lume cel mai mic dintre copii. Cel mai mare îşi va vedea ameninţată poziţia de membru privilegiat şi astfel apar conflictele.
Gelozia între fraţi este "primul dintre sentimentele puternic conturate la un copil", susţine Sylvie Angel, "atunci când cel mic descoperă că nu mai este pentru mama sa unicul subiect al dragostei materne". Însă, este pe de altă parte şi un sentiment maleabil, care evoluează de-a lungul întregii vieţi şi care poate să reapară mai ponderat sau mai intens, în decursul istoriei personale.
Mărturisirea elimină conflictele
Există, spre exemplu, cazuri de fraţi care toată viaţa nu şi-au exteriorizat gelozia şi în cazul cărora aceasta s-a cristalizat în momentul dispariţiei părinţilor. "Gelozia este un sentiment extrem de complex şi de complicat, subliniază Sylvie Angel, pe care nu-l putem ocoli sau ignora. Face parte din viaţa fraţilor, chiar dacă uneori este reprimată, deplasată, sublimată sau intelectualizată".
Nu trebuie privită însă în niciun caz ca un defect, spun psihologii. Majoritatea părinţilor le spun copiilor lor care nu se înţeleg "nu este frumos să fii gelos pe fratele sau sora ta". Astfel, copilul îşi reprimă sentimentul care, de altfel, ar trebui exprimat făra ură, spun specialiştii.
Un alt psihanalist care a studiat acest fenomen, Danielle Dalloz, susţine că gelozia apare de îndată ce cuplul mamă-copil este perturbat de un alt element, fie tatăl, fie un alt copil. "Este dificil, explică Dalloz, pentru copil să înţeleagă că mama sa îl poate iubi în continuare, iubind în acelaşi timp şi un alt/alţi copil/copii, însă cei mai mulţi trec cu bine această provocare".
Cu condiţia însă de a lăsa posibilitatea copilului să-şi exprime această frustrare. "Trebuie ca părinţii să-i lase pe cei mici să-şi spună «păsurile», fără a fi dojeniţi pentru aceasta", explică Dalloz. În loc să le spuneţi copiilor: "Trebuie să vă iubiţi", mai bine le cereţi să vă vorbească despre sentimentele lor negative, înainte ca acestea să fie incorporate în psihismul lor. Problema care se pune este până unde putem lăsa să se exprime gelozia dintre fraţi, deoarece aceasta, uneori, poate lua forme extrem de dure.
Dacă ajutăm copilul să recunoască sentimentele de ură, o parte din energia acumulată este eliberată prin confesiunea în faţa părinţilor şi astfel evităm un conflict. Nu este uşor de "gestionat" o astfel de tensiune între fraţi, însă părinţii trebuie să pună nişte limite copilului gelos: să nu-i facă rău fratelui sau surorii sale, să aibă grijă de integritatea fizică a acestuia sau să-i încalce "teritoriul".
Gelozia este în cele din urmă o probă care trebuie trecută. Astfel, învăţăm să facem loc "altuia" în viaţa noastră. "Frăţia este prima lecţie despre cum să permiţi altuia să trăiască lângă tine, să-l recunoşti şi să-l respecţi în diversitatea lui", explică Sylvie Angel.
În versiunea ei "dinamică şi structurantă", gelozia permite copilului să realizeze că nu este "centrul universului", îi permite să înveţe să împartă totul cu alţii, începând chiar cu dragostea părinţilor. Sylvie Angel susţine că cel mai mare dintre fraţi are handicapul că este primul experiment al părinţilor care încă n-au mai avut copii.
Mezinul este însă cel mai răsfăţat şi ocrotit, lucru care generează gelozia primului dintre fraţi. Acesta va încerca să-şi delimiteze teritoriul şi să-şi apere privilegiile pierdute, iar pentru aceasta trebuie să fie foarte inventiv.
După şase ani, un frate este mai uşor acceptat
De asemenea, diferenţa de sex este un avantaj. Dacă primul copil este un băiat, acesta va prefera mai degrabă o soră, iar dacă este fată, va prefera un frate, mai degrabă decât o soră. În acest fel, rivalitatea nu mai este atât de înverşunată.
Dacă băiatul are o soră, acceptă mai uşor existenţa ei în cadrul familiei, deoarece el rămâne totuşi unicul băiat. Va avea haine, jucării, preocupări diferite de ale fetiţei. De asemenea, diferenţa de vârstă dintre cei doi fraţi este importantă. La vârsta de 18 luni, copilul acceptă mai uşor naşterea unui frate. Încă nu are amintiri conştiente şi crede că fratele sau sora abia apăruţi în universul lui familial au făcut parte de la început din familie.
De asemenea, primul născut suferă mai puţin dacă fratele (sora) lui se naşte după ce el a împlinit vârsta de 6 ani. El este acum suficient de „mare", are prieteni şi amintiri unice cu părinţii lui, pe care cel de-al doilea născut nu i le poate răpi.
Comunicarea rezolvă o parte din probleme
Dacă gelozia este ţinută sub control (fără ca primul născut să îşi manifeste în mod agresiv sentimentele), este un semn de maturitate şi echilibru. Dar dacă cel mic se izolează, este un semn că suferă excesiv şi are nevoie să fie ajutat să depăşească acest moment dificil. Uneori, părinţii întreţin în mod inconştient rivalitatea între fraţi.
Aceasta se întâmplă atunci când un părinte acordă unuia dintre copii un statut preferenţial. Posibil ca această „preferinţă" să nu fie evidentă pentru un adult, dar copilul „nedreptăţit" sesizează repede această complicitate şi suferă când o descoperă.
De aceea, discutaţi cu fiecare copil în parte, de manieră unică, nu trataţi copiii „în comun", cu un discurs egalitar de genul „vă iubesc pe amândoi la fel de mult". Copiii au nevoie, fiecare în parte, de o atenţie personalizată. Părinţii trebuie să se joace, să acorde timp şi să-l asculte pe fiecare în parte, în aşa fel încât fiecare dintre copii să simtă că este important în familie.
Este dificil pentru un copil să înţeleagă că mama sa îl poate adora în continuare, iubind în acelaşi timp şi alţi copii
Danielle Dalloz, psihanalist
Sursa:http://www.adevarul.ro/index.php?section=articole&screen=index&id=371908&newsletter=1
20 sept. 2008
Liviu Pop: „Ne-am sãturat de gogosile lor si de majorãrile nesemnificative în douã sau mai multe transe
Profesorii maramureseni, ca de altfel si cei din tarã, sunt revoltati cã Guvernul le oferã o crestere salarialã de doar 9%, dar si de faptul cã aceastã indexare vine cu o lunã mai târziu decât era prevãzutã prin lege. Federatia Sindicatelor Libere din Învãtãmânt (FSLI) acuzã PSD si PNL cã au fãcut un troc în defavoarea dascãlilor.
Reprezentantii sindicatelor din învãtãmânt sustin cã initiativa legislativã a PSD de majorare cu 50% a salariilor personalului didactic în anul 2008 a fost doar o „gogoasã” politicã. Ei mai aratã cã 9% reprezintã indexarea prevãzutã deja în lege si nicidecum nu este vorba de o mãrire acordatã cu „mãrinimie” de autoritãti. Mai mult, sindicalistii sunt indignati cã aceastã indexare vine cu o lunã mai târziu decât prevede legislatia.
• Promisiunile politicienilor - demagogie si populism ieftin
Declaratiile publice de sustinere a învãtãmântului de cãtre actuala putere nu reprezintã altceva decât „demagogie si populism ieftin” - sustin sindicalistii din învãtãmânt. „Mã pun serios pe gânduri declaratiile si motiunile politicienilor din preajma începutului de an scolar precum si din campania electoralã. Constat cã avem niste personaje numite «politicieni» care nu au nicio legãturã cu educatia”, declarã Liviu Pop, presedintele Sindicatului Liber din Învãtãmânt Maramures. Liderul mai aratã cã nemultumirea membrilor de sindicat este complet justificatã si sã nu surprindã pe nimeni dacã, în perioada urmãtoare, vor fi declansate ample actiuni de protest la nivelul întregii tãri. „Un program de actiuni trebuie respectat. Noi nu ar trebui sã cedãm si, atunci când semnãm pentru o formã de protest, sã fie stabilite obiective clare. Ne-am sãturat de gogosile lor si de majorãrile nesemnificative în douã sau mai multe transe” afirmã Liviu Pop.
• Dascãli dispretuiti de elevi
În cele mai multe cazuri, cadrele didactice trãiesc greu de pe urma salariului primit. Grija zilei de mâine sau cheltuielile de întretinere le fac viata un adevãrat calvar. „Salariul meu de încadrare este de aproape 900 lei. Având în vedere cã am de întretinut singurã doi copii, plus taxele lunare, e destul de dificil pentru mine sã mã descurc din salariu. Oricum, salariul se mãreste cu o sumã infimã. La 9%, chiar nu mã deranjeazã cã se întârzie cu o lunã. Cu banii respectivi nu poti face mare lucru. Dacã era vorba de cei 50% (procentul promis initial), era altceva”, spune Crina Chis, profesoarã la Colegiul „Anghel Saligny” Baia Mare. Ca si cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, pe lângã faptul cã sunt prost plãtiti, profesorii trebuie sã suporte si aroganta si insolenta unor elevi, care se cred îndreptãtiti sã se comporte astfel. Tocmai aceasta este si una dintre cauzele pentru care tinerii iesiti de pe bãnicile facultãtii nu vor sã intre în învãtãmânt. „Motivul pentru care tinerii nu vor sã intre în învãtãmânt nu sunt neapãrat salariile, ci atitudinea societãtii si, în special, cea a elevilor care îi sfideazã pe profesori. În general, aceste situatii sunt întâlnite la scolile generale si în grupurile scolare unde sistemul de admitere este asa cum este. În ultimii ani, s-a observat o reducere consistentã a numãrului de clase. Dorinta sindicatului si a celor din învãtãmânt este sã-i aducem pe copii la scoalã”, afirmã Zita Rist, profesoarã la Colegiul „Mihai Eminescu” Baia Mare.
• Profesorii - obisnuiti sã fie dusi cu zãhãrelul
Întârzierea cu o lunã a majorãrii salariilor nici nu-i mai mirã pe profesori. Unii dascãli nu si-au primit încã banii pentru numirea lor ca titulari pe post. „Un 50% mi s-ar pãrea pãrea o mãrire decentã. 9% este o sumã care nu schimbã aproape cu nimic situatia actualã. Cât despre întârzierea cu o lunã, nu ne mai surprinde nimic. Suntem obisnuiti cu toate «minunile» de acest gen. Nici acum nu s-au plãtit banii pentru cei care s-au titularizat, adicã prima de instalare”, declarã profesorul Gavril Pasca, directorul Scolii Generale „Dimitrie Cantemir” din Baia Mare. Liderul Liviu Pop precizeazã cã, în momentul de fatã, membrii de sindicat analizeazã deciziile actualei guvernãri în ceea ce priveste amânarea cu o lunã a aplicãrii OG 15 din 2008, precum si cresterea salarialã a dascãlilor cu 9%, si cea a pensiilor cu 20%. În functie de decizia luatã de sindicalisti, în urmãtoarele zile, dascãlii vor protesta si în Maramures. „E cât se poate de clar cã între 400.000 de salariati din educatie si cinci milioane de pensionari, la vot conteazã ultimii. A nu se întelege cã nu sunt de acord cu majorarea pensiilor”, conchide Liviu Pop. (Adina C. VLAD)
Încep controalele în chioscurile din scoli
Începând de ieri, ordinul Ministerului Sãnãtãtii Publice, care interzice comercializarea produselor de tip fast-food în scoli, a intrat în vigoare. Orice chioscar din scolile maramuresene care va fi prins cu hamburgeri si cola pe tarabã va fi aspru sanctionat. În cãutarea celor care nu tin la sãnãtatea elevilor vor porni cei 15 inspectori sanitari din cadrul Inspectiei Sanitare de Stat (ISS) din subordinea Autoritãtii de Sãnãtate Publicã (ASP) Maramures.
• Verificãri pânã în 10 octombrie
Pentru a face munca inspectorilor sanitari mai usoarã, Eugen Nicolãescu a stabilit deja un calendar precis al controalelor. Conform spuselor sale, „ISS are la dispozitie cinci zile, între 22 si 26 septembrie a.c., pentru a pregãti etapele controlului ce vizeazã verificarea respectãrii ordinului privind lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor”. „Dupã elaborarea acestui plan, inspectorii sanitari vor controla comerciantii de alimente la chioscurile unitãtilor de învãtãmânt prescolar si scolar. De asemenea, inspectorii vor pregãti meniurile ce vor fi distribuite în blocurile alimentare si cantinele scolare, având drept ghid lista alimentelor nerecomandate.
Nu în ultimul rând, inspectorii sanitari vor verifica respectarea acestui ordin de cãtre firmele de catering cu care scolile au contract. Acolo unde se va impune, inspectorii vor retrage de la vânzare sau distributie alimentele neconforme si vor da avertismente, termene de remediere a situatiei si sanctiuni. Actiunea de control se va finaliza în data de 10 octombrie, iar rezultatele si concluziile inspectorilor vor fi transmise Ministerului în data de 14 decembrie a.c.”, a ordonat ministrul Sãnãtãtii.
• Târgu Lãpus - singura zonã „neacoperitã”
Chioscurile maramuresene vor fi verificate de cei 15 inspectori sanitari din structura ISS Maramures. „De îndatã ce se va primi grila de control de la MSP, inspectorii maramureseni vor porni în control. Acestia vor acoperi întreg judetul. Avem inspectori si pe zona Bãii Mari, si pe zona Sighetului, si în Viseu. Singura zonã care rãmâne neacoperitã este Târgu Lãpus”, aratã Carmen Sima, director adjunct al ASP Maramures. Ea mai spune cã primele controale vor fi blânde, astfel cã sanctiunile si amenzile nu vor curge gârlã chiar din prima zi de control. „Desi ordinul vorbeste doar despre alimentele nerecomandate prescolarilor si scolarilor, aceste alimente sunt, cu certitudine, interzise în scoli si grãdinite. Cu sigurantã, însã, în prima etapã, inspectorii vor îndruma comerciantii spre respectarea ordinului. Se vor da termene de remediere a situatiei si se vor confisca alimentele neconforme. Dacã termenele nu vor fi respectate, se va trece si la aplicarea de sanctiuni si amenzi”, a punctat Carmen Sima. (Doina FERENT)
Sursa:http://www.glasulmaramuresului.ro/social.php
Preşedintele Traian Băsescu a criticat managementul defectuos din sistemul sanitar şi educaţional
În urma vizitei efectuate la clinică şi după o discuţie cu conducerea instituţiei, şeful statului a declarat că de vină pentru problemele cu care se confruntă pacienţii este managementul defectuos din sistemul sanitar.
Băsescu a precizat totodată că va monitoriza îndeaproape procesul de modernizare al spitalului din staţiunea Covasna. Preşedintele a promis că situaţia se va îmbunătăţi după ce clinica va fi modernizată printr-un program finanţat de autorităţile din Norvegia.
Traian Băsescu a ajuns la Festivalul Sarmalelor la Praid, festival ce se află la cea de a-XIV -a ediţie.
Odată ajuns la localitatea din judeţul Harghita, preşedintele a efectuat o vizită la mesele bucătarilor strânşi din toată ţara la sărbătoarea sarmalelor şi a gustat din delicioasele sarmale.
Mai mult, preşedintele a glumit cu cei prezenţi şi a declarat că nu se pricepe la gătit, singurele mâncăruri pe care ştie să le gătească fiind cartofii prăjiţi cu ouă prăjite.
Înainte de plecare, preşedintele a luat masa cu localnicii şi a gustat palinca din zonă.
Preşedintele se va deplasa şi la Miercurea Ciuc, unde se va întâlni cu episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, PS Ioan Selejan, întâlnire care va avea loc la sediul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.
Şeful statului a ajuns, vineri seară, în staţiunea Covasna, într-o vizită privată, alături de soţia sa, Maria Băsescu, cei doi fiind cazaţi la vila de protocol din localitate. Preşedintele a fost întâmpinat de un grup de turişti aflaţi la tratament în staţiune, care i s-au plâns de condiţiile de la Spitalul de Cardiologie, afirmând că nu au căldură în saloane.
19 sept. 2008
Se maresc salariile politistilor
Raspunsul îl găsiţi aici.
http://www.carcotasii.ro/carco-stiri/se-maresc-salariile-politistilor/
ptr cei care se grabesc R: Fapta buna: din ianuarie se maresc salariile politistilor. Partea proasta: cica e o masura anticoruptie.
Oare de ce s-ar mari salariile profesorilor?
care ar fi partea buna?
dar cea mai putin buna?
P.S. este pentru www.pcnews.ro
Paul Păcuraru: Salariile în învăţământ sunt acceptabile, pe când poliţiştii lucrează în frig
Ministrul Muncii apreciază că "problema în învăţământ este la debutanţi pentru că acolo e o problemă. Şi la poliţie s-a majorat, nu la tot corpul de poliţie, ci doar la începători pentru că acolo salariile sunt foarte mici. Atenţie, poliţistul lucrează în stradă, în frig şi în intemperii, ceilalţi lucrează totuşi patru ore".
Executivul a decis, joi, majorarea salariilor agenţilor de poliţie cu până la 20 de procente de la 1 ianuarie 2009. Guvernul a anunţat că majorarea s-a făcut pentru a atrage cât mai mulţi români spre această meserie şi pentru a-i motiva pe cei care o practică să-şi facă treaba bine.
???????????????? Se vede ca tovaraşu ministru are două mari probleme, pe de o parte habar nu are de salariile din învăţământ iar pe de altă parte încearcă să creeze tensiuni între poliţişti şi profesorii.
Sunt obligat să îi aduc în atenţie salariile din învăţământ astfel:
Ştiaţi că personalul nedidactic(care este vreo 20% din sistem) are salarii nete între 350 şi 720 lei?
Ştiaţi că debutanţii în sistem (care sunt vreo 15% din sistem) au următoarele salarii NETE:
- profesor studii superioare de lungă durată 762 lei
- profesor studii superioare de scurtă durată 727 lei
- învăţător, educatiare, 657 lei
Nu mă interesează comparaţia cu poliţiştii
Ştiu doar că decenţa începe de la alte salarii.
În ceec ce priveşte timpul de lucru nu prea seamănă învăţământul cu ceea ce vă aminntiţi dumneavoastră. Timpul de lucru nu se reduce la ceel 4 ore de predare. Oare cine mai pregateşte lecţiile, cine concepe testele de evaluare, cine corectează testele de evaluare, etc.?
Poate la Ministerul muncii se lucrează numai cât se stă în minister. În învăţământ cadrul didactic munceşte şi acasă, şi in sala profesorală, şi pe drum (atunci când face naveta ) care în multe cazuri nu este decontată de către primării.
Sunteţi departe de realităţiile sistemului de învăţământ.
Sursa: Realitatea.net
18 sept. 2008
Pop: “mai sînt încă posturi / catedre ascunse (nepublicate) de către angajatori”
Sursa:http://www.graiul.ro/?p=8440
În şcolile din Piteşti se vând încă produse nesănătoase
Sursa:http://www.amosnews.ro/In_scolile_din_Pitesti_se_vand_inca_produse_nesanatoase-256054
am depasit 45000 de vizitatori
Va multmesc inca odata pentru sustinere