29 aug. 2013

Întrebări și răspunsuri 29.08.2013

Din punctul dumneavoastra de vedere si conform actualei metodologii, in cazul restrangerii unei catedre , fiind trei cadre didactice pe aceeasi specializare , lb franceza. Incepand din anul scolar 2013- 2014 vor fi 18 ore la a doua specializare , in cazul meu, lb engleza Pot opta doar pentru 12 ore de lb engleza si 6 ore de lb franceza., urmand ca cele doua colege sa -si completeze norma cu cate trei optionale ? De asemenea , directorul poate titulariza pe cineva cu ordinul 253 pe catedra de limba engleza , fiind vorba de o restrangere de activitate ?

Trecerea pe a doua specialitate se poate face prin pretransfer, iar completarea dacă sunt ore se face la nivelul școlii.

As dori sa stiu de ce nu am primit pana acum plata pentru participare in comisia de Bac 2013 ,avand in vedere ca in 26 august incepe sesiunea a II a de Bac ?

Cel mai bine ar fi să vă interesați la ISJ privind plata comisiilor de la bac și de ce întârzie această plată.

In data de 14.08.2013. in sedinta publica am ocupat un post de educatoare. Azi am primit un telefon de la dl director si a spus ca revine titularul pe post si postul a fost afisat din greseala. Ce am de facut in acest caz?

Ori să contestați în instanță decizia directorului, ori să vă orientați în a obține un alt post.

Am terminat primul an de activitate la liceu si am aflat ca o colega de la alt liceu se va pensiona, 2013-2014 va fi ultimul an. ar trebui sami fac dosar prin feb.-martie 2014 pt pretransfer si vreau sa intreb daca se ia in considerare la punctaj doar primul an de activitate sau se ia si partialul din al doilea an? 

Trebuie să așteptăm Metodologia de mobilitate pentru anul viitor.

Sunt pesonal didactic auxiliar intr-o scoala generala. De ce copiii personalului didactic auxiliar nu beneficiaza de acea gratuitate pentru inscrierea la facultate? Suntem si noi salariatii aceluiasi sistem.

Pentru aceasta trebuie modificată Legea educației naționale.

As vrea sa va intreb daca pot obtine un post de suplinitoare in anul 2013-2014 in cazul in care nu am fost inscrisa la examenul de titularizare si nici nu am lucrat vreodata in invatamant? Am terminat Universitatea Politehnica Bucuresti,Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor (iulie 2009) si in cadrul facultatii am absolvit "Departamentul pentru pregatirea personalului didactic",nivelul I. M-ar interesa un post de suplinitoare pe domeniul chimiei sau ca educatoare si daca se poate as vrea sa ma ajutati cu un raspuns.

Trebuie să vă interesați la ISJ după data de 1 septembrie dacă organizează concurs la nivel județean.

As dori sa aflu ce pot face in acest an scolar 2013-2014. Sunt titulara de 4 ani , cu un singur an de activitate. Nu pot sustine definitivatul( am decat un an activitare) si nu ma pot prezenta la post in acest an. Ce imi ramane de facut? Anunt scoala ca nu ma pot prezenta la post ? Imi dau demisia?

Dacă nu vă puteți prezenta la post va trebui să găsiți o modalitate de a beneficia de concediu fără plată sau chiar să vă dați demisia.

Cum trebuie sa procedez pentru a-mi raspunde intrebarii adresate deja de 2 saptamani dvs. Sa o iau de la capat:daca un cadru didactic a sustinut 2 ani la rand examenul de definitivat in inv. si nu l-a promovat,cum poate sa obtina un post titularizabil? Articolul 261 din legea invatamantului specifica clar ca aceste cadre didactice pot ocupa doar posturi pe perioada determinata.De ce este incalcat dreptul celui care a obtinut definitivatul si adoua nota la titularizare?

Există posibilitatea de a susține examenul de definitivat de 3 ori într-un interval de 5 ani. Astfel, dacă nota de la concurs îi permite poate ocupa un post titularizabil, va încheia contract pe perioadă determinată, iar în momentul în care va obține definitivatul i se va încheia contract pe perioadă nedeterminată. Aceste dispoziții se regăsesc în Metodologia de mobilitate de anul acesta.

 Am o mare nelamurire! Este adevarat faptul ca, daca dai examen in acelasi an si titularizare si definitivat, inspectiile pentru definitivat tin locul inspectiei pentru titularizare? 

Conform Metodologiei de mobilitate este adevărat.

Am participat la examenul de titularizare din 2012 pt. invatatori si am obtinut nota 8,46. Anul acesta C.A. mi-a aprobat cererea pentru continuitate la suplinire pe post, mai ales ca anul trecut am luat clasa pregatitoare si au zis ca am dreptul sa merg cu clasa pana in clasa a IV-a. Erau doua clase de pregatitoare cu 15 si 16 elevi. Eu am ramas cu 15 elevi iar cealalta clasa cu 13 elevi. Dupa ce mi-am depus la ISJ C-TA cererea pt prelungire, directoarea a spus ca, daca nu se mai inscriu copii, din doua clase se va face una iar eu raman fara post. Cealalta clasa fiind luata de o titulara. O.K., am inteles, ca nu poate face o clasa cu 13 copii, dar eu ce mai pot face in situatia in care raman fara post si in situatia in care aproape toate posturile s-au dat din apropierea localitatii mele? Unitatea mai are un post vacant de suplinitor, dar spune ca acest post vacant a fost dat la ISJ si nu il pot lua eu deoarece vine altcineva care a participat anul acesta la examen.

Conform Legii educației naționale efectivul de elevi pentru învățământul primar este: „ învăţământul primar: clasa care cuprinde în medie 20 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 25”. Astfel, consider că trebuie păstrate ambele clase.

Avem in sc urmatoarea problema si numai d.vs ne puteti ajuta. - o colega titulara a picat dfinitivatul de 3 ori (in 5 ani) si nu stie ce se va intampla cu ea. 1. poate sa ramana pe acelasi post dar cu schimbarea incadrarii pe perioada determinata?? 2. trebuie sa mearga la inspectorat sa solicite alt post , tinand cont ca titularizara a dat o acum 7 ani?

Consider că postul ar trebui publicat ca vacant, fiind un post titularizabil. Colega dvs. poate încheia contract numai pe perioadă determinată și poate avea doar statut de debutant.

La scoala noastra este un post la clasa pregatitoare si sunt trei persoane care doresc acest post -doua sunt cadre didactice titulare-una invatatoare dar fara definitivat.o alta persoana este educatoare ,are gradul didactic I si a treia persoana a dat anul acesta concurs si a primit postul la suplinire(a avut media 8,20)fara definitivat.Va rog imi puteti spune care din aceste trei cadre didactice au dreptul sa se titularizeze in primavara anului viitor pe postul de invatator . 

Dacă Metodologia de mobilitate pentru anul viitor va cuprinde ca, condiția deținerea definitivatului, numai persoana care are def-ul poate deveni titulară.

Sunt din Salaj si as vrea o lamurire pentru fiica mea. A fost la examenul de titularizare 2013 a obtinut 8,35 si a obtinut titularizare la o scoala,dar ea nu are definitivatul. Intrebare ea poate sa ceara sau sa fie transferata la alta unitate scolara daca nu are definitivatul ,caci pana anul trecut 2012 se putea ,acum se poate sau nu,dar sa nu-si piarda postul de unde este titulara ci sa fie doar transferata sau detasata ....pe un an de zile

Consider că s-ar putea detașa.

La noi in unitate este un post nou infiintat(clasa pregatitoare),va rog imi puteti spune cine are prioritate la acel post o invatatoare titulara in unitate fara definitivat sau o educatoare titulara tot in aceeasi unitate dar care are gradul didactic I.

Consider că oricare dintre cele două persoane are dreptul de a preda la clasa pregătitoare dacă are absolvit și cursul pentru predarea la o astfel de clasă.

Sunt suplinitoare calificata,definitiva in invatamant.Anul acesta am participat la titularizare dar nu am obtinut o nota peste cinci.Intrebarea mea este daca e posibil sa raman fara post.Ce ar trebui sa fac?

Bănuiesc că anul acesta ați vrut să mergeți pe continuitate. Pentru aceasta, conform art. 85 din Metodologia de mobilitate dacă v-ați prezentat la concurs anul acesta trebuie să fi obținut minim nota 5 pentru a putea beneficia de această continuitate.

Testele cu itemi obiectivi ar scadea subiectivitatea evaluarilor si ar creste motivatia pentru studiu.Cine ar putea ajuta candidatii in acest sens?

Propunerile pentru modificările legislative ar trebui să le aduceți la cunoștința MEN.

Ma pot detasa daca sunt debutanta fara definitivat?

Dacă ați obținut decizie de titular vă puteți detașa, în caz contrar nu.

Am luat nota 8,45 la titularizare anul acesta pe Alimentatie publica,dar din martie si pana in acest moment posturile pe aceasta disciplina sau cam evaporat, vb. de jud. Galati.Se poate ocupa un post de suplinire pe maistri daca ai sustinut inspectia la clasa si nu proba practica?

Consider că este necesară proba practică pentru a ocupa un post de maistru.

Un coleg dorește să facă schimb de posturi în același județ . A obținut acordul celor Consiliului de Administrație. A  depus dosarul la IȘJ. Acum câteva zile când s-a interesat de starea dosarului depus, i s-a comunicat că dosarul așteaptă acceptul de la Ministerul Educației. Conform metodologiei de mobilitate, comisia județeană este abilitată să ia aceste decizii și în afara calendarului. Este corect răspunsul primit de la ISJ? Cum ar trebui procedat mai departe?

Insistați la ISJ. Conform Metodologiei „Toate situaţiile apărute, cu excepţia întregirilor de normă didactică, a completărilor de normă didactică pe perioadă nedeterminată, a pretransferării şi a transferării pentru restrângere de activitate, în afara perioadelor prevăzute în Calendar, sunt analizate în cadrul comisiilor paritare constituite la nivelul inspectoratelor şcolare”. 

Sunt profesor de religie, am terminat facultatea si masterul in teologie; intentionez sa urmez doctoratul in istorie ( domeniul istorie medievala, prin care sa abordez o tema religioasa din punct de vedere istoric), titlul de doctor imi va fi echivalat cu gradul I, chiar daca nu e in domeniul specialitatii in care predau, adica in teologie?!

Eu consider că pentru a putea fi echivalat doctoratul trebuie să fie în specialitate. Dacă sunt mai multe specialități atunci se echivalează chiar dacă este doar într-un dintre ele.

As dori sa stiu ce acte trebuie sa contina dosarul pe care il prezentam la scoala la care am prins post.daca predam la 2 scoli,e nevoie de 2 dosare,nu-i asa?deciziile pe post sunt eliberate de inspectorat?daca da,incepand cu ce data?

Dosarul pentru angajare trebuie să conțină cel puțin actele de studii, actul de identitate, adeverință medicală și decizia de numire pe post eliberată de ISJ. În funcție de etapa de repartizare în care ați obținut postul puteți vedea în Calendarul de mobilitate data până la care trebuie eliberate deciziile de numire.

Orele de educatie fizica la ciclul primar vor fi predate de profesor ? Si ce se intampla daca acestea nu au fost scoase la preincadrari (pentru ca asa au primit directorii la acel moment indicatii) mai pot fi ele introduse la momentul incadrarilor?

Conform Legii educației naționale „În învăţământul primar, orele de educaţie fizică prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”.

Sunt titulara la o scoala din Oras la care nu mai sunt ore si ca urmare sunt in restrangere de activitate de 3 ani. In acest an nu sunt posturi in oras la sedintele pe care le-a organizat inspectoratul scolar, asa ca am semnat o hartie prin care am spus ca nu aleg nici un post in acele sedinte. Voi putea primi indemnizatie de somera sau aceasta situatie e ca si o demisie si nu voi avea dreptul sa fiu somera? 

Consider că se va lua în considerare faptul că postul a intrat în restrângere de activitate și veți beneficia de indemnizația de șomaj.

Am obtinut la CNUT 2013 nota9,10.Am fost repartizata in 14 august pe un post pana la 17\07\2014,la revenirea titularului.As vrea sa renunt ,neprezentandu-ma intre 1-3 sept la post .As vrea sa stiu daca la sedinta din 12 sept voi avea prioritate fata de cei care au ramas nerepartizati

Prioritatea o să o aveți numai datorită notei.

Plata presedintilor din comisiile organizate pentru desfasurarea Evaluarii Nationale se face pentru fiecare comisie sau per total? (am fost presedinte si in comisia organizare a Evaluarii Nationale la nivelul scolii, cat si presedinte a centrului de comunicare. Am primit doua decizii , deci sunt retribuita doar pe....una???? )

Eu consider că ar trebui să fiți plătită pentru ambele activități ce v-au fost atribuite prin cele două decizii.

Prietena mea s-a inscris anul acesta la examenul de titularizare pe franceza..din pacate a luat nota sub 5..exista vreo lege prin care cei care au luat note sub 5 nu mai au dreptul sa predea?mai are vreo sansa sa participe in septembrie la centrele de examene din scolile unde se vor organiza examene?

Aceea e singura șansă, de a se prezenta la examenele organizate la nivel de unitate și ISJ.

Aş dori să-mi daţi răspuns la următoarea întrebare: se vor debloca posturile didactice auxiliare şi nedidactice din învăţământ? Sau este doar o păcăleală cai şi atâtea altele? În localitatea mea, este o grădiniţă cu program prelungit, are doar o singură îngrijitoare, posturile celelalte,2 la număr fiind blocate, 0,25 secretara, blocat, iar eu fac munca de secretariat, benevol, de ani de zile, în speranţa că se vor debloca.Va fi din nou o păcăleală? Dl prim-ministru a promis deblocarea posturilor,sper să şi pună în practică.

Nu pot spune cu exactitate când se va produce această deblocarea posturilor la nivel național. Ce vă pot sfătui e să formulați o cerere către ISJ prin care solicitați deblocarea acestor posturi și aduceți argumentele pe care le aveți, iar ISJ are obligația de a transmite solicitarea dvs. la MEN.

Sunt maistru instructor si am depus dosar pentru echivalare ECTS/am terminat si Facultatea de Textile-Pielarie-unde au fost trimise dosarele?-o colega de facultate apare pe lista la ed. tehnologica-unde pot sa ma adreses?Inspectoratul nu stie ce s-a intamplat cu dosarul si mi-a zis ca legea nu mai este valabila.De ce sa pierd acest drept daca se plateste de la 1.09.2013?

Dacă ISJ nu știe la care centru universitar a ajuns dosarul dvs. ar trebui să vă adresați MEN-ului pentru a vă comunica care este universitatea ce vă poate da informații privind rezultatul evaluării și eliberarea atestatului.

Anu trecut, 2012, s-a desfăşurat procesul pt. a mi se acorda cei 100 euro pe anul 2009. Urmează ca în septembrie să primesc aceşti bani. Pot să prezint bonurile fiscale pe cărţile cumpărate anul trecut?

Fiind vorba de fondul de carte care trebuia acordat în 2009 ori duceți bonuri din 2009, ori datate în intervalul de 15 zile de la data la care primiți efectiv banii.

Sunt profesor de matematica titular.Anul acesta voi avea 14 ore de matematica si 4 ore de TIC (optionale).Mentionez ca am o singura specializare, matematica si as dori sa stiu daca voi fi platit ca si calificat pentru intreaga catedra.

Consider că neavând dublă specialitate nu veți putea fi remunerat calificat pentru orele de opțional.

Titularizarea se poate pierde daca nu iei de trei ori definitivatul?

Cu siguranță se pierde.

Sunt secretar de scoala in mediul rural. Ce ne mai puteti spune despre o completare a Legii Educatiei Nationale ? Am urmarit proiectul de lege prin care se incerca acordarea gradatiei de merit si pentru personalul didactic auxiliar.,dar a ramas la nivelul comisiei pentru invatamant de la Senat. Privind decontarea cheltuielilor de naveta pentru didactic auxiliar - credeti ca ar putea sa apara intr-o modificare,completare a LEN ? 

Numai forma finală a Legii educației poate clarifica aceste aspecte. În ce privește naveta consider că ar trebui să încercați obținerea decontării pe baza Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel Sector de Activitate Învățământ Preuniversitar.

Va rog sa ma lamuriti, se poate recunoaste titularizarea intr-o scoala particulara acreditata la o scoala de stat?

Eu consider că da, dacă se respectă metodologia de mobilitate.

As dori sa -mi spuneti daca exista vreo sansa sa dispara acest concurs de titularizare anul viitor. De ce nu poate un director sa isi pastreze oamenii de care este multumit ? Titularii sunt testati din 3 in 3 ani?

Numai dacă se modifică și Legea educației naționale în acest sens se poate scoate acest concurs, ceea ce nu cred că se va întâmpla pentru anul viitor.

Un cadru didactic a sustinut fara succes examenul de def,anul acesta la o saptamana dupa acest examen de def a sustinut examenul de titularizare pe care l-a promovat cu succes obtinand nota9,80.Va rog sa-mi explicati si mie cum este posibil asa ceva din punct de vedere psihologic si logic si mai ales cum a putut obtine singurul post titularizabil din judet,chiar daca art,261 al legii inv.spune clar ca asa ceava nu se poate.Sunteti singura persoana care poate sa-mi explice acest fapt real intamplat in jud.Dambovita.Chiar astept lamuririle dvs.deoarece va cunosc capacitatea de intelegere si de dreptate.Acest raspuns este doar pentru mine si va asigur de faptul ca nu voi face niciun demers care sa pericliteze aceasta situatie deja infaptuita deISJ.

Dacă postul este titularizabil, iar persoana avea dreptul în baza notei să îl obțină, chiar dacă nu are definitivatul va ocupa postul ca titular, dar cu contract de muncă pe perioadă determinată până când va obține definitivatul, moment în care i se poate transforma contractul în contract pe perioadă nedeterminată. Dacă nu va obține definitivatul nici a treia oară pierde titlul de titular și va putea încheia contracte doar pe perioadă determinată ca debutant.

As avea o intrebare legata de continuitate. Anul trecut (2012-2013) am fost suplinitor la o scoala si am si primit continuitate(dar nota mea de anul trecut era intre 5-7). Am participat la titularizare si in acest an, si am ocupat un alt post de suplinitor. Ce trebuie sa fac ca sa renunt de continuitatea primita la scoala unde am lucrat anul trecut? 

Trebuie să înștiințați școala că renunțați la continuitate pentru a putea publica postul ca vacant.

As dori sa aflu raspunsul la urmatoarea intrebare. Anul acesta am participat pentru prima data la concursul de titularizare si am obtinut post titularizabil cam departe. Credeti ca exista sansa sa ma detasez incepand cu 2 deptembrie 2013 chiar daca nu am definitivatul? La ISJ mi-au zis ca Nu ma pot detasa fara def, directorul unde doresc detasarea mi-a spus Da. Sunt debutanta si chiar nu stiu pe cine sa mai cred. 

Metodologia spune că trebuie să fi titular pentru a te putea detașa. Dacă pe decizia vs. scrie că sunteți titular vă puteți detașa.

Am absolvit 2 facultati si anume facultatea de arhitectura si facultatea de matematica. In prezent sunt angajata cu 40 de ore pe saptamana la un birou de proiectare avand ca functie arhitect-proiectant.La aceasta firma sunt angajata de un an de zile (contractul de munca fiind incheiat pe 2 ani), in tot acest timp imi exercit stagiatura de arhitect. Anul acesta am decis sa sustin examenul de titularizare la matematica fiind absolventa si a facultatii de matematica in cadrul Universitatii Bucuresti. M-am titularizat si am obtinut post pt profesor de matematica si va rog sa imi spuneti cum se face incadrarea mea in aceste conditii fara sa imi fie afectat stagiul de arhitect.La inspectoratul Calarasi m-am interesat si mi s-a spus ca mi se face contract cu scoala ca profesor de 40 de ore pe saptamana cu 18 ore la catedra fara sa imi fie afectat stagiul(pentru ca pot dobandi 2 contracte de munca cu 40 de ore fara probleme), doar ca sa aleg ca functie de baza arhitectura si in aceste condi tii am salariul de 680 lei. Va rog sa imi comunicati urgent cum se poate face incadrarea mea in invatamant ca profesor de matematica fara sa imi fie afectat stagiul de arhitect?

Și eu consider că puteți cumula cele două contracte. Codul Muncii permite acest lucru. Pentru a fi sigură că nu vă afectează stagiul în arhitectură cel mai bine ar fi să vă interesați la Ordinul Arhitecților nu la ISJ.

Am terminat facultatea de mina - SUBINGINERI. Am intrat in invatamant. Am facut STUDII POSTUNIVERSITAR de 2 ani (de specializare-educatie tehnologica) la Universitatea Tehnica Cluj! Acum prin OMECTS nr. 5553/2011, mi s-a echivat studiile cu  LICENTA. Intrebarea este daca acum pot considera  ca am STUDII UNIVERSITARE DE LUNGA DURATA. Mai precizez ca am si licenta in Informatica si in Matematica (tip Bologna). Adica in situatia data pot ocupa postul de Inspector general sau Inspector General Adjunct? Am dat doar un exemplu-aici se cere asa ceva! Practic mai  trebuie sa fac masterat pentru a avea studii de lunga durata? 

Conform OMECTS nr. 5553/2011 se echivalează cu studii ciclul I de licență. Prin urmare, nu sunt studii de lungă durată.

Va rog sa ma lamuriti daca pentru anul scolar 2013/2014 mai pot fi mentinuti in functie de conducere, acei directori care au implinit varsta de pensionare, insa au redevenit titulari cerand prelungirea.

Eu consider că Legea educației naționale nu le permite menținerea în funcții de conducere.

Din informatiile dvs , credeti ca va mai fi valabila titularizarea cu articolul 253 si in 2014 , ptr cei care au luat peste 7 in 2013?

Eu cred că va rămâne și pentru anul viitor această posibilitate de titularizare, dar nimic nu e sigur.

In ce conditii se poate da definitivatul a patra oara in sase ani, daca exista posibilitatea?Mentionez ca am luat examenul de titularizare, dar nu sunt titulara.

Conform actualei legislații definitivatul poate fi obținut din 3 încercări în 5 ani.

Am participat la concursul de titularizare unde am obtinut nota 8,6 , apoi am ocupat un post titularizabil (4 ani) la sedinta publica din 9 august 2013. Am vorbit cu domnul director de la scoala respectiva si i-am solicitat clasele simultane: pregatitoare, I si a III-a, iar dumnealui mi-a zis ca nu se poate deoarece este o doamna care a fost anul trecut suplinitoare si anul acesta isi depune dosar de continuitate si ca are dreptul sa isi aleaga clasa deoarece anul trecut a predta la clasa a II-a si a IV-a si va merge in continuare cu ele. Mentionez ca dumneaei are terminat ca institutor, iar eu am terminat liceul pedagogic, specializarea invatator-educatoare si facultatea de biologie. De asemenea am predat 2 ani in invatamant ca si profesor calificat pe un post de suplinitor. Cine are dreptul sa preia clasele: pregatitoare, I mi a III-a conform metodologiei titularul/suplinitorul (continuitate)?

Repartizarea la clase, conform Metodologiei de mobilitate o face directorul.N u este specificată vreo ierarhie sau modalitatea de departajare.

 Va expun si eu problema mea. Am dat examen de titularizare anul acesta-2013- la matematica si am obtinut nota 8,75(am luat 8,50 la scris si 9,50 la lectie).La sedinta publica am refuzat oferta obtinerii unui posta motivat ca erau foarte departe de domiciliul meu (aprox 70 km).Acum vad pe site-ul edu.ro la pagina judetului ca a aparut un post de matematica in urma demisionarii titularului de acolo. Am inteles ca mai e o sedinta publica pe 28 sau 29 august de ocupare a acestor posturi. Intrebarea mea la dvs. este: daca il iau acum ca suplinitor,cum pot fi sigur ca ma pot titulariza pe el conform articolului 253 in anul scolar 2014-2015?(postul este viabil mai mult de 4 ani,eu am dat examen de titularizare anul acesta cu nota mai mare de 7 si am si definitivatul luat).

Sigur nu puteți fi, dar conform actualelor prevederi legale din Legea educației naționale și Metodologia de mobilitate ați putea să vă titularizați în baza art. 253. Sigur o să știm în momentul în care va apărea noua Metodologie de mobilitate pentru anul școlar următor.

Vreau sa ma lamuriti cu privire la ce inseamna perioada determinata /nedeterminata. Am primit decizie de titularizare intr-o scoala in anul scolar 2013-2014 dar din cauza nenefecuarii claselor am intrat in completare inainte de inceperea anului scolar. Daca anul viitor voi intra din nou in completare ,ce statut voi avea? (titular sau suplinitor?) Daca postul nu rezista nici la anul eu cat timp ma pot \"plimba\" din scoala in scoala?

Având decizia de titular încheiați contract de muncă pe perioadă nedeterminată și dacă e cazul mergeți la completare de catedră. Faptul că trebuie să vă completați catedra nu duce la modificarea contractului în contract pe perioadă determinată. Dacă va fi cazul veți merge și la anul la completare de catedră și anii următori păstrându-vă contractul pe perioadă nedeterminată. Singura problemă e că completarea se face numai pe un an școlar. Mai puteți merge la etapa de pretransfer pentru a obține un alt post complet pe care ați avea tot contract pe perioadă nedeterminată.

Doresc sa mă lamuriţi într-o problema mai deosebita. Anul acesta m-am titularizat în învăţământ şi doresc să ştiu dacă pot fi platită plata cu ora,deoarece eu sunt încadrată cu contract pe perioada nedeterminata la o alta institutie. De la şcoala unde m-am titularizat mi s-a spus ca trebuie să-mi dau demisia. Întrebarea mea este ce pot face ca sa nu renunţ la nici unul dintre cele doua servici,care ar fi calea de a gasi o solutie pentru a rezolva această problemă? Pot fi profesor asociat platit?

Puteți cumula cele două contracte. Numai în eventualitatea în care timpul și orarul nu vă permite trebuie să renunțați la unul din ele. Dacă doriți să fiți angajată la plata cu ora sau în calitate de cadru didactic asociat va trebui mai întâi să vă dați demisia și să participați la etapa de mobilitate care vă permite acest lucru.

 Am si eu o problema legata de continuitate la suplinire. Sunt din Dolj si as vrea sa stiu daca ceea ce mi se spune aici la Inspectorat este adevarat sau fals. Sa rezum situatia mea: am activat pe o catedra rezervata in anul sc.2012-2013, am primit in aprilie( s-a respectat termenul din calendar) acordul de principiu al C A. pentru continuitate la suplinire pe baza mediei din 2012( nota 7, 75) in cazul in care titularul se detaseaza din nou si se elibereaza postul. Am fost deci mentionata in procesul verbal din acel CA. Nu am mai participat anul acesta la concursul de titularizare.Apoi, in sedinta publica din 14 august, titularul s-a detasat prin concurs, iar postul lui s-a publicat imediat si a primit cod. M-am prezentat imediat cu recomadarea si acordul unitatii pentru continuitate, iar Dna Inspector , dupa lungi apeluri efectuate, nu mi-a acceptat documentul prezentat, iar postul pe care eu aveam continuitate l-a ocupat un candidat cu nota la c oncursul din 2013. Desi in Metodologie, la art.74, al.8 si art 84, se mentioneaza clar ca eu aveam prioritate la acel post, fie el si rezervat si nu putea fi ocupat nici de un candidat cu nota din 2013, nici de un titular care doreste detasare. Acum, la Inspectorat, mi se spune ca eu nu aveam prioritate, desi la unele centre de concurs, postul eliberat in sedinta din 14 aug de un titular prin detasare, a fost blocat daca un suplinitor avea acordul de continuitate. La centru la care am fost eu nu s-a facut acest lucru. Tin sa mentionez ca am facut contestatie la Inspectorat si astept raspunsul. Va rog sa-mi spuneti si parerea Dvs., aveti mai multa experienta in domeniu. 

Problema e că dvs. ați primit un acord de principiu. Consider că la ora la care ați primit acordul pentur continuitate trebuia să existe sigur acele ore, dar ele nu existau datorită faptului că nu se știa dacă titularul se va detașa sau nu. Prin urmare, în momentul detașării titularului postul a fost publicat ca vacant pentru a fi ocupat cu contract pe perioadă determinată. Vă sfătuiesc să așteptați răspunsul ISJ și dacă veți fi nemulțumită să vă adresați și MEN pentur lămuriri.

Pentru aprobarea unui schimb consimțit în afara perioadei prevăzute de calendar trebuie acordul ministerului sau doar rezolvarea lui prin comisia paritară?

Trebuie aprobarea ISJ după ce este discutat în Comisia Paritară.

As dori, daca se poate, sa ma lamuriti intr-o problema. Sora mea a obtinut nota 8.85 la concursul de titularizare din 2012. A fost suplinitor pe catedra de limba romana in anul scolar 2012-2013. La concursul din 30 iulie 2013 a obtinut nota 7.60. Desi e absolventa de filologie, romana-engleza, isi doreste sa predea in special lb. romana. Ar putea, in conditiile in care examenul national a fost dat la lb romana, si daca postul pe care si-l alege e pe romana-engleza, cu orele de engleza disponibile pe perioada nedeterminata ,sa se titularizeze pe orele de engleza in baza art.253 din legea 1/2011? In felul acesta ar deveni titulara pe un anumit nr de ore de engleza si i s-ar da completare cu lb romana. Situatia in judetul nostru e destul de delicata pe lb romana si de aceea ne-am gandit la aceasta 'portita'.

Pentru a te titulariza conform art. 253 trebuie ca, catedra să fie completă. Nu se poate titulariza doar pe orele de engleză.



Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii la adresa de email liviumarianpop@gmail.com.

28 aug. 2013

Întrebări și răspunsuri 28.08.2013

Va rog sa ma lamuriti daca un director de scoala pensionabil ce a primit aprobare si a redevenit titular peste varsta de pensionare, mai poate primi detasare in interesul invatamantului, pentru a ramane director si in anul scolar 2013-2014.

Conform art. 284 din Legea educației naționale „După data împlinirii vârstei legale de pensionare, se interzice îndeplinirea oricărei funcţii de conducere, de îndrumare sau de control”.

Se poate face schimb de posturi intre un titular si un suplinitor? Daca da, care este procedura?

Eu consider că nu se poate face schimb de posturi decât între doi titulari sau doi suplinitori.

Dupa 10 ani am reusit si eu sa ma titularizez ( la noi in judet nu sunt posturi scoase pentru discipina mea), dar acum am alt stres si nu stiu cum sa procedez. Postul este la 40 km departare de mine, eu aveam continuitate pe 11 ore la mine in oras, dar in situatia aceasta am pierdut dreptul la continuitate.( foarte mult am insistat si pentru continuitate ca vor plata cu ora in scoala si nu scot orele la titularizare...Dupa 1 septembrie as putea sa ma detasez, dar in scoala de la mine din oras sunt vreo 2 titulari care "doresc "plata cu ora. Cum as putea proceda? Nu exista solutie sa ma pot detasa ? ( au ei dreptul la plata cu ora si eu pauza....) Pe calendar dupa 1 septembrie am vazut doar plata cu ora, pensionari si alte completari ....despre detasare pentru cei titulari 2013 nimic concret. 

Vă puteți detașa dacă postul este publicat. Postul sau orele ar trebui publicate ca vacante pentru detașare și abia apoi date la plata cu ora dacă nu sunt ocupate.

Va rog sa-mi spuneti daca este corect, din punctul de vedere al Metodologiei, ca posturile cu continuitate cu media intre 5 si 7 , sa nu poata sa fie solicitate de catre candidati cu medii de 9 sau peste 9 la examenul din 2013. La Cluj au ramas fara post multi candidati cu medii mari din acest an. Nu ne-am putut solicita nici propriul post pentru care aveam continuitate. In Minister nu exista oameni care sa elaboreze niste metodologii pe intelesul tuturor, metodologii care sa nu poata sa fie interpretate? Sau, poate, scopul elaborarii unei metodologii este tocmai acela de a putea sa fie aplicat dupa cum ii convine fiecaruia? Este revoltator ce s-a intimplat la Cluj! Chiar nimeni nu poate sa fie tras la raspundere? Si spunem ca nu avem profesori cu note mari, ca trebuie sa predea profesori de nota 5 sau pensionari?

Eu consider, conform prevederilor din Metodologia de mobilitate că posturile propuse pentru continuitate cu note între 5 și 7  puteau fi obținute de persoane care au luat notă mai mare la examenul de titularizare de anul acesta.

Am participat la concursul de titularizare din 2013, am obtinut peste 7,nu m-am putut titulariza neexistand post. mi s-a spus sa revin in sedinta din 14 august. am revenit. acolo..stupoare!!! au disparut peste noapte toate posturile incomplete din oras si din zona orasului in care se putea face naveta..cand am intrebat ce s-a intamplat cu posturile d-na inspector a tipat ca astea sunt posturile (care mai ramasesera-imposibil de facut naveta) si sa-mi iau un post..am refuzat...este posibil ca o d-na inspector sa aibe o asemenea atitudine? ce s-a intamplat cu posturile?...sau au fost "rezervate" pentru cine trebuie....aceasta situatie a vut loc in botosani...chiar se trece asa peste lege? si metodologie

Vă sfătuiesc să vă adresați MEN, printr-un memeoriu, pentru rezolvarea acestei situații.

Am luat nota 9.75 in cadrul sesiunii de titularizare din 2013 , dar nu au fost posturi titularizabile sau vacante in Cluj la Consiliere psihopedagogica, asa ca am ocupat un pot rezervat ca suplinitor. exista vreo posibilitate sa ma mai pot folosi de nota din 2013 in cazul in care in cursul anului apare un pot titularizabil in Cluj? ( in cazul in care cineva isi da demisia) sau ma pot folosi de nota asta cumva la anul ? 

Puteți folosi nota pentru o eventuală titularizare, conform art. 253 din Legea educației naționale, pe postul obținut pentru anul școlar 2013-2014 sau puteși folosi nota pentru obținerea continuității pe acest post pentru anul școlar 2014-2015.

Sunt licentiat teologie ortodoxa pastorala 2013 si am optat pentru cariera didactica.In cadrul sedintei publice din 14 august am obtinut un post in localitatea Garbau din judetul Cluj ,de 7 ore ca profesor religie .Intrebarea mea este ,ce posibilitate am sa imi completez catedra.Ma prezint la urmatoarele sedinte publice din 28-29 auust,respectiv 13 septembrie?Trebuie sa fac cerere in acest sens catre ISJ Cluj ? 

Are loc „soluţionarea în şedinţă publică, a cererilor de completare a normei didactice şi de detaşare în interesul învăţământului pentru restrângere nesoluţionată” în 27 august.

Va rog, o parere pentru urmatoarea situatie: colega suplinitoare (avand la examenul de titularizare din 2012 peste 7) nu a putut depune la unitatea scolara cererea de continuitate pe post in perioada prevazuta de metodologie intrucat i s-a spus ca pe post este o titulara, care a fost detasata. Colega a mers la examenul de titularizare din nou anul acesta, a luat 6. Intre timp, la scoala s-a primit o instiintare potrivit careia titulara (de pe postul pe care functionase colega suplinitoare) s-a pensionat in luna iulie. Colega suplinitoare a depus la unitate cerere solicitand continuitatea pe post, s-a intrunit consiliul de administratie al scolii si a obtinut adeverinta cu consimtamantul pentru continuitate, pe care a depus-o si la inspectoratul scolar la inceputul lunii august. Problema este ca in aplicatie nu a figurat ca avand continuitate, nu s-a tinut cont de acea adeverinta cu consimtamantul consiliului de administratie de la inceputul lunii august, astfel incat s-a ajuns ca la sedinta de suplinire din 14 august colega suplinitoare sa piarda postul in favoarea unei alte suplinitoare care a avut cu putin mai mult ca ea la examenul de titularizare de anul acesta ( dar care NU a avut, cu exceptia anului acesta, in nici un an din cei peste 6 ani de invatamant, o nota la examenul de titularizare!). Intrebarea mea este: este corecta o astfel de situatie? De ce nu a putut beneficia de continuitate colega care avea la examenul din 2013 peste 7? O consider o situatie nedreapta, mai ales ca, daca obtinea continuitate, putea depune dosarul in 2014 pentru titularizare. Cealalta suplinitoare care a luat postul nu are 7 la examen.

Colega dvs. ar fi avut asigurată continuitatea în situația în care postul ar fi fost vacant și ar fi primit, la termenul stabilit de calendarul de mobilitate, avizul din partea unității de învățământ.

Am participat la concursul de titularizare si am luat nota 7,92. Am primit un post de invatatoare pe perioada determinata. Exista posibilitatea ca dupa ce trece anul scolar sa primesc ajutorul de somaj? In cazul in care raman insarcinata, in asa fel voi primi indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, avand lucrate 12 luni fara intrerupere + ajutorul de somaj?

La încetarea contractului de muncă pe perioadă determinată puteți intra în șomaj, iar perioada de șomaj și indemnizația se iau în calcul la stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului.

Lucrez la stat si as dori sa stiu cum pot sa beneficiez de stimulentul de insertie cat timp cf oug 111/... ,eu as dori sa vin in continuare serviciu dar nu stiu daca beneficiez de stimulenl timp de doi anii.

Dacă renunțați la concediul pentru creșterea copilului și solicitați sistarea indemnizației de creștere puteți beneficia de stimulentul de inserție. Cel mai bine v-ar putea lămuri despre termene și condiții Agenția de plăți și inspecție socială.

Va deranjez si eu cu o problema.Am sustinut examenul de definitivat de 3 ori ,si l am picat.Am vechime de 5 ani in invatamant si sunt suplinitor.Ce trebuie sa mai fac de acum incepand cu anul 2013 2014? Raman suplinitor toata viata?? M- i se anuleaza modulul psihopedagogic sau ce ??

Definitivatul dă dreptul de practică în învățământ. Iar, conform Legii educației naționale „Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ, în condiţiile prezentului articol, pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant”.

Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez in urm. situatie: am continuitate in baza notei din 2012 pe 15 ore de Ed tehnologica si mai am nevoie de 3 ore. La o scoala am 11 si la alta 4 si as vrea, neavand alta scoala pe raza localitatii unde stau alta scoala si nici in jur sa-mi pot completa norma la una din astea 2 scoli. Pot sa cer 3 ore optional la cea cu 4 ore ,orele de desen de exemplu care  sunt chiar 3.Problema este ca secretara care a sustinut si ea examen anul trecut pe franceza le ia cred ca si anul asta a avut si informatica si desen anul trecut. Cum sa procedez depinde de director in principiu, nu?

Într-adevăr repartizarea opționalelor depinde de director.

Am primit continuitate din partea CA al scolii pentru anul scolar 2013/2014, pe baza notei obtinute in 2011, dar fiind mai mica de 7 mi-a fost luat postul de altcineva la suplinire. Ce mai pot face?

Dacă îndepliniți condițiile ați putea participa la următoarea etapă din Calendar: „repartizarea candidaţilor care au obţinut cel puţin media 5,00 (cinci) rămaşi nerepartizaţi după concursul din sesiunea 2013, precum şi a candidaţilor care au obţinut cel puţin media/nota 5,00 (cinci) şi care solicită angajare pe perioadă determinată în baza mediilor/notelor de la concursul din sesiunea 2012 şi/sau la concursul din iulie 2011, în ordinea descrescătoare a notelor;
Perioada: 28-29 august 2013”

M-am titularizat in 2009 cu nota 8,90. Din motive de ordin personal, nu am putut da ex.de definitivat. Dar stiam ca mai am voie si anul acesta, asa ca am depus dosarul la ISJ (Ialomita), in octombrie, odata cu ceilalti colegi, asteptand sa vina ziua cand voi fi anuntata cand mi se programeaza cele 2 inspectii la clasa. Dar pe la sfarsitul anului am fost anuntati sa mergem la ISJ, ca se schimbase programul de inscriere si metodologia ,si trebuia completata alta fisa online. Ok, am mers acolo si cand a venit randul meu d-na de la personal a observat ca eu am 7 ani la catedra ,nu 6, cat prevedea NOUL ordin al ministrului. Deci, cu mai putine cuvinte, mi s-a anulat dreptul de a mai da examenul de definitivat. Si, automat, aveam sa mai fiu titularul scolii doar pana in august 2013. Se anula(!!!) si exame nul meu de titularizare...Am depasit momentul, mi-a fost foarte greu sa ma obisnuiesc cu un asa gand- mi se facuse o nedreptate-si acum intrebarea mea e: cand sa ma prezint la inspectorat, care e perioada din calendar in care ma incadrez si eu ca sa pot ocupa un post care va ramane?

Abia după începerea anului școlar puteți obține ore care rămân. Atunci să vă interesați și să insistați la ISJ.

Sunt profesor titular,si am obtinut acceptul Colegiului Tehnic de continuare a activitatii peste varsta de pensionare. u s-au putut obtine numarul de ore pentru toti profesorii din catedra. Care este procedura in astfel de situatii? O varianta care mi s-a propus este: 11 ore la limba romana +7 ore la limba franceza, orele la Colegiul unde sunt titular la limba romana de 23 ani(am dubla specializare: romana si franceza) completarea de norma se face la colegiul unde lucrez sau depun dosar de competare norma la inspectorat 

Consider că trebuie să participați la etapa de completare prevăzută de Calendarul de mobilitate, respectiv cea de la nivel de ISJ.

In sedinta din 14.08.2013 am ocupat un post pe perioada determinata eliberat prin pretransfer cu nota 8,73 obtinuta la titularizare anul acesta. O alta candidata a ocupat un post pe perioada determinata la aceeasi scoala, tot in sedinta de pe 14.08.2013, cu nota 8,90, doar ca a optat pentru un post care nu e eliberat prin pretransfer. Este posibil ca anul viitor colega mea sa opteze pentru postul pe care l-am ocupat eu anul acesta si sa-l optina datorita mediei cu 0,17 puncte mai mare decat a mea? Ce se intampla in mod obisnuit cu un post eliberat prin pretransfer? Poate fi scos spre titularizare anul viitor? As putea sa ocup acelasi post cu media de anul acesta in anul care urmeaza sau trebuie sa dau iarasi examenul de titularizare?

Nu e nimic în neregulă cu postul eliberat prin pretransfer. Dacă acest post va fi titularizabil anul viitor ați putea să îl ocupați ca titular, conform art. 253, în baza notei din acest an. Tot nota din acest an ați putea să o folosiți pentru a obține continuitatea pe acest post pentru anul școlar 2014-2015, în condițiile prezentei Metodologii de mobilitate.

Vreau sa va intreb daca ma pot titulariza in timpul anului scolar 2013-2014 pe 12 ore obtinute anul acesta la a II-a etapa,avand peste 8 la titularizare. 

Nu văd cum ați putea să vă titularizați neavând catedra completă.

Am sustinut examenul de definitivat de 3 ori si l-am picat.Sunt profesor suplinitor de biilogie si am o vechime de 5 ani.Cum trebuie sa procedez in anul 2013 2014 mai am dreptul sa ma inscriu vreodata la acest examen,trebuie sa platesc vreo taxa sau cursuri ceva??Modulul psihopedahogic ramane valabil ?

Conform Legii educației naționale dacă nu ați obținut definitivatul nu aveți drept de practică în învățământ.

Daca am dat examen de titul.2013 pe invatatori si ocup post de educatoare,pot primi continuitate?

Eu consider că puteți ocupa postul dar ca necalificat.

Anul trecut am fost la titularizare,am obtinut nota intre 5-7 si am lucrat ca profesor de limba romana in Crasna Viseului si scoala mi-a aprobat continuitate si anul acesta nu m-am prezentat la concursul de titularizare din 2013 ,spunandu-mi de la scoala si de la inspectorat ca nu se poate ocupa postul de cei cu notele de anul acesta si sa stam linistiti. Ieri aflu , ca postul care il aveam pe continuitate mi s-a ocupat. Cum se poate asa ceva?? Am citit si metodologia si nu scrie nicaieri ca se poate ocupa de candidatii cu notele din 2013 ,asa ceva nu sa intamplat in anii trecuti.  Se specifica clar in metodologie,daca nu se ocupa la etapa de detasare ,au prioritate continuitatile.Si nu mai inteleg nimic,nu ne-a spus nimeni ca putem risca sa ramanem fara post,altfel mergeam la examen. Si in aceasta situatie suntem mai multe persoane .Unele persoane ,angajate in alte scoli ,care aveau continuitate intre 5-7 ca si mine,nu le-a ocupat nimeni postul,iar la mine in scoala s-a ocupat. Ce raspuns imi puteti da? Ce as putea sa fac in aceasta situatie ?

Din păcate conform art. 74 alin. 8 din Metodologia de mobilitate actualizată  numai persoanele care au aprobată continuitatea în baza unei note mai mari de 7 au prioritate în etapa de repartizare a celor care au obținut note între 5 și 7 la concursul din acest an.

Din pacate inspectorul responsabil cu formarea a spus ca nu mi se recunosc inspectiile curente dupa cei 2 ani de maternitate, desi nu au trecut 4 ani de activitate...ce as putea sa fac in aceasta situatie?imi puteti da exact legea si articolul ?

E vorba de art. 10 alin. 10 din OMECTS nr. 5561/2011.

Am primit continuitate in anul scolar 2013-2014 la unitatea la care lucrez in baza notei- titularizare din 2012 si am obtinut calificativul FB pentru activitatea desfasurata. Mentionez ca am luat nota 5,75 la disciplina limba franceza. Din motive personale nu am putut sa ma inscriu la concursul de titularizare 2013. Postul a fost luat in sedinta din 14 august 2013 de un candidat care a obtinut nota 5,30, o nota mai mica ca a mea. Ce trebuie sa fac eu? Mai pot depune dosar de continuitate? 
Consider că în baza prevederilor art. 85 din Metodologia de mobilitate ați fi putut obține dvs. continuitatea.
Vă aduc la cunoștință că am participat în data de 30.07.2013 la concursul de ocupare a posturilor didactice din învățămantul preuniversitar în orașul Tîrgu Mureș din județul Mureș.Am fost evaluat cu nota de 5.05 la disciplina istorie .Datorită faptului că nu reflecta cunoștințele mele am depus contestație în urma căreia nota a rămas neschimbată fără să am acces la vizualizarea lucrării .Am participat în data de 14.08. anul curent la etapa a II-a de repartizare a posturilor didactice din învățămantul preuniversitar pe perioadă determinată unde nu am primit nicio oră.Întrebarea mea către domnia voastră constă în nelămurirea spre ceea ce se va întampla cu subsemnatul ca și cadru didactic avand în vedere că pe pagina electronică a Ministerului Educației Naționale nu mai este nici un post disponibil de istorie în județul Mureș.. 

Nefiind ore în specialitate ați putea să vă orientați spre alte catedre chiar dacă acestea ar însemna încadrarea ca, cadru didactic necalificat.

Pot beneficia de indemnizatie de crestere si ingrijire copil daca am doar jumatate de norma in anul scolar 2013-2014? (Mentionez ca nu voi merge decat primul semestru la cursuri, iar in momentul de fata am continuitate pe 9 ore...urmand sa completez in sedinta publica)

Important pentru a putea beneficia de indemnizația de creștere a copilului este să aveți plătit cotizația la CAS timp de 12 luni anterior nașterii. Prin urmare, nu contează că ați lucrat doar cu jumătate de normă.

Anul acesta am participat la titularizare si am obtinut media de repartizare 8,80. La cele 3 sedinte de pana acum nu am ocupat niciun post si am doua intrebari: 1. Am citit in graficul desfasurarii sedintelor urmatoare ca pe 28/29 august se repartizeaza posturi candidatilor nerepartizati cu concurs 2013 si apoi celorlalti cu note 2012, 2011. Sa inteleg ca sunt pe lista de repartizare si cei care au luat posturi incomplete? Sau numai cei care nu au luat nimic? (Ma intereseaza ca sa stiu pe ce pozitie ma aflul) 2. am citit pe siteul ins-ului ca in septembrie sunt repartizati in sedinta publica candidatii 2013 repartizati care nu s-au prezentat la post sau care au renuntat si apoi candidatii 2010. Sa inteleg ca eu, cu nota 2013, daca nu prind post nici in sedinta din 28/29 august nu mai am nicio sansa la repartizarea din septembrie?

Pentru a obține un post în baza notei din acest an trebuie să vă prezentați la repartizarea din 28-29 august.

Lucrez in invatamant din 2008 ca suplinitor calificat.dupa 3 ani am intrat in crestere copil adica 1 septembrie 2011,ultimul contract fiind tot pe perioada determinata(1.09.2010-31.08.2011).in 2010 am sustinut titularizarea si am luat peste 5. Ma pot folosi anul acesta de acea nota sa ocup un post?

Pentru cei care doresc să folosească nota din 2010 există următoarea etapă de mobilitate: „repartizarea, în şedinţă publică, la nivelul inspectoratului şcolar, a candidaţilor care au obţinut cel puţin nota 5,00 şi care solicită angajare pe perioadă determinată în baza notelor de la  concursul din iulie 2010, în ordinea descrescătoare a notelor;
Termen: 13 septembrie 2013”

In urma sedintei publice din data de 14 am obtinut post.  As dori sa stiu care sunt pasii de urmat?din ce data ar trebui sa ma prezint la scoala respectiva,cand sa depun dosarul la ei si ce trebuie sa contina acesta? de asemenea,exista posibilitatea unui schimb de post intre un titular si un suplinitor?

Vă prezentați la post începând cu 1 septembrie 2013. Dosarul de angajare va conține actele de identitate, de studii, decizia de numire și adeverință medicală. Schimbul de posturi se face doar între doi titulari sau doi suplinitori.

Daca cineva a obtinut continuitate la suplinire in doua unitati de invatamant(10+8ore)pe catedra netitularizabila pentru anul scolar 2013-2014 in baza notei din 2011,nota fiind 6,8,isi poate pierde postul la repartitia din 14.08.2013 in favoarea altor doi suplinitori,unul pt catedra cu 10 ore si altul pentru catedra cu 8 ore care au obtinut anul acesta nla concurs nota sub 6.5?

Dacă nota e mai mică nu văd cum ați putea pierde continuitatea.

Doresc continuitate la suplinire ,dar a intervenit si o alta persoana care are cu 15 sutimi mai mult(eu 8,21,ea 8,36).Cine ar putea castiga in conditiile in care:-eu am nota si de anul trecut 7,3(ea n) -am sotul si 2 copii in intretinere -copiii au probleme cu ochii(operatii,etc) -copilul cel mare este in clasa a doua in aceeasi scoala -am domiciliul in comuna in care lucrez(ea nu) -ea are definitivatul,iar eu nu -respectiva nu are copii si nicio persoana in intretinere.

Conform Metodologiei de mobilitate în ce privește continuitatea „Dacă un post este solicitat de mai multe cadre didactice, pentru departajare se va lua în calcul nota/media cea mai mare de la concursul/concursurile de titularizare susţinute în perioada 2011-2012.

Daca ma titularizez in baza art 253 am dreptul sa ma detasez sau transfer in alta scoala?

Sigur. Aveți aceleași drepturi ca toți titularii.

Am participat anul acesta la concursul de titularizare si am fost repartizate cu contract pe perioadă nedeterminata - etapa I (a). Imi pot depune cerere pentru detasare in perioada 16-20 august sau dupa 1 septembrie? 

Puteți să vă detașați oricând doriți.

Ce se intampla cu cei care au efectuat inspectiile speciale si nu s-au prezentat la concurs din motive medicale sau personale?(Ma refer la cadrele didactice calificate si cu definitivat)

Consider că nu are ce să li se întâmple.

Incep prin a spune ca nu mai inteleg nimic referitor la continuitate; am obtinut continuitate pe baza notei obtinuta la examenul de titularizare din 2011, nota intre 5 si 7, si conform Metodologiei..... la art. 85 se mentioneaza ca medie minima 5; cu toate acestea, astazi in sedinta publica postul pentru care am continuitate a fost repartizat altei persoane. Ce mai pot face si in primul rand in baza carui articol din Metodologie s-a trecut peste continuitatea mea? Ce mai pot face, avand in vedere ca alte posturi nu mai sunt??

Dacă ați fi avut nota pentru continuitate mai mare de 7 aveați prioritate în fața oricărei alte persoane. Fiind nota între 5 și 7 nu mai aveți prioritate în fața candidaților cu notă mai mare decât a dvs. Asta prevede art. 74 alin. 8 din Metodologia de mobilitate.

Ca si canditat debutant doresc sa semnalez o situatie cel putin ciudata. Azi, in sedinta publica de repartitie a posturilor vacante/ rezervate din Cluj, centrul nr. 2 CSEICJ, nu s-a comunicat ca se vor repartiza doar posturile in dreptul carora nu este specificat propus pentru continuitate, fara sa se faca distinctie intre nota/ media sub 7 sau cel putin 7. Din cate am inteles eu in Metodologia cadru privind mobilitatea cadrelor didactice pe 2013 se specifica faptul ca in a II-a etapa de repartitie se iau in calcul mediile din concursul pe anul 2013 si Lista posturilor pentru concurs, angajare pe perioadă determinată din judeţul CLUJ , repartitiile facandu-se in ordinea descrescatoare a mediilor, la posturile propuse pt. continuitate cu media intre 5 si 7 avand acces si candidatii din 2013 9 dsigur in ordinea mediilor). Azi, in Cluj insa, nu s-a permis acest lucru, comunicanduni-se ca toate posturile pentru care exista continuitate ( indiferent de nota) sunt blocate pentru urmatoarea etapa. As dori sa-mi clarificati daca s-a procedat conform calendarului si a metodologiei, si daca participantii debutani au sau nu acces la posturile propuse pentru continuitate cu nota/media sub 7, asa cum s-a procedat in alte judete, si asa cum reiese si din metodologie ( candidatii din 2013 avand intaietate in ordinea descrescatoare a mediilor).De altfel, tocmai pentru ca se face distinctie intre contiunuitate pe baza note peste 7 si sub 7 exista liste distincte

Conform Metodologiei de mobilitate, art. 74 alin. 8 „ În etapa de repartizare prevăzută la alin. (3) lit. d), posturile didactice/catedrele propuse pentru continuitate la detașare și pentru prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul școlar 2013-2014, pentru candidații care au obținut cel puțin nota/media 7 (șapte) la concursurile de titularizare din anii 2011 și/sau 2012, se ocupă numai de persoanele care beneficiază de continuitate la detașare, respectiv de prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul școlar 2013-2014, conform prezentei Metodologii”. Iar, conform Calendarului această etapă se desfășoară în 14 august 2013.

Vă rog dacă doriți să mă ajutați și pe mine cu un răspuns.. Am luat la titularizare pe franceză, anul acesta în județul Argeș nota 9, dar am refuzat catedra propusă în ședința publică. Mai am vreo șansă să mai ocup vreun post în toamnă? Mai apar posturi? Menționez că este primul an în care dau titularizarea și nu prea sunt informată. 

Există o ultimă etapă prevăzută de Calendarul de mobilitate „Repartizarea posturilor didactice/catedrelor rămase vacante/rezervate, la nivelul inspectoratului şcolar, candidaţilor repartizaţi după concursul din sesiunea 2013, care nu s-au prezentat la posturi didactice/catedre şi care solicită o nouă repartizare, precum şi a candidaţilor care au obţinut cel puţin nota 5,00 şi care solicită angajare pe perioadă determinată în baza notelor de  la  concursul din iulie 2010, în ordinea descrescătoare a notelor:
a) afişarea listei posturilor didactice vacante/rezervate, reactualizată, la inspectoratele şcolare;
Termen: 12 septembrie 2013
b) repartizarea, în şedinţă publică, la nivelul inspectoratului şcolar, a candidaţilor repartizaţi după concursul din sesiunea 2013, care nu s-au prezentat la posturi didactice/catedre, în  ordinea descrescătoare a mediilor;
c) repartizarea, în şedinţă publică, la nivelul inspectoratului şcolar, a candidaţilor care au obţinut cel puţin nota 5,00 şi care solicită angajare pe perioadă determinată în baza notelor de la  concursul din iulie 2010, în ordinea descrescătoare a notelor;
Termen: 13 septembrie 2013
d) emiterea şi comunicarea deciziilor de repartizare pe post/catedră.
Termen: 16 septembrie 2013”

Am participat la repartizarea posturilor pt suplinire in jud Cluj la disciplina limba franceza. Am vrut sa iau un post care mi s-a spus ca este propus pentru continuitate desi candidata de anul trecut are nota 6.55 iar eu 8.18. postul era afisat ca fiind viabil pentru suplinire. As dori sa va intreb au cei cu continuitate prioritate in fata celor care au dat titularizare anul acesta? Ce ar trebui sa fac in acest caz? Mentionez ca azi nu am putut sa iau decat un post incomplet cu 6 ore, la o alta scoala nu mi s-a mai dat voie sa aleg completare de catedra. 

Au prioritate la continuitate în fața celorlalți candidați numai cei care au obținut continuitate în baza unei note mai mari de 7.

Cu respect as dori sa stiu după ce lege vom merge în 2013-2014 privind numirea directorilor deoarece nu este firesc ca atunci când există o lege,bună sau rea...consider că este necesar să o respectăm și mai mult..politicul nu are ce căuta în educatie.Ce credeți că se va întâmpla din 1 septembrie 2013? Vom mai ieși din această mocirlă atâta timp cât concursuri nu se organizează iar directorii sunt numiți politic și inspectorii asemenea?

Legea nr. 1/2011 prevede că trebuie să existe un Regulament adoptat de MEN pentru organizarea concursului pentru directori. Până atunci există posibilitate detașării pentru interesul învățământului.

Numirile de directori se vor face la fel ca anul trecut dau se vor incepe mult trambitatele concursuri?

Metodologia prevede detașarea în interesul învățământului pentru posturile de directori, până la aprobarea Regulamentului privind organizarea concursului pentru funcțiile de conducere din unitățile de învățământ.
  
As dori sa va intreb ce cai am de urmat pentru a obtine doua saptamani de concediu fara plata in perioada 1-15 septembrie 2013, in continuarea altor 3 saptamani luate la sfarsitul anului scolar trecut, respectiv iunie 2013, in conditiile in care am de partea mea mai multe articole legale in vigoare (art. 255 din LEN, Contractul Colectiv de Munca Unic Nivel Invatamant Preuniversitar/2 noiembrie 2012, Codul Muncii, Regulamentul Intern al scolii unde sunt titular), insa mi se refuza cu obstinenta atat la ISJ cat si la scoala, desi nu am avut niciodata abateri disciplinare si nu mi se da nicio explicatie.

Conform Codului Muncii aveți dreptul la 30 de zile concediu fără plată pentru motive personale cu posibilitate de prelungire la înțelegere cu angajatorul, respectiv cu școala. Prin urmare, nu există cum să fie constrânși a vă acorda concediul fără plată mai puțin de 1 an școlar.

M-am titularizat anul acesta si postul este cam departe . Ma pot detasa sau titulari din anul 2013 nu pot sa se detaseze?

Vă puteți detașa.

Am primit decizia de continuitate pe un post titularizabil, care s-a ocupat in sedinta din 9 august 2013.Mentionez ca nu am fost anuntata ca postul este titularizabil.As dori sa va intreb daca este posibil sa primesti continuitate pe un post titularizabil?

Se poate primi acordul de continuitate și pe un post titularizabil, iar în ideea în care nu este ocupat la repartizarea pentru titularizare rămâne pentru continuitate.






Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii la adresa de email liviumarianpop@gmail.com.




Postări populare