31 mai 2011

Gradatiile de merit se acorda cu "dedicatii"

Domnule secretar general Liviu Pop,
sunt un profesor de xxxx de la yyyy, unde sunt si __________. V-am contactat telefonic  si v-am relatat cateva lucruri care se intampla la ISJ _____, iar dumneavoastra m-ati rugat sa va scriu un email in acest sens.
Inainte de a incepe va rog din tot sufletul sa-mi pastrati anonimatul, in demersurile pe care le veti demara in ceea ce priveste tema acestui e-mail, deoarece mi-e frica de repercursiuni si razbunari.

As vrea sa fiu scurt in relatari, desi as avea multe sa va spun legate de acest subiect. Ma voi limita doar la tema acordarii gradatiilor de merit sesiunea 2011, sesiune la care am participat si eu.
Am inteles de  la mai multi colegi profesori ca au sosit la ISJ _____ anul acesta ______ gradatii, dosare pentru acordare s-au depus in jur de ____. In sedinta CA al ISJ ___ s-a hotarat cu majoritate de voturi si un vot impotriva sa nu se respecte metodologia de acordare a gradatiilor de merit in vigoare data prin ordin de ministru, care stipuleaza ca se acorda in procent de 16% din  nr total de cadre didactice/discilina din care se scade nr de gradatii acordate in ultimii 3 ani, ci sa se acorde la 70-75% din cadrele didactice care au depus dosare/ disciplina. Adica de exemplu daca la ______ ar fi depus 10 candidati dosare se acorda gradatie la 7-7,5 persoane in ordine descrescatoare a punctajelor. 

Va dau un exemplu concret la disciplina _______ unde pe intreg judetul sunt aprox _____ cadre didactice, au depus dosarul pt gradatie ____ si s-au acordat ____, iar la _______ unde am depus si eu dosar suntem ____ cadre didactice au depus 9 si s-au acordat 6, iar la _____ unde sunt in jur de ____ cadre didactice au depus dosarul 22 si s-au acordat 14.(matematic nu iese 70-75% din exemplele de mai sus, dar...) Vreau sa va spun ca s-au dat gradatii la unele persoane cu 30 si  ceva puncte si eu de exemplu cu 78 nu am luat.
Am aflat pe surse ca asa le-a impus d. inspector general membrilor CA, si asa au votat majoritatea. Mi se pare un lucru incorect si imoral, un abuz grav din partea  d. general.
Desigur am facut si contestatie, contestatie la care nu am primit raspuns, ci doar mi s-a relatat verbal ca daca nu ma regasesc pe tabelul final, contestatia nu s-a admis.

Domnule Liviu Pop, nu doresc sa se rezolve problema mea personala, ci doresc sa se aduca la cunostinta ministrului si a ministerului de abuzurile grosolane pe care le face aceast d. inspector general, care este si cercetat de _____ sub aspectul savarsirii unor infractiuni de luare de mita, abuz in serviciu.
Va atasez un link din presa locala de unde am aflat si eu de acest lucru, nu stiu daca cei de la minister cunosc problema, daca da o tolereaza sau ..... E vorba de colectarea de bani pentru partidul PDL _____
si un alt link________
Nu stiu in ce stadiu sunt cercetarile, sau poate deja a primit NUP, dar va rog si insist sa cititi si comentariile cititorilor ce succed articolelor din presa.

Toata lumea din sistem cunoaste intr-o masura mai mica sau mai mare aceste lucruri si fapte, dar le este frica sa le spuna, asa ca toti pleaca capul, inghit in sec  si mergem cu totii inainte.

Eu, desi mi-e frica, am o stare de nervozitate si neliniste si chiar suparare, deoarece in calitate de profesor am avut si am in continuare o activitate didactica buna si chiar foarte buna zic eu, activitate pe care o pot sustine prin rezultatele elevilor, si prin munca mea de cercetare, activitate care am sperat sa fie recompensata prin acest premiu numit gradatie, dar nu a fost sa fie asa. Au luat in fata mea persoane de la scoli foarte slabe, pe care nu le-am vazut pe la olimpiade si concursuri, persoane care s-au remarcat prin faptul ca sunt membrii de partid ai PDL, si asta i-a recomandat pt a primi aceasta gradatie. De exemplu o colega de _______ la care i-am vazut grila de punctaj a punctat la autoevaluare la unul dintre subpunctele din grila cu 17 puncte in loc de 6, cat permitea punctajul maxim pe acel subcriteriu. O nota explicativa la sfrasitul grilei atentiona asupra faptului ca la fiecare criteriu a nu se depasi punctajul maxim mentionat in grila. S-a autoevaluat cu 88 puncte, a trecut prin consiliul consultativ al disciplinei si a ramas cu acele puncte netaiate, si bineinteles a primit gradatie. Eu am facut contestatie s-a constituit o alta comisie de contestatii care mi-a reevaluat dosarul, dar fara a face o comparatie cu celelate dosare clasate in fata dosarului meu. Deci cine a trecut de consiliul consultativ al disciplinei e bun trecut, orice ar avea la dosar, daca e vazut bine in partid.

  Am inteles tot pe surse de la unii colegi profesori ca aceste liste au trecut mai intai pe la partid si apoi prin CA, si de aceea s-a considerat ca acel procent de 70-75% acopera cat mai mult din membrii PDL care au depus dosarul. 

 Tot la ______ s-au schimbat directorii generali si adjuncti de la mai multe unitati scolare, adica de la toate la care mandatul managerilor a expirat. Au numit prin decizie trimisa prin fax persoane de o calitate indoielnica, din alte scoli decat din scoala respectiva, unii cu definitivat, altii chiar si fara, de exemplu la scoala din _______ directoare adjuncta este o maistra de la _______ din _______, care nici macar nu era titulara, aceasta persoana a fost si director general al acestei scoli timp de 4 ani.

    Domnule profesor LIVIU POP, dintre toate relatate mai sus, singurul aspect grav este acel procent care s-a votat in CA de acordare a gradatiei de merit, la 70-75% dintre cei care au depus dosare pe fiecare disciplina, fara a se tine seama de metodologie.

Va atasez la email metodologia de acordare a gradatiei, ordinul de ministru.
Astept un raspuns / sfat din partea dumneavoastra. Am totodata incredere  in cinstea si corectidudinea dumneavoastra ca nu veti face publice declaratiile mele, si datele mele personale.
Toate datele mele de contact sunt mai jos.Cu respect si consideratie prof. ______

30 mai 2011

Biletele de odihna pentru vacanta sunt asteptate in judete

Dupa ce anul trecut aceste bilete nu au fost acordate, se pare ca in acest an vor fi acordate.
Chiar daca nu se mai acorda in aceeasi procedura ca si in alti ani, totusi e nevoie de cereri pe care sindicatele judetene trebuie sa le inainteze la Casele de Pensii.
Situatia nu este inca clara de aceea trebuie sa fim pregatiti pentru a nu pierde aceste bilete, care vor ajunge pe ultima suta  de metri in judete.

Pentru jdetul Maramures cererea se poate descarca de AICI .
Pentru celelalte jdete, luati legatura cu sindicatul judetean

Hotarare de Guvern nr. 500/2011 privind registrul general de evidenta al salariatilor

O gasiti AICI

25 mai 2011

BoC e hotarat...nici un ban pentru procese

In ritmul cu care ne.a obisnuit, guvernul BoC, amana inca odata plata sentintelor si a exectarilor.
Astfel prin
ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ
privind modalitatea de plată a unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar


Luând în considerare dificultăţile întâmpinate până în prezent în ceea ce priveşte executarea hotărârilor judecătoreşti având ca obiect drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, având în vedere influenţa negativă asupra bugetului de stat pe anul 2011 pe care o are executarea, în condiţiile dreptului comun, a titlurilor executorii emise anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, având în atenţie necesitatea instituirii unor reglementări speciale, cu aplicabilitate limitată în timp, privind executarea silită a hotărârilor judecătoreşti prin care au fost acordate anumite drepturi salariale pentru personalul din sectorul bugetar, ţinând seama de faptul că nepromovarea prezentei ordonanţe de urgenţă ar avea drept consecinţă imposibilitatea menţinerii echilibrelor bugetare şi în mod implicit  nerespectarea angajamentelor interne şi internaţionale asumate de Guvernul României, inclusiv în ceea ce priveşte nivelul deficitului bugetar, în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
 

Articol unic – Dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar,publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 416 din 18 iunie
2009, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar,  devenite executorii până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. 

 PRIM – MINISTRU
EMIL BOC

24 mai 2011

Viziuni inexistente la nivelul ministerului educatiei

Incapabila sa faca o reforma reala a sistemului de invatamant, incurcat in propria lege, conducerea MECTS vine cu o alta carpeala .....SCOALA VA INCEPE LUNI SI SE VA TERMINA VINERI..
Un ordin de ministru care in realitate nu rezolva ABSOLUT NICI o problema a sistemului de invatamant decat intra in "obligatiile din fisa postului de ministru"
Problemele relale legate de reforma curiculara, programe scolare, baza materiala, formare profesionala, salarizare, etc se lasa asteptate.
Proiectele de metodologii care au aparut din interiorul ministerului arata adevarata lipsa de materie cenusie in interiorul institutiei...
Starea de sprit in interiorul scolii este la cel mai jos nivel din ultimii 25 de ani, iar ministerul se ascunde dupa "directivele de la palate" si asteapta ascultator ordinele prin care sa mai inchida niste scoli, sa mai reduca niste posturi si sa mai diminueze niste salarii..

21 mai 2011

Decizia ICCJ legata de L 221 a fost publicata in MO

Este decizia prin care se arata ca sindicatele au avut dreptate in instanta si ca in Romania din octombrie 2008 pana in decembrie 2009 profesorilor le.a fost diminuat salariu cu 33% in fiecare luna.
Un guvern responsabil ar trebui sa acorde imediat aceste drepturi ....
Cata energie si resurse s-au risipit pentru aceste procese in acesti ani numai noi stim. La fel stim ca procesele continua pentru perioada ianuarie 2010 pana in prezent.
La fel ne judecam la CEDO....mergem inainte
Decizia o gasiti AICI

18 mai 2011

Proiecte de metodologii MECTS

Pe emailul unor colegi de lupta sindicala au aparut proiectele de metologii ale MECTS
Voi posta tot ce am primit si eu prin bunavointa acestora smile.gif
In timp ce in judete se dezbat metodolgiile, MECTS pregateste propriile Metodologii, in "laboratoarele incompetentei".
Cum vor arata in forma finala vom vedea dupa ce isi finalizeaza "ideile crete"
Le puteti descarca de AICI
cine le doreste pe toate pe email..va rog un email la secretargeneralfsli@yahoo.com

17 mai 2011

Ministru Funeriu reduce salariile mamicilor din invatamant cu 49%

Prin Legea care reduce salariile cu 33%, ministru Funeriu a introdus o masura impotriva mamicilor.
Astfel:





Pe langa reducerea de 33% se adauga si reducerea sporului de stabilitate de 15%. In concluzie o reducere cu 49% pentru profesoarele care vor sa nasca...
Fara comentarii si impardonabil acest atac cinic la adresa mamicilor din invatamant din partea domnilor FUNERIU-BOC-BASESCU

15 mai 2011

Cele mai drastice reduceri salariale in ultimul an au fost in INVATAMANT


Salariaţii din învăţământ, cei mai săraci angajaţi din România

Datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică indică o scădere a salariilor din învăţământ cu 28,49% în luna martie 2011, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. 
Prin urmare, un profesor debutant are un salariu net de 660 lei, un profesor cu grad didactic II şi o vechime de 10 ani are un salariu de 805 lei, iar un profesor cu grad didactic I şi 25 de ani vechime are un salariu de 1.100 lei.
Aplicarea Legii de salarizare în 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar loveşte până şi în mamele din învăţământ. Cadrului didactic cu o vechime de 9 ani, care intră în concediu pentru creşterea copilului, nu i se mai consideră vechime efectivă în învăţământ, aşa cum prevedea vechea legislaţie, perioada din timpul concediului de maternitate. Consecinţa este aceea că nu mai poate beneficia de sporul de stabilitate, de 15%, pe care ar fi trebuit să îl primească la o vechime efectivă de 10 ani.  Până acum şi concediul de maternitate era considerat  vechime efectivă în învăţământ, care îi permitea acordarea acestui spor.  

“Guvernul României a reuşit, prin toate măsurile aplicate în ultimii ani, să transforme angajaţii din învăţământ în cerşetori. Este inadmisibil ca un cadru didactic să fie cel mai prost plătit angajat din ţară, în condiţiile în care responsabilităţile pe care le are sunt extreme de mari. Vă întrebăm, domnilor guvernanţi, cum poate un profesor să mai impună respect în faţa elevilor şi a societăţii, dacă nu are cu ce se hrăni, nu are bani de cărţi sau de haine şi nu îşi poate achita cheltuielile lunare de întreţinere? Nivelul salariilor arată, încă o dată, dispreţul guvernanţilor faţă de salariaţii din sistemul de învăţământ”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu. 
Detalii www.fsli.ro

11 mai 2011

Legea dialogului social si legea salarizarii in invatamant au fost publicate in MO

In Monitorul Oficial din 10 mai, au fost publicate Legea Dialogului Social si Legea salarizarii in invatamant.
Daca in cazul LDS avem nevoie de mult timp pentru a reorganiza tot ceea ce inseamna dialogul social, sindicate, patronate, contracte de munca, in ceeea ce priveste LSI e nevoie de noi procese.
Razboiul cu Guvernul BOC-FUNERIU continua...
Fruntea sus si la lupta...

PS Nu credeam ca cele doua legi vor fi publicate chiar de ziua mea. E din acest punct de vedere cel mai urat cadou care l-am primit vreodata.

9 mai 2011

Umilinta examenului de Bac 2011!!!

Dupa ce priuntr-un comunicat de presa, ministrul Funeriu  invita societatea civilă să monitorizeze desfăşurarea examenului de bacalaureat AICI, acum  incearca cu disperare prin inspectoratele scolare să convingă profesorii sa facă parte din aceste comisii. Astfel de la unităţile şcolare se cere lista cadrelor didactice care doresc să facă parte din comisiile examenului naţional de bacalaureat (prima sesiune) şi calitatea pe care să o aibă în comisie.
Scolilor le este cerut sa transmita până la data de 12 mai 2011 aceste liste.
Am scris de ce consider ca la acest examen trebuie sa ne gandim daca participam AICI
Sunt convins ca din lista de observatori se vor gasi suficiente persoane care pot participa la acest examen.
Iar parintii ar trebui sa faca front comun cu profesorii pentru a  obliga ministerul sa clarifice problemele cu care se confrunta sistemul de invatamant.
SIGUR EXAMENUL DE BACALAUREAT SE VA DESFASURA..
CALITATEA EVALUARII E ALTA PROBLEMA

8 mai 2011

O noua "reforma" marca Funeriu....Modificarea structurii anului şcolar

Nefiind capabil sa reformeze programa şcolară "minţile creţe" din MECTS pregatesc o nouă "reforma" modificarea structurii anului şcolar.
În fapt doresc să crească cu încă două săptamâni durata anului şcolar.
Logic era să se se facă o reformă a programei şcolare pentru fiecare disciplină şi apoi stabilit numărul de saptămâni necesar parcurgerii acesteia.

Dar cum nimic nu e logic la MECTS nimic nu ma surprinde...
Cert e ca ei doresc sa majoreze timpul de lucru al cadrelor didactice cu 5,5% cu acelasi salariu, iar elevii obligaţi să înveţe balastul din programele şcolare actuale

7 mai 2011

Ajutor umanitar

 Buna ziua,
                 Ma numesc Dinu Dorina, sunt profesor-titular la Colegiul Tehnic"Lazar Edeleanu", Ploiesti. Fiica mea, Dobrin Gabriela, in varsta de 35 de ani, a fost diagnosticata cu CANCER DE COL UTERIN . A urmat 2 zile de radioterapie la Spitalul Elias dupa care i s-a comunicat ca nu o mai primeste pentru ca depaseste kg admise de directiunea spitalului. Dr. Gheorghif a insistat sa o primeasca in continuare dar fizicianul si asistenta nu au vrut sa o accepte. Dr. Gheorghief a dat telefon la celelalte spitale dar fara succes: toti au refuzat din cauza kg. Fiica mea este inalta si are / avea 124 kg.
               Fiica mea a incercat sa intre in audienta la directorul spitalului Elias, dar n-a putut, secretara a sfatuit-o  pe fiica mea sa mearga la radioterapie la asistenta si sa-i dea 700 lei( sapte milioane vechi ca s-o primeasca in continuare)pentru ca are salariu mic. Va las pe dvs. sa trageti concluzia.
                Prin eforturi financiare care depasesc puterile noastre a ajuns la Clinica ANADOLU din Turcia. Acolo i s-au facut investigatii si i s-a prescris mai intai radioterapie 25 sedinte si chimioterapie. Avem nevoie de 20000 de euro pentru a incepe sedintele de radioterapie.
                Va rog din suflet sa ma ajutati, eu sunt singura, fiica mea este divortata si are o fetita de 12 ani in intretinere. 
                                                     Va doresc o zi frumoasa !
                                                        prof. DINU DORINA
                                                           tel 0723949524
    BANCA TRANSILVANIA PLOIESTI
       cont RO14BTRL03001213581801XX
    Titular DINU VASILICA-DORINA

    BANCA BRD PLOIESTI-REPUBLICII
   COD IBAN  RO26BRDE300SV04539903000
    Titular Dinu Dorina
 

6 mai 2011

In prima luna de aplicare a LEN 1100 de posturi au fost desfintate

Numai  in luna februarie a acestui an 1100 de posturi au fost reduse din sistemul de invatamant ca urmare a  intrarea in vigoare a Legii Educatiei Nationale.
Institutul National de Statistica spune ca, daca in ianarie 2011 efectivul salariatilor din invatamant era de 375600, la sfarsitul lunii februarie acesta este de 374500. 

Adica cu 1100 de posturi mai putine în sistemul de învăţământ.


Si salariul mediu net a scăzut în învăţământ de la 1316 lei în luna ianarie la 1300 în luna februarie.
Şi acesta este numai inceptl dezastrului pe care îl creeaza Legea Educaţiei Naţionale angajată prin răspndere de către Guvernul BOC

4 mai 2011

Au trecut şi astea...

Legea salarizării personalului didactic şi Codul dialogului social au trecut fără probleme de Curtea Constituţională. Era de aşteptat.  N-am avut nicio clipă iluzia că ar putea fi altfel. Cumplite vremuri mai trăim !

3 mai 2011

Funeriu e hotarat...MAI REDUCE PESTE 15000 DE PROFESORI si inchide 1000 de scoli

In cadrul şedinţei comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor urma sa fie discutat Raportul asupra starii sistemului national de invatamant in 2010. Insa aceasta lucru nu a avut loc din cauza faptului ca ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, nu a raspuns invitatiei deputatilor si senatorilor. 

Totusi pe site-ul ministerului a fost postat ( RAPORTUL PRIVIND STAREA INVATAMANTULUI IN 2010-CLICK AICI)

De la inceputul acestui raport aflam ca
  






E cat se poate de clar pentru domnul FUNERIU ca şi in acest an reducerile de personal "vor accentua acestă tendinţă" 

Insa desi MECTS spune ca sursa este Institutul National de Statistica...in Buletinul statistic din luna octombrie 2010 gasim ca:
-in data de 31 08 2010 efectivul de angajati din invatamant este de 387000
- iar in data de 30 09 2010 este de 378900..
adica numai 8000 de posturi reduse in septembrie 2010
Daca privim statistica din 31 08 2010, atunci erau 401800 iar in 30 09 2010 erau 398000 de angajati.
 Procentual este vorba de 2.76 pp nu 2.3 pp cum raporteaza ministerul..
Grea aritmetica chiar si atunci cand e vorba de a raporta nerealizari sau reduceri de personal....


Mai mult la pagina 16 scrie "Astfel, pentru anul şcolar anterior, per total, personalul didactic a scăzut cu aproximativ 2,5 p.p"

Vai de ele raportari   DE LA PAGINA 1 la PAGINA 16 se schimba procentele 

Mergand mai departe constatam o copiere ieftina din rapoartele din anii trecuti a comparatiilor cu studiu  PISA din 2006 in conditiile in care din decembrie 2011exista raportul PISA din 2009....

In conditiile in care despre proiectele ministerului se puncteaza in Raport, chiar daca unele din acestea sunt din noiembrie 2010 sau ianuarie 201,  se putea face o analiza mai acualizata pe studiu PISA din 2009

La pag 129 se văd intentiile domnului Funeriu de a decima in continuare scoala românească astfel





Numai ca si aici aritmetica sau dezinformarea continua 4,68% din 386657 inseamna 18095 REDUSE nu 15378 cum spune domnul ministru.

Iar 13,37....21,33....97,83 nu exista nicaieri..sunt numere scoase din BURTA, poate pentru ca unii de prin minister să îşi justifice funcţia

Aberaţiile nu se opresc însă aici...
 
Cu mult tupeu la pag 137  ne anunţă măriri salariale!!!!!
În condiţiile în care domnul ministru refuză să elaboreze reglamentul pentru sporuri  iar salarizarea  corectă a învăţătorilor şi  educatorilor este amânată din februarie în septembrie ceea ce scrie in acest RAPORT este cinic.
Si cum dezinformarea este la ea acasă în acest material la pagina 143 aflăm şi despre Bacalaureat
A uitat domnul ministru că in LEN 361 alin 2 lit  c) examenul de bacalaureat se va desfasura in conformitate cu prevederile prezentei legi incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul scolar 2012-2013;

CONCLUZIA MEA:

RAPORTUL PRIVIND STAREA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI DIN 2010 ESTE FĂCUT PE PICIOR, LA FEL CA LEGEA EDUCAŢIEI NAŢIONALE, DE NEPROFESIONIŞTI, CU MULTE GREŞELI ŞI NEADEVĂRURI.
RUŞINOS PENTRU UN MINISTER CARE TREBUIE SĂ FACĂ EDUCAŢIE ÎN ROMÂNIA....


gradinite supraaglomerate..cine raspunde?

De ieri a fost dat startul la inscrierea in gradinite.
Legea Educatiei Nationale prevede ca intr-o grupa nu pot fi inscrisi peste 20 de prescolari.
In practica nu sunt spatii suficiente si unii inspectori si directori obliga educatoarele sa isi exprime scris acordul c depasirea acestui numar si implicit incalcarea LEN. De cealalalta parte parintii doresc sa-si inscrie copii indiferent de numarul acestora in grupa..
Cine trebuie sa raspunda daca intr-o grupa sunt inscrisi peste 20 de prescolari?
Ce trebuie sa faca parintii?
Ce trebuie sa faca educatoarele?

Noul Cod al muncii a intrat in vigoare.

  Se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de cinci persoane, fara incheierea unui contract individual de munca si cu inchisoare de la sase luni la un an sau cu amenda penala, refuzul repetat de a permite accesul in spatiul unitatii a inspectorilor de munca sau de a pune la dispozitia acestora documentele solicitate.

Instanta de judecata poate stabili, in cazul constatarii savarsirii unor infractiuni, sanctiuni complementare cum ar fi: pierderea totala sau partiala a dreptului angajatorului de a beneficia de prestatii, ajutoare sau subventii publice, inclusiv fonduri UE gestionate de autoritatile romane pentru o perioda de pana la cinci ani, interzicerea dreptului angajatorului de a participa la atribuirea unui contract de achizitii publice pentru o perioada de pana la cinci ani.

Perioada de preaviz va fi de 20 de zile lucratoare in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, 20 de zile lucratoare in cazul demisiei, pentru salariatii cu functii de executie si 45 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de conducere. Termenul de preaviz ce trebuie acordat de angajator este extins la minimum 20 de zile lucratoare, iar in cazul concedierilor colective, in cadrul stabilirii ordinii de prioritate la concediere vor prevala criteriile profesionale.

In perioadele de reducere a activitatii, angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate eventualele ore suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
In cazul in care programarea concediului de odihna se face fractionat, angajatorul are obligatia sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin zece zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Durata maxima legala a timpului de munca nu va putea depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, iar munca suplimentara va trebui compensata prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

Postări populare