23 feb. 2008

Elevii maramureseni se alatura greve

* 1.200 de elevi din judeţ nu vor mai primi alocaţie



Decizia Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, potrivit căreia elevii care au împlinit 18 ani nu vor mai beneficia de alocaţia de stat, a stârnit controverse şi în Maramureş. Elevii din judeţ au decis să se alăture tinerilor protestatari din ţară.

Nonşalanţa cu care ministrul Paul Păcuraru a declarat că alocaţia nu are legătură cu şcoala, cu prelungirea sau frecventarea cursurilor i-a scos din sărite pe reprezentanţii elevilor, care au decis să protesteze faţă de decizia guvernanţilor.

Forumurile de profil au fost invadate de tinerii care s-au simţit discriminaţi de către actuala conducere, senzaţia generală fiind aceea că Guvernul doreşte să facă economii pe spatele elevilor. „Dacă am împlinit 18 ani înseamnă că pot merge să muncesc, chiar dacă mai am de finalizat studiile liceale? Oricum suma nu era mare, dar şi pe asta ne-au luat-o”, îşi varsă năduful Anca, o elevă din clasa a XII-a de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”. Federaţia Sindicatelor din Învăţământ (FSI) “Spiru Haret” şi-a manifestat solidaritatea faţă de acţiunea de protest a elevilor. Sindicaliştii susţin că, prin gestul executivului de a elimina din textul legii prevederea potrivit căreia alocaţia se acordă până la finalizarea cursurilor unei şcoli, lipseşte de acest ajutor financiar aproximativ 218.000 de elevi. „Probabil că autorităţile din domeniu au calculat suma pe care o pot economisi - aproximativ 5.000.000 de lei pe lună - şi au distribuit-o deja altor cheltuieli publice sau poate au o nouă strategie de dezvoltare a pieţei muncii, prin ocuparea unor posturi necalificate cu elevii aflaţi la vârsta majoratului, care vor întrerupe anul şcolar şi se vor angaja pentru a se putea întreţine”, se spune în comunicatul remis de FSI. Elevii din judeţele Covasna, Satu Mare, Harghita, Braşov şi Constanţa au fost în grevă japoneză săptămânile trecute, iar de marţi au intrat în grevă elevii din judeţele Cluj, Caraş-Severin, Timiş, Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mureş, Harghita, Hunedoara şi Braşov.



Cazuri în Maramureş



Directorul Direcţiei Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Ovidiu Morar, a declarat că în judeţul Maramureş beneficiază de alocaţii de la stat circa 100.000 de tineri. „Din aceştia, aproximativ 1.200 se află în situaţia de a pierde alocaţiile pentru că au împlinit 18 ani”, a mai adăugat Morar.

Preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Maramureş, Liviu Pop, consideră acţiunea de protest a elevilor ca fiind pe deplin justificată: „noi solidarizăm cu elevii care se află în această situaţie. Credem că nu este just să le fie luată această alocaţie, din simplul motiv că elevii nu au o sursă alternativă de venit. Am primit semnale că se va reveni asupra deciziei şi că elevii vor primi în continuare alocaţiile, chiar şi cei de peste 18 ani, până la finalizarea studiilor”, a menţionat Pop.
Sursa: http://www.estradamaramureseana.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=520&Itemid=35

In cautaera raspunsului

Domnule presedinte cum pot as aflu care este numarul de profesori titulari pe Limba Romana de la Liceul Sportiv si din ca an sunt titulari si care sunt catele doveditoare ( deciziile de titularizare). Va multumesc . Cuconsideratie>>>>
Rog sa transmiteti adresa dvs exacta ptr a va putea da raspunsul corect

18 feb. 2008

Sindicalistii din invatamant verifica primele acordate in primariile din Maramures

Sindicalistii din invatamantul maramuresean vor cere primariilor care nu au acordat tichete cadou dascalilor, o informare despre primele acordate propriilor angajati. In Maramures mai mult de jumatate dintre primarii nu au gasit resurse financiare pentru acordarea celor sapte tichete cadou, cu ocazia sarbatorilor de iarna.

Liderul Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures, Liviu Pop, a anuntat luni ca va cere tuturor primariilor care n-au acordat tichete cadou dascalilor o informare despre toate primele acordate propriilor angajati. Sindicalistul s-a aratat nemultumit de faptul ca unii primari nu au gasit resurse financiare pentru tichetele cadou ce ar fi trebuit sa le revina angajatilor din invatamant cu ocazia sarbatorilor de iarna.

In schimb, autoritatile locale au fost mult mai darnice atunci cand a fost vorba despre resursele financiare alocate pentru premiile si primele propriilor angajati, a atras atentia Liviu Pop. ”Saptamana aceasta trimitem adrese la primariile care nu au acordat tichete cadou, colegilor nostri si le vom cere sa ne informeze cati bani s-au cheltuit pentru primele, premiile si alte facilitati acordate propriilor angajati in 2007. Speram sa functioneze transparenta decizionala si sa obtinem aceste informatii pe cale amiabila. In caz contrar, vom apela la instanta”, a spus Liviu Pop.

In judetul Maramures, din cele 76 de primarii, mai mult de jumatate nu au acordat cele 7 tichete cadou dascalilor, cu ocazia sarbatorilor de iarna. In mod normal, angajatii din invatamant ar trebui sa primeasca 7 tichete cadou in valoare de 50 de lei, la principalele evenimente, respectiv de sarbatorile de Pasti sau Craciun, de Ziua Educatiei sau Ziua Invatatorului.
Autor: Camelia Tocaci
Sursa:http://www.emaramures.ro/Stiri/Stire.aspx?NewsID=10595

Primarul din Sacalaseni n-a aprobat salariile dascalilor

Primarul comunei Sacalaseni, Emilian Pop, a refuzat categoric semnarea statelor de plata ale cadre didactice din localitate. Motivul pentru care nu a semnat este faptul ca cele trei salarii de merit nu au fost acordate "febletelor" primarului. Din aceasta cauza, sufera aproximativ 60 profesori de la toate scolile apartinatoare comunei Sacalaseni.

Ieri, presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Liviu Pop, a convocat o conferinta de presa pentru a face cunoscuta problema de la nivelul comunei Sacalaseni. "Este vorba de o decizie interna a primarului Pop, din 28 decembrie 2007, care a creat o stare de nemultumire la nivelul tuturor unitatilor scolare din comuna. Mai grav este faptul ca, din punctul nostru de vedere, aceasta decizie este de-a dreptul nula, fara nicio putere juridica. Cele trei salarii de merit nu au fost acordate persoanelor dorite de primar. Din pacate, descentralizarea va crea inca multe probleme. Despre ce este vorba in aceasta decizie: primarul dispune persoanele care beneficiaza de salariile de merit din comuna respectiva, precum si premiul de 2% pentru personalul din invatamant. Mai clar e ca primarul s-a gandit ca nu are suficiente probleme la nivelul primariei si s-a apucat sa conduca unitatile scolare. Nu discut despre conflicte, daca exista intre primari si directori. Cert este ca primarul este intr-o grava eroare si eu am incercat sa clarific situatia. Am facut adrese si catre Prefectura pentru ca este aberant ceea ce se intampla la nivelul unei comunitati locale. Primarul nu are nicio legatura cu acordarea salariului de merit personalului din invatamant, precum si cei 2%. Salariile de merit si 2% se acorda de consiliul de administratie al scolii, nu de catre primar. Sper ca Prefectura sa anuleze aceasta dispozitie, iar primarul sa-si revizuiasca conduita si sa se implice in viata scolii", a mentionat Liviu Pop.

Profesorii, fara salarii pe ianuarie

Cu toate ca leafa profesorilor se acorda in zilele de 5-7 in fiecare luna, aproximativ 60 de dascali din Sacalaseni nu si-au primit inca salariile. Primarul a refuzat sa semneze statele de plata, pe motiv ca ele contin si cele trei salarii de merit pe care el nu vrea. "Lipsa de dialog si trasparenta intre conducerea unitatii scolare si a primariei va crea conflicte. Din pacate nu va pot spune daca salariile pe luna ianuarie se vor primi in curand, pentru ca aceste ambitii nu duc la nimic bun, iar daca vor fi forme de protest, raspunzator este primarul ca ordonator de credite, si directorul scolii. Vom incerca ca drepturile salariale sa nu mai treaca prin ograda consiliului local, ci sa vina direct de la minister, pe cardul profesorului", a conchis Pop.

Anca Dindiligan


Sursa: WWW Informatia Zilei

13 feb. 2008

Săcălăşeni > Dascălii din Săcălăşeni şi-au primit salariile pe luna ianuarie

13-02-2008
Angajaţii instituţiilor de învăţămînt din Săcălăşeni şi-au primit, ieri, salariile pe luna ianuarie, în urma intervenţiei Sindicatului Liber din Învăţămînt Maramureş şi a Prefecturii Maramureş. Totodată, Dispoziţia primarului nr. 494/28 decembrie 2007, prin care edilul ing. Emilian Gheorghe Pop decidea către cine să se îndrepte salariile de merit şi premiul lunar de 2%, a fost anulată.
După cum aţi putut afla din “Graiul” de ieri, tensiunea a fost mare, în cursul zilei de luni, printre angajaţii unităţilor şcolare de pe raza comunei Săcălăşeni, din cauză că primarul refuzase să semneze statele de plată pentru luna ianuarie, motivînd că “erau întocmite altfel decît era dată dispoziţia primarului”. În această situaţie, Liviu Marian Pop, preşedintele SLI MM, a trimis o adresă la Prefectură, denunţînd “aberaţiile” care se petrec la Săcălăşeni. De asemenea, Liviu Marian Pop i-a trimis primarului Emilian Pop o scrisoare deschisă, în care se specifică, printre altele:
“Apreciem implicarea dumneavoastră în viaţa şcolii, însă, din păcate, sîntem nevoiţi să vă aducem la cunoştinţă că, în cadru legislativ, între Legea administraţiei locale şi legile din educaţie există o delimitare cît se poate de clară. Legea învăţămîntului vă permite, în calitate de ales, să participaţi cu drepturi depline în Consiliul de Administraţie al unităţii şcolare şi de a vă implica, legal, în actul decizional. Dar, a emite decizii, în calitate de ales local, care încalcă flagrant legile votate în Parlament şi Ordonanţele emise de ministru nu face decît să creeze stări de tensiune şi conflicte la nivelul unităţii şcolare şi, implicit, în comunitatea locală.” (a.g.)

http://www.graiul.ro/?p=5603

Salariile de merit, măr al discordiei la Săcălăşeni

• prof. Pop: „Să nu uite primarul că puterea lui se opreşte la gardul şcolii…”
Personalul unităţilor şcolare de pe raza comunei Săcălăşeni era ieri în fierbere, dat fiind că salariile pe luna ianuarie nu au ajuns la destinatar. Motivul este unul pe cît se poate de simplu: „Primarul de Săcălăşeni a refuzat să semneze statele de plată pentru luna ianuarie, deoarece nu sînt în conformitate cu pretenţiile lui” a informat prof. Liviu Marian Pop, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţămînt Maramureş (SLÎMM). „Am refuzat să semnez statele de plată cu salariile profesorilor pentru luna ianuarie 2008 pentru că erau întocmite altfel decît era dată dispoziţia primarului” admite şi primarul Emilian Pop.
Povestea începe în 28 decembrie anul trecut, cînd primarul Pop a semnat o decizie internă, prin care decidea către cine să se îndrepte salariile de merit şi premiul de 2%. Gestul nu numai că a generat nemulţumirea cadrelor didactice, dar, conform liderului SLÎMM, are şi iz de „abuz în funcţie”. „S-a gîndit primarul că nu are destul probleme de soluţionat la primărie şi s-a apucat de condus unităţile şcolare. 30 de minute am încercat să-l conving că e în eroare, am făcut o adresă în acest sens şi către Prefectură, pentru că e absolut aberant ce se întîmplă la Săcălăşeni: primarul nu are nicio tangenţă cu salariile de merit şi cu premiul de 2%!” a detaliat preşedintele sindicatului maramureşean.
„Dacă tot îl preocupă în aşa măsură destinele şcolii, atunci primarul ar fi trebuit să participe la şedinţele Consiliului de Administraţie, din care face parte, pentru că atît decizia legată de salariile de merit, cît şi cea privitoare la 2% sînt luate în acest consiliu” a adăugat prof. Pop, care a avertizat că nu vrea să intre în detalii legate de implicarea primarului în viaţa şcolii, „intervenţiile lui fiind de natură pompieristică. Să nu uite primarul că puterea lui se opreşte la gardul şcolii şi că politica nu are loc pe băncile şcolilor, chiar dacă sîntem în plin an electoral”.
Liviu Marian Pop şi-a manifestat speranţa ca Prefectura să anuleze decizia primarului, Inspectoratul Şcolar Maramureş să se autosesizeze în problemă, iar primarul să-şi revizuiască urgent atitudinea, astfel încît cei circa 60 de angajaţi din învăţămîntul comunei Săcălăşeni să-şi primească banii pentru ianuarie. „De altfel statele de plată nu au fost semnate nu numai pentru că salariile de merit nu au fost acordate cui a dorit el, ci şi pentru că refuză să prindă în aceste state de plată majorarea de 10% acordată” a spus Liviu Marian Pop, avertizînd că o tergiversare a soluţionării acestei probleme poate oricînd genera acţiuni spontane de protest: „Nu pot spune cînd îşi vor lua salariile, pentru că aici au intervenit ambiţii locale. Dacă tensiunea care există deja se va transforma în proteste, de vină sînt doar primarul din Săcălăşeni şi directorul şcolii. Eu, în calitate de reprezentant al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt, vă spun că vom încerca pe viitor ca drepturile salariale să vină direct de minister, fără să mai treacă prin „ograda” locală, deoarece tot mai des primarii au senzaţia că pot tăia şi spînzura după bunul plac.” Sindicalistul a încheiat subiectul informînd că dacă salariile vor mai întîrzia, atunci va duce problema în instanţă. Se pare, însă, că pînă la urmă nici tensiunea nu va escalada treapta spre proteste şi nici apelul la justiţie nu va mai fi necesar. „Astăzi (n. r. ieri) m-am întîlnit cu cadrele didactice pentru a soluţiona aceste neînţelegeri. Eu am interpretat legea într-un fel, iar dînşii în altul. Pînă la urmă am ajuns la înţelegere şi am găsit o cale de mijloc. Mîine (n. r. astăzi) voi semna statele de plată pentru ca profesorii să-şi poată ridica banii” a declarat primarul Pop.
Ramona-Ioana POP
Sursa:http://www.graiul.ro/?p=5598

11 feb. 2008

Salarii de merit impartite pe ochi frumosi

Primar maramuresean acuzat de abuz in serviciu de sindicalistii din invatamant
11 februarie 2008 17:58:19

Sindicalistii din invatamant il acuza pe primarul comunei Sacalaseni, Emilian Pop, de abuz in serviciu. Presedintele Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures, Liviu Pop, a declarat ca primarul a incercat sa favorizeze trei persoane carora le-a acordat salarii de merit desi nu erau indreptatite sa beneficieze de acest drept. Primarul a mers chiar mai departe cu neregulile, refuzand sa semneze statele de plata ale tuturor dascalilor din localitate, astfel incat nu s-au putut elibera salariile pentru luna ianuarie.

Liderul SLI a semnalat ca primarul Emilian Pop a vrut sa dispuna dupa bunul plac de acordarea salariilor de merit si a premiului de 2% pentru personalul din invatamant. In loc sa respecte decizia Consiliului deAdministratie al scolii din Sacalaseni, care are dreptul sa decida cui sa acorde salariul de merit, primarul a impartit banii cu de la sine putere.

Cand a observat ca favoritii sai la salariile de merit au fost scosi de pe lista, primarul a blocat plata salariilor pentru cei aproximativ 60 de dascali. ”Salariile de merit se decid de catre Consiliile de Administratie ale scolii si nu de consiliul local. Si fondul de 2 % pentru premii se decide tot de Consiliul de Administratie. Noi consideram ca este vorba despre abuz in serviciu si solicitam ca primarul sa isi revizuiasca conduita. Primarul a refuzat sa semneze si statele de plata, deoarece nu includeau acele persoane desemnate de el pentru a li se acorda salariile de merit. La ora actuala nu se stie cand se vor lua salariile pe luna ianuarie, acestea se acorda in mod normal pana in 7 februarie”, a precizat Liviu Pop.

El a mai aratat ca a sesizat conducerea Prefecturii Maramures despre acest caz. Liderul de sindicat nu a exclus insa nici posibilitatea ca dascalii din Sacalaseni sa declanseze actiuni de protest spontane daca problema nu va fi solutionata.

Salariul de merit al dascalilor reprezinta 15 % din salariul de baza si se acorda pe o perioada de un an de zile, iar decizia privind persoanele indreptatite sa beneficieze de acest drept este luata in Consiliul de Administratie al unitatilor de invatamant pe baza ordinului venit de la Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Autor: Camelia Tocaci

Sursa: http://www.emaramures.ro/stiri/Stire.aspx?NewsID=10755

10 feb. 2008

Scandalul tichetelor din invatamant

n prag de an electoral, primarii si-au pus in cap personalul din invatamant. Legea de acordare a tichetelor cadou si a tichetelor de cresa este interpretabila, asa ca unii au inteles ca se poate sa nu acorde aceste drepturi. Sindicatul ii va arata si mai tare cu degetul pe primari.

Legea (193/2006) da dreptul personalului din invatamant sa beneficieze de tichete cadou si tichete de cresa. Valoarea unui tichet este de 50 lei (500 mii lei vechi), iar pentru fiecare eveniment se acorda cate 7 tichete. Mai exact, personalul din invatamant ar trebui sa primeasca tichete pentru² Sarbatoarea Pastelui³ 5 iunie – Ziua Nationala a Educatiei³ inceperea anului scolar³ 5 octombrie – Ziua Internationala a Educatiei³ 1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei³ Craciunul³ 30 Iunie – Ziua Invatatorului³ 1 Mai – Ziua Internationala a Muncii³ 8 Martie – Ziua Internationala a Femeii. Problema este ca in textul legii folosirea verbului „pot” a lasat la latitudinea alesilor locali acordarea tichetelor. Unii primari au interpretat ca „pot sa dea” tichetele, dar la fel de bine pot sa nu dea aceste drepturi.

8300 de persoane din Maramures ar avea dreptul la aceste tichete, insa doar o parte le-a obtinut. Pentru luna decembrie „ar fi putut primi” 14 tichete a cate 50 lei, insa... Primarii s-au acoperit, ca de multe alte ori, prin faptul ca „nu sunt bani”, dar prin asta nu au pus lacat nemultumirilor. Povestea i-ar putea costa pe primari, mai ales ca este un an electoral. Nemultumirile au fost pana acum la „foc mocnit”, probabil si pentru ca strategia politica a dat roade. Mai exact, in majoritatea localitatilor, directorii institutiilor de invatamant sunt sustinuti politic de primari, iar asta face ca personalul din invatamant sa-si tina „ciocu¼ mic”, ca deh, directorul are ascendent asupra lor.

Primarii n-au reusit insa sa bage pumnul in gura sindicatului² „Argumente de genul - nu pot da, ca nu am bani, ca sunt primarie saraca - nu tin la noi. Am avut prima etapa de discutii cu toti. Le-am dat tot, ca sa le cream, din punctul nostru de vedere, cadrul legal ca ei sa poata da acele tichete. Evident, cand au primit echilibrarile s-au luat in calcul si banii pentru tichete. Ce se intampla² ei primesc niste sume, dar le distribuie pe diverse capitole. Pentru unii se pare ca nu este important invatamantul ca sa le dea tichete”, spune Liviu Marian Pop, presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures (SLIMM).

Povestea iese nasol din perspectiva primarilor daca luam in considerare ca este an electoral. Mai mult, SLIMM vrea sa le arate celor din invatamant ca multi dintre primari au „jucat murdar”, neacordand tichete pentru invatamant, dar au dat in schimb pentru angajatii primariei² „Avem informatii ca sunt primarii care au dat premii. Banii pentru premii sunt in acelasi cont cu tichetele. Primarii au dat premii la angajatii proprii, in valoare de zeci de milioane. O sa facem o adresa primariilor prin care o sa cerem toate premiile, primele si tichetele de care au beneficiat angajatii primariei in 2007. Nu-i putem da in judecata, dar pot uza de legea transparentei decizionale. Si o sa ma duc in fiecare scoala si o sa le spun² uite fratilor, asta-i bugetul primariei, astia sunt banii care s-au dat angajatilor primariei, iar voua nu s-au gasit bani de tichete. Este regula bunului simt. Adica, eu, in conditiile in care distribui bugetul, imi dau prima de 30 de milioane (ca si primar, consilier sau angajat al primariei), iar la femeia aia de serviciu nu-i dau nici macar un tichet... e o chestie de bun simt. A, ca ar fi impact ca e an electoral, asta e altceva. E o chestie colaterala. O sa le spun oamenilor ce s-a intamplat. Nu am lucrat niciodata prin comparatie, dar acum e momentul sa lucrez prin comparatie. Asta-i ceva de genul ca sub aceeasi palarie a consiliului local unii sunt mai angajati decat altii”, spune liderul SLIMM.

Primariile care pot iesi sifonate din scandalul tichetelor sunt² Cavnic, Sighetu Marmatiei, Borsa, Dragomiresti, Seini, Somcuta Mare, Targu Lapus, Tautii Magheraus, Ulmeni, Viseu de Sus, Arinis, Asuaju de Sus, Baita de sub Codru, Barsana, Basesti, Bicaz, Bistra, Bogdan Voda, Boiu Mare, Budesti, Campulung la Tisa, Cernesti, Cicarlau, Coas, Coltau, Copalnic Manastur, Farcasa, Gardani, Giulesti, Grosi, Grosii Tiblesului, Ieud, Moisei, Oarta de Jos, Oncesti, Petrova, Poienile Izei, Poienile de sub Munte, Remetea Chioarului, Repedea, Rona de Jos, Rona de Sus, Rozavlea, Sarasau, Sacalaseni, Sacel, Salsig, Sapanta, Stramtura, Suciu de Sus, Valea Chioarului si Viseu de Jos. Aceste primarii n-au dat niciun tichet personalului din invatamant pentru luna decembrie. In rest, s-au dat intre doua si chiar 14 bonuri.


Data aparitiei: 2008-02-05
Sursa:http://www.gazetademaramures.ro/fullnews.php?ID=7058

6 feb. 2008

Hotărâre nr. 94/2008

din 30/01/2008
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 91 din 06/02/2008

privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale, prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, şi finanţarea din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului pe anul 2008 a unor cheltuieli de capital pentru unităţi de învăţământ preuniversitar de stat


MARAMUREŞ │ 8754 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┼──────────┤
│ 631│ 1 │Şcoala cls. I-VIII comuna Fărcaşa │Obiectiv de investiţii│ 200 │├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 632│ 2 │Şcoala cls. I-VIII oraşul Tăuţii Măgherăuş Obiectiv de investiţii│ 300 │├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 633│ 3 │Şcoala cls. I-VIII satul Tămaia, Fărcaşa │Obiectiv de investiţii│ 100 │├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 634│ 4 │Şcoala cls. I-VIII (corp vechi) Copalnic Mănăştur │Reabilitare 85
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 635│ 5 │Şcoala cls. I-IV + grădiniţă comuna Groşi Reabilitare │ 50
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 636│ 6 │Şcoala cls. I-IV satul Satu Nou de Jos, comuna Groşi Reabilitare │ 50 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 637│ 7 │Şcoala cls. I-IV - Gr ŞcIon Buteanu Şomcuţa Mare Reabilitare│ 80 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 638│ 8 │Şcoala cls. I-VIII comuna Budeşti │Reabilitare │ 50 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 639│ 9 │Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai Baia Mare│Reabilitare │ 200 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 640│ 10 │Şcoala cls. I-VIII comuna Bogdan Vodă │Reabilitare │ 50 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 641│ 11 │Şcoala cls. I-VIII - corp A comuna Săpânţa │Reabilitare │ 40 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 642│ 12 │Liceul Teoretic "Lovely Klara" mun Sighetu Marmaţiei │Reabilitare │ 50 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 643│ 13 │Şcoala cls. I-VIII comuna Câmpulung la Tisa │Reabilitare │ 80 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 644│ 14 │Grădiniţa comuna Ruscova │Reabilitare │ 60 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 645│ 15 │Şcoala cls. I-VIII comuna Rona de Jos │Reabilitare │ 450 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 646│ 16 │Şcoala de Arte şi Meserii nr. 1 comuna Poienile de Sub Munte │Reabilitare │ 100 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 647│ 17 │Şcoala cls. I-VIII-corp Grădiniţă comuna Rona de Jos │Reabilitare │ 300 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 648│ 18 │Liceul Teoretic "Bogdan Vodă" oraşul Vişeu de Sus │Reabilitare │ 200 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 649│ 19 │Şcoala cls. I-VIII satul Glod, comuna Strâmtura │Reabilitare │ 230 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 650│ 20 │Şcoala cls. I-VIII nr. 1 comuna Strâmtura │Reabilitare │ 152 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 651│ 21 │Şcoala cls. I-VIII comuna Poienile Izei │Reabilitare │ 50 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 652│ 22 │Şcoala cls. I-VIII comuna Rozavlea │Reabilitare │ 60 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 653│ 23 │Şcoala cls. I-VIII nr. 2 - corp B comuna Moisei │Reabilitare │ 60 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 654│ 24 │Şcoala cls. I-VIII "Dr. Ilie Lazăr" comuna Giuleşti │Reabilitare │ 200 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 655│ 25 │Şcoala cls. I-VIII comuna Şieu │Reabilitare │ 75 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 656│ 26 │Şcoala cls. I-VIII comuna Botiza │Reabilitare │ 400 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 657│ 27 │Grădiniţa satul Ciocotiş, comuna Cerneşti │Reabilitare │ 350 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 658│ 28 │Şcoala cls. I-VIII comuna Cupşeni │Reabilitare │ 150 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 659│ 29 │Şcoala cls. I-VIII satul Mara, comuna Deseşti │Reabilitare │ 50 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 660│ 30 │Şcoala cls. V-VIII comuna Groşi │Reabilitare │ 50 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 661│ 31 │Şcoala cls. I-VIII nr. 1 comuna Moisei │Reabilitare │ 60 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 662│ 32 │Şcoala cls. I-VIII comuna Deseşti │Reabilitare │ 100 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 663│ 33 │Şcoala cls. I-VIII "M.Eminescu" corp P+2 comuna Săliştea de Sus │Reabilitare │ 300 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 664│ 34 │Şcoala cls. I-VIII "M.Eminescu" corp P+1 comuna Săliştea de Sus │Reabilitare │ 300 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 665│ 35 │Şcoala cls. I-VIII comuna Copalnic Mănăştur │Reabilitare │ 85 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 666│ 36 │Şcoala cls. I-VIII comuna Rona de Sus │Reabilitare │ 150 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 667│ 37 │Şcoala cls. I-IV satul Prislop, comuna Boiu Mare │Reabilitare │ 115 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 668│ 38 │Şcoala cls. I-VIII satul Şurdeşti, comuna Şişeşti │Reabilitare │ 60 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 669│ 39 │Şcoala cls. I-VIII comuna Leordina │Reabilitare │ 119 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 670│ 40 │Şcoala cls. I-VIII comuna Coroieni │Reabilitare │ 80 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 671│ 41 │Şcoala cls. I-VIII comuna Recea │Reabilitare │ 300 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 672│ 42 │Şcoala de Arte şi Meserii nr. 1 oraşul Vişeu de Sus │Reabilitare │ 100 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 673│ 43 │Şcoala cls. I-VIII satul Chechiş, comuna Dumbrăviţa │Reabilitare │ 150 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 674│ 44 │Şcoala cls. I-VIII - corp Grădiniţă comuna Vadu Izei │Reabilitare │ 200 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 675│ 45 │Şcoala cls. I-VIII - corp A satul Lucăceşti, comuna Mireşu Mare │Reabilitare │ 60 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 676│ 46 │Şcoala cls. I-VIII satul Dămăcuşeni, oraşul Târgu Lăpuş │Reabilitare │ 50 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 677│ 47 │Şcoala cls. I-IV satul Rohia, oraşul Târgu Lăpuş │Reabilitare │ 50 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 678│ 48 │Şcoala cls. I-IV - Grădiniţă satul Rohia, oraşul Târgu Lăpuş │Reabilitare │ 50 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 679│ 49 │Şcoala cls. I-IV satul Dobric, oraşul Târgu Lăpuş │Reabilitare │ 50 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 680│ 50 │Şcoala cls. I-VIII satul Răzoare, oraşul Târgu Lăpuş │Reabilitare │ 100 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 681│ 51 │Grup Şcolar oraşul Târgu Lăpuş │Reabilitare │ 50 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 682│ 52 │Şcoala cls. I-VIII comuna Sălsig │Reabilitare │ 150 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 683│ 53 │Şcoala cls. I-VIII nr. 2 comuna Poienile de Sub Munte │Reabilitare │ 100 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 684│ 54 │Şcoala cls. I-VIII nr. 2 municipiul Sighetu Marmaţiei │Reabilitare │ 150 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 685│ 55 │Şcoala cls. I-VIII nr. 4 "Ion Buteanu" municipiul Sighetu Marmaţiei │Reabilitare │ 50 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 686│ 56 │Şcoala cls. I-VIII nr. 1 municipiul Sighetu Marmaţiei │Reabilitare │ 150 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 687│ 57 │Şcoala cls. I-VIII comuna Bistra │Reabilitare │ 65 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 688│ 58 │Şcoala cls. I-VIII nr. 2 satul Crasna Vişeului, comuna Bistra │Reabilitare │ 38 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 689│ 59 │Şcoala cls. I-VIII - corp A comuna Vişeu de Jos │Reabilitare │ 200 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 690│ 60 │Liceul Teoretic "Taras Şevcenko" municipiul Sighetu Marmaţiei │Reparaţii capitale │ 400 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 691│ 61 │Şcoala cls. I-VIII - corp C comuna Onceşti │Reparaţii capitale │ 250 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 692│ 62 │Şcoala cls. I-VIII satul Libotin, comuna Cupşeni │Utilităţi │ 100 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 693│ 63 │Şcoala cls. I-VIII comuna Băseşti │Utilităţi │ 200 │
├────┼─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 694│ 64 │Şcoala cls. I-VIII satul Ungureni, comuna Cupşeni │Utilităţi │ 100 │


MARAMUREŞ 1285 │
├────┼─────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┼─────────┤
│ 65 │ 1 │Grădiniţa nr. 9 municipiul Sighetu Marmaţiei │Consolidare │ 50 │
├────┼─────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┼─────────┤
│ 66 │ 2 │Şcoala cu clasele I-VIII satul Şurdeşti, comuna Şişeşti │Reabilitare │ 300 │
├────┼─────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┼─────────┤
│ 67 │ 3 │Grădiniţa "M. Eminescu" municipiul Baia Mare │Reabilitare │ 50 │
├────┼─────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┼─────────┤
│ 68 │ 4 │Şcoala de Arte şi Meserii comuna Băiuţ │Reabilitare │ 70 │
├────┼─────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┼─────────┤
│ 69 │ 5 │Şcoala cu clasele I-VIII comuna Mireşu Mare │Reabilitare │ 300 │
├────┼─────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┼─────────┤
│ 70 │ 6 │Şcoala cu clasele I-VIII corp B satul Lucăceşti, comuna Mireşu Mare │Reabilitare │ 100 │
├────┼─────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┼─────────┤
│ 71 │ 7 │Şcoala cu clasele I-VIII "Dr. Mihali" comuna Boiu Mare │Reabilitare │ 25 │
├────┼─────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┼─────────┤
│ 72 │ 8 │Şcoala cu clasele I-IV satul Colţirea, comuna Ardusat │Reabilitare │ 20 │
├────┼─────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┼─────────┤
│ 73 │ 9 │Şcoala cu clasele I-VIII comuna Băiuţ │Reabilitare │ 70 │
├────┼─────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┼─────────┤
│ 74 │ 10 │Şcoala cu clasele I-IV satul Cărbunar, comuna Dumbrăviţa │Reabilitare │ 30 │
├────┼─────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┼─────────┤
│ 75 │ 11 │Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai" municipiul Baia Mare │Reabilitare │ 100 │
├────┼─────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┼─────────┤
│ 76 │ 12 │Şcoala cu clasele I-VIII nr. 15 municipiul Baia Mare │Reparaţii capitale │ 100 │
├────┼─────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┼─────────┤
│ 77 │ 13 │Şcoala cu clasele I-IV satul Ruşor, comuna Copalnic Mănăştur │Reparaţii capitale │ 20 │
├────┼─────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┼─────────┤
│ 78 │ 14 │Grădiniţa nr. 8 municipiul Sighetu Marmaţiei │Reparaţii capitale │ 50 │
├────┼─────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┼─────────┤

5 feb. 2008

Salariile profesorilor cresc prin două ordonanţe care încalcă contractul colectiv de muncă

5-02-2008

• oferta guvernanţilor a fost respinsă de sindicalişti
Două ordonanţe de urgenţă prevăd creşterile salariale pentru personalul din învăţămînt (una pentru cel didactic şi didactic auxiliar, cealaltă pentru cel nedidactic). „Pentru tot personalul din învăţămînt, cu excepţia profesorilor cu gradul didactic I, se acordă o creştere salarială de 10% din 1 ianuarie, de 6% din 1 aprilie şi tot de 6% din 1 octombrie. În condiţiile în care creşterea economică va fi suficientă, de la 1 octombrie este posibil ca această creştere să fie de 9%, nu de 6. Aceasta este ultima ofertă care a venit din partea Guvernului şi cu care noi nu am fost de acord” a declarat prof. Liviu Marian Pop, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţămînt Maramureş (SLÎMM). Ordonanţele au ajuns în şcoli şi urmează să se stabilească ce forme de protest vor alege dascălii. „Sper să nu ajungem la măsuri extreme de protest, dar nici să ne mulţumim cu firmituri de la bugetul de stat nu putem!” a declarat preşedintele SLÎMM. Dar, după cum a menţionat Pop, ambele ordonanţe încalcă contractul colectiv de muncă în acest moment: „Profesorul cu studii superioare, debutant în sistem, încă este sub salariul minim pe economie!” Venind vorba despre salariul minim pe economie, Pop şi-a amintit că săptămîna trecută a bifat primul cîştig de cauză la nivelul Maramureşului. Trei procese au fost cîştigate deja în acest subiect, din păcate şirul proceselor pe această temă continuă. De ceva optimism în acest context, al ordonanţelor de urgenţă, a mai fost capabil liderul maramureşean, menţionînd că datorită eforturilor făcute de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLÎ), „după opt ani de zile au fost deblocate treptele profesionale, astfel încît avansarea personalului nedidactic şi didactic auxiliar poate avea loc în acest an”. (RIP)
http://www.graiul.ro/?p=5444

Inspectori

Buna seara!
Intamplator sunt in situatia d-rei care v-a intrebat ceva in legatura cu inspectia pt definitivat.
Am observat ca raspunsul dvs afost destul de sec, daca nu ironic. Sa nu ma intelegeti gresit, nu va judec, nici nu am acest scop, dar poate m-ati putea lamuri si pe mine in legatura cu aceasta inspectie:
- ce sa fac in cazul in care daca indraznesc sa merg la inspectorul de specialitate, acesta tipa si urla parca e lovit de cine stie ce boala grava, fara motiv; spune ca e ocupat, de ce n-am venit mai inainte, cine sunt eu , etc.
- cum sa am curajul sa sustin o astfel de inspectie, atat de importanta, cand au fost cazuri in care inspectorul a intrerupt lectia si l-a facut cu ou si cu otet pe tanarul profesor din motive cel putin idioate;
- cum sa fac eu o clasa de I-IV si chiar a V a sa inteleaga ceva intr-o limba straina daca nu fac o paralela intre limba straina si limba romana?
- pt domnia sa este important sa vorbesti numai limba straina sau sa inteleaga ceva copilul din clasa respectiva?
Acestea fiind spuse, cred ca o sa renunt la invatamant din pricina acestui fel de inspectori care nu vor decat sa dea bine in fata camerelor de luat vederi (" sa vina la mine, o sa-i ajut cu orice; eu colaborez f bine cu profesorii, sunt prietena lor", bla, bla , bla ), iar daca te duci sa intrebi ceva te tine acolo 4 ore si la final tipa la tine si te face nesimtit.... In ce tara traim, domnilor? Nu ajutatati cu nimic tinerele cadre didactice.
Nu ma refer la dvs in mod direct, dar sistemul in care traim e jalnic.
Daca nu cunosti pe nimeni, nu poti face nimic. Si ne mai intrebam de ce an de an rezultatele elevilor sunt tot mai slabe.....
V-as fi extrem de recunoscatoare daca mi-ati spune parerea dvs in legatura cu ce v-am scris. Astept cu nerabdare

Sindicalişti, menajaţi-vă!

în 2008 biletul de odihnă se reduce la 6 zile

Pe lîngă faptul că biletele de odihnă pentru membrii de sindicat sînt puţine, din 2008 durata lor s-a şi scurtat. Dacă în 2007 sindicaliştii beneficiau de 10 zile cu aceste bilete, anul acesta sindicaliştii ar trebui să îşi menajeze eforturile, deoarece vor primi cu un astfel de bilet de odihnă doar 6 zile de concediu. “Acest lucru ne obligă la demersuri pe lîngă Parlamentul şi Guvernul României pentru a reglementa situaţia” a admis prof. Liviu Marian Pop - preşedintele Sindicatului Liber din Învăţămînt Maramureş (SLIMM), menţionînd că - cel puţin pentru maramureşeni - a merge pînă pe litoral pentru 6 zile de şedere reprezintă un efort nu pe deplin justificat. “Biletele sînt puţine, condiţiile sînt cum sînt, vom cere revenirea la 10 zile de concediu de odihnă cu astfel de bilete. Nu credem că reducerea aceasta de durată a biletului de odihnă va soluţiona problemele bugetului de stat” a mai menţionat preşedintele SLIMM, insinuînd că - în fapt - Guvernul doreşte încet - încet dispariţia acestor bilete. (RIP)

Profesorilor cu grad didactic I nu li se maresc salariile

Ieri, Sindicatul Liber din Invatamamt Maramures (SLI) a organizat o conferinta de presa pentru a face cunoscut ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta, respectiv aparitia actului normativ care reglementeaza cresterile salariale pentru personalul din invatamant. Liviu Marian Pop, presedintele SLI, spune ca elementul de noutate al OU nr. 15 din 1 februarie 2008 prevede cresterile salariale pentru personalul didactic si didactic auxiliar, iar OU nr. 10 prevede cresterile salariale pentru personalul nedidactic.
"Pentru tot personalul din invatamant, cu exceptia profesorilor cu gradul I, se acorda o crestere salariala de 10% de la 1 ianuarie, 6% de la 1 aprilie si 6% din 1 octombrie. Aceasta este ultima oferta cu care noi nu am fost de acord la ultima negociere de saptamana trecuta. Elementul de noutate al ordonantei, si aici este numai meritul FSLI, e faptul ca suntem singura federatie care am facut o adresa si am intervenit la Ministerul Muncii si Finantelor, astfel incat dupa 8 ani s-au deblocat treptele profesionale", a conchis presedintele SLI.

Anca Dindiligan

Postări populare